Tragicul 7 aprilie în filmul ”Ce lume minunată”

Ne amintim de un 7 aprilie însorit, un 7 aprilie zbuciumat, un 7 aprilie iradiind entuziasm, speranță, un 7 aprilie mirosind a flori de cais și a libertate, dar nu putem da uitării și acel 7 aprilie tragic, care a răpit vieți și a mutilat fizic și spiritual niște tineri nevinovați, ieșiți la proteste pașnice împotriva regimului comunist. Destinul unui tânăr care nici nu a participat la proteste și, în general, nu a urmărit evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale, care au avut loc pe 7 aprilie 2009, ne este prezentat în filmul „Ce lume minunată”, lansat săptămâna trecută la Cinematograful „Odeon”.

Un omagiu adus tinerilor maltratați la 7-8 aprilie 2009

„Ce lume minunată” e primul lungmetraj artistic independent realizat de compania YOUBESC FILM. Producător al acestui film e Sergiu Cumatrenco Jr., regia și scenariul sunt semnate de actorul și regizorul Anatol Durbală. Din echipa de creație mai fac parte Ivan Grincenco, imagine, Roman Bordei, coloana sonoră și Elena Proca-David, scenografie. Rolurile principale sunt interpretate de Igor Babiac (Petru) și Igor Caras-Romanov (Maiorul). Realizatorii peliculei subliniază: „Ce lume minunată” se dedică tuturor tinerilor uciși și maltratați în timpul protestelor violente din 7–8 aprilie 2009 din Republica Moldova”.

Regizorul și scenaristul Anatol Durbală a reușit să transpună în limbaj cinematografic istoria unui tânăr basarabean, pe nume Petru, student în SUA, care a revenit pe 7 aprilie la Chișinău într-o vacanță de Paști. Ajuns acasă seara, nu a mers în PMAN, ci s-a dus la un coleg de clasă căruia îi împrumutase monitorul. Pe drumul de întoarcere, noaptea, băiatul cu monitorul în brațe a fost înhățat de doi indivizi pe o stradelă întunecoasă și dus la Comisariatul de Poliție. Aici a văzut cum sunt maltratați tinerii arestați, aici a fost interogat de un maior care pretinde că are „studii superioare și diplomă roșie”. Acest maior, cu niște concepții ciudate, denaturate despre patriotism, devine până la urmă călăul studentului Petru.

Un film cu subiect simplu, dar grav

ce-lume-minunata film 7 april„Ce lume minunată” e un film nepretențios, cu un subiect simplu dar grav, prin care ni se arată cum un cetățean nevinovat poate ajunge fulgerător în beciurille secțiilor de poliție, fiind o pradă ușoară pentru agresori, o victimă absolut neajutorată a puterii, a sistemului.

Titlul filmului provine de la celebra melodie „What a Wonderful World” („Ce lume minunată”) din repertoriul lui Louis Armstrong. Evident, e un titlu ironic, ce sugerează fragilitatea ființei umane.

Anatol Durbală afirmă că filmul e bazat pe fapte reale și

că nu se limitează doar la evenimentele din 7 aprilie: „Cazuri similare cu cele din 7 aprilie s-au întâmplat în foarte multe locuri din lume, filmul este mai degrabă despre generația nouă, un fel de ciocnire dintre Uniunea Europeană și cea Sovietică, între două generații”.

Pre-producţia peliculei „Ce lume minunată” a început în 2011, iar în 2012 proiectul filmului a participat la „Producer’s Workshop”, Tbilisi, fiind calificat ca „Very Strong Story”.

În primele zile de proiectare a filmului sala Cinematografului „Odeon” a fost arhiplină, majoritatea spectatorilor fiind tineri. Filmul va mai putea fi vizionat până la 18 aprilie, el conţine limbaj licenţios, scene de violenţă şi nuditate voalată, de aceea accesul este interzis persoanelor care nu au atins vârsta de 18 ani.

Irina Nechit

Opinii după vizionarea filmului

Svetlana, 21 de ani:

„Aș fi dorit să aflu mai multe din acest film despre evenimentele din 7 aprilie. Eu nu am fost în Piața Marii Adunări Naționale, nu știu ce s-a întâmplat cu adevărat. Din film am aflat puține și cred că realitatea e îmbinată cu ficțiunea”.

Tatiana Pamfil, manager:

„Filmul ‘Ce lume minunată’ mi-a plăcut foarte mult. Realitatea reflectată în film e foarte dureroasă. M-a afectat puternic emoțional. Impresia mea e foarte bună, bravo regizorului Anatol Durbală. Nota zece!”

Gabi Marcu, Jurnal FM:

„A fost redată cruzimea polițiștilor, încă o dată am văzut că pe 7 aprilie a fost vorba de niște provocări și că cei care conduceau țara pe atunci aveau niște viziuni strict sovietice. E un film foarte bun, ne prezintă suferințele tinerilor torturați, nu trebuie să uităm de ei”.

Valentin Golubciuc, jurist:

„Mi-a plăcut ideea filmului, s-a arătat latura mai puțin vizibilă la televizor a evenimentelor din 7 aprilie. E foarte trist că tinerii au fost bătuți, torturați. E important că a apărut un astfel de film la cinci ani după 7 aprilie, cred că tema ar trebui reflectată și de alți regizori, ca să nu uităm acele evenimente și să prețuim libertatea de zi cu zi”.

Vasile Butnaru, jurnalist, pictor (facebook.com):

„Vă recomand să vedeți filmul realizat de echipa condusă de Anatol Durbală despre mașinăria diabolică ce și-a deconspirat facultățile și capacitatea pe 7-8 aprilie 2009. Am impresia că nu s-a oprit. Șnecul ei clefăiește imperturbabil și sfârtecă oamenii aruncați în căuș, după care le scuipă ghetele… Lume minunată, ce mai!”