Traian Băsescu: „Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront grosolan adus Istoriei României”

Omul politic al anului – Traian Băsescu, pentru formularea celui de al treilea proiect politic de ţară. Pe 27 noiembrie, preşedintele Băsescu a recunoscut răspicat că un al treilea proiect naţional important, după integrările în NATO şi în UE, este unirea cu Republica Moldova.

Declaraţia lui James Pettit potrivit căreia unirea Republicii Moldova cu România nu este o alegere practică şi nu va îmbunătăţi situaţia românilor din Basarabia trezeşte noi nedumeriri. Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, reacţionează dur şi califică opinia ambasadorului SUA drept un afront grosolan adus istoriei României.

„Ambasadorul SUA de la Chişinău, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României, afirmând că: “Moldova nu este România”; „Moldova îşi are propria ei istorie”; „Alăturarea cu România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”; „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”; “Moldova, ţară multietnică”; „Transnistria trebuie să aibă un statut special”; Am aflat de la James Pettit că noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite. Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chişinău consolidează teoria promovată de la Stalin şi până în ziua de azi, de către Putin, nesocotind chiar istoria României”.

Băsescu se întreabă, de asemenea, dacă punctul de vedere aparţine ambasadorului sau este o poziţie oficială, totuşi, politicianul remarcă că această declaraţie a aşternut un strat gros de nedumerire şi poate provoca înrăutăţirea relaţiilor între România şi SUA.

„Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea.
Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA. Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României. O reacţie oficială şi clarificatoare a României în relaţia cu SUA este obligatorie
”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că ambasadorul SUA la Chişinău a declarat, într-un interviu pentru postul public Moldova 1, că Republica Molodva trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure şi că unirea cu România nu ar fi o alegere practică indiferent de motiv.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)