Traian Băsescu: „Prelungirea crizei diminuează interesul Europei faţa de Moldova”

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, şi-a început ieri vizita de două zile în România. Acesta a fost întâmpinat, cu onoruri militare, de omologul român, Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni. „Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei mele, domnule preşedinte. Este important să valorificăm cu prioritate ajutorul nerambursabil (100 milioane de euro, acordate în patru tranşe – n.a.) R. Moldova prin proiecte fezabile şi aprobate după standardele europene”, a spus şeful statului român la începutul convorbirilor cu omologul moldovean.

„Privim cu speranţă la AIE”

Traian Băsescu a precizat, de asemenea, că discuţiile cu preşedintele interimar Marian Lupu se înscriu în tradiţia dialogului dintre Bucureşti şi Chişinău din ultimii doi ani. „Am abordat practic toată gama de probleme politice, interne, externe, precum şi proiectele de interconectare a reţelelor noastre energetice şi a reţelelor de transport gaze”, a spus preşedintele Băsescu.

Potrivit acestuia, în cadrul convorbirilor au fost abordate şi priorităţile integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. Şeful statului vecin a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al RM.

Nu a fost trecută cu vederea nici criza politică din Republica Moldova. Traian Băsescu a menţionat că prelungirea crizei nu face bine, există riscul să diminueze interesul europenilor pentru Republica Moldova. „Privim cu speranţă la Alianţa pentru Integrare Europeană. Este singura soluţie politică ce garantează evoluţia spre Vest a R. Moldova”, a spus preşedintele României.

„Gratitudinea şi înalta apreciere”

La rândul său, Marian Lupu i-a mulţumit preşedintelui României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova, mai ales în contextul crizei economice. „Fără această asistenţă financiară, cred ar fi fost aproape imposibilă construcţia caselor pentru sinistraţi şi aş vrea să menţionez, pentru toţi cetăţenii români, gratitudinea şi înalta apreciere a poporului nostru”, a spus Lupu.

Referindu-se la criza politică din Republica Moldova, Lupu a afirmat că se gândeşte „cu regret” că Republica Moldova „este deseori cunoscută în afara graniţelor sale nu prin resursele sale, dar prin viciile sale”. „Totul depinde de noi, iar AIE, venind cu o poziţie consolidată, cu o înţelegere comună a necesităţii de depăşire a crizei, poate rezolva problema”, a încheiat oficialul moldovean.

După vizita la Cotroceni, Marian Lupu s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a participat la o depunere de flori la monumentul Ostaşului Necunoscut, iar spre seară a avut o întrevedere cu Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat din România. Programul oficialului moldovean prevede întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc şi cu liderii grupurilor parlamentare, oameni de afaceri din România, potenţiali investitori.

„Vizită electorală”

Deputatul comunist Grigori Petrenco susţine că vizita lui Marian Lupu la Bucureşti este „ciudată”. „Patru dintre cei şase membri ai delegaţiei oficiale fac parte din Partidul Democrat. Această vizită are semnificaţie electorală”, a declarat Petrenco în cadrul unei emisiuni televizate. Din delegația oficială fac parte vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, Marcel Răducan, ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii, Gheorghe Șalaru, ministrul Mediului, şi deputatul democrat Igor Corman, președintele Comisiei parlamentare pentru politică externă.

Analişti politici moldoveni consideră însă că este o vizită importantă pentru R. Moldova. „Se exagerează când se pune accentul pe contextul electoral.

Este o vizită utilă, cu schimb de păreri dintre RM şi un stat al UE”, punctează politologul Ion Tăbârţă. „România este o poartă a ţării noastre spre UE şi un avocat în procesul de integrare, iar politicienii noştri trebuie să preia experienţa colegilor din statul vecin”, conchide politologul Vasile Croitoru.

Marina LIŢA

„O poartă a RM spre UE”

Analişti politici moldoveni consideră însă că este o vizită importantă pentru R. Moldova. „Se exagerează când se pune accentul pe contextul electoral. Este o vizită utilă, cu schimb de păreri dintre RM şi un stat al UE”, punctează politologul Ion Tăbârţă. „România este o poartă a ţării noastre spre UE şi un avocat în procesul de integrare, iar politicienii noştri trebuie să preia experienţa colegilor din statul vecin”, conchide politologul Vasile Croitoru.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)