Traficată de ţigani, „miluită” de primar

O femeie traficată a rămas şi fără casă după ce familia primarului i-a luat-o pentru a deschide un magazin

O persoană cu dizabilităţi din Hruşova, Criuleni, timp de mai mulţi ani, a fost traficată de persoane de origine romă în Ucraina şi Federaţia Rusă unde a fost obligată să cerşească. Mai nou, a fost folosită în scopuri meschine de familia actualei primăriţe din Hruşova, aceasta ajungând parte într-un litigiu în care este acuzată de înstrăinarea unui imobil aflat în proprietatea statului.

Cu Tatiana Deliu, în vârstă de 40 de ani, întoarsă recent din Rusia, ne-am întâlnit în casa părintească a lui Ion Cotovici, soţul primăriţei de Hruşova, Parascovia Cotovici. O clădire goală, cu două etaje, în care i s-a oferit o cameră după ce i-ar fi vândut familiei primarului propria casă. O găsim în frig, cu geamurile acoperite, alături de un încălzitor electric pe care îl conectează pentru scurt timp seara. Nu are nicio sursă de venit, ultima oară a beneficiat de un ajutor social de la un centru de plasament din Chişinău.

Iniţial, au solicitat casa „conform legii”

Tatiana locuia într-un canton, o căsuţă situată lângă drumul naţional, în centrul localităţii Hruşova, alături de staţia de autobuze. Locuinţa se afla în gestiunea SA „Drumuri Criuleni”, unde a lucrat tatăl său. Părinţii săi au decedat şi după ce a fost dusă Tatiana în Ucraina, mai mulţi consăteni s-au arătat interesaţi de această casă. Astfel, în iunie 2010, un locuitor al s. Hruşova, Alexandru Munteanu, a solicitat de la SA „Drumuri Criuleni” să ia în arendă pentru un an casa cu ieşirea spre drum, intenţionând să pună pe roate aici o afacere în domeniul comerţului.

În aceeaşi lună, Ion Cotovici s-a adresat către ministrul Transportului, Anatol Şalaru, cu solicitarea de a procura edificiul ce se află în gestiunea SA „Drumuri Criuleni”. În scrisoare se spune că o solicită „conform legii în vigoare, prin licitaţie, pentru a deschide un magazin”.

În răspunsul viceministrului Boris Gherman se menţionează că solicitarea va fi reexaminată după expirarea termenului de dare în locaţiune. La 24 martie 2011, Cotovici s-a adresat cu o nouă cerere către SA „Drumuri Criuleni”, dar a primit refuz deoarece locuinţa mai e în locaţiune.

Evaluată la 134 mii de lei, vândută cu 17 mii de lei

Casa familiei primarului în care locuieşte pe moment Tatiana Deliu

La scurt timp, în 2011, graţie intervenţiei autorităţilor, Tatiana Deliu a fost întoarsă din Ucraina. Soţul primăriţei, Ion Cotovici, i-a propus să-i cumpere casa. Acesta a reprezentat-o în instanţele de judecată unde a solicitat să-i fie recunoscută calitatea de succesor a femeii. „Doamna primar ştia că această casă e în gestiunea întreprinderii noastre, dar ne-a ignorat.

S-a folosit de situaţia că întreprinderea noastră nu a înregistrat bunul la Oficiul Cadastral şi, făcând uz de titlul pe pământ, perfectat de Primărie, de unde reiese şi un conflict de interese, soţul ei Ion Cotovici a ajutat-o pe Tatiana să-şi înregistreze casa la Oficiul Cadastral Criuleni pe numele său.

Ulterior i-a propus s-o cumpere cu 17 mii de lei. Casa, conform documentelor noastre, este evaluată la 134 mii de lei”, afirmă şeful întreprinderii, Vladimir Ojog. Deşi familia primarului de Hruşova susţine că i-ar fi dat cei 17 mii de lei pe casă, Tatiana neagă acest lucru.

În gazdă la familia primarului

Familia Cotovici i-a propus Tatianei să se mute cu traiul într-o casă din s. Ciopleni ori în casa părintească a lui Ion Cotovici. A ales ultima variantă. După tranzacţie însă, nu s-a reţinut prea mult în Republica Moldova. Aceleaşi persoane care au folosit-o din 2008 până în 2011 în Ucraina, unde era slugă în casa unei familii de ţigani, i-au propus s-o ia la cerşit în Federaţia Rusă, promiţând că se va alege cu un câştig.

„Am vorbit cu Parascovia Ivanovna (actualul primar – n. red.) şi ea a spus: ‘Tania, dacă vrei, te-i duce şi-i lucra. Am crezut că voi face bani pentru mine, când colo, mama Nina (persoana care a traficat-o – n.r.) mi-a luat toţi banii”, spune femeia. „Mama Nina”, potrivit sătenilor, este o femeie de origine romă pe nume Nina Corai.

Cerşetoare la Moscova

Tatiana a ajuns la Moscova împreună cu alte şase bătrâne originare din RM şi Ucraina. „Mama Nina scria pe un carton că sunt bolnavă, că mă doare un picior sau inima, că nu am ce mânca. Trecătorii îmi dădeau bani. Făceam pe zi câte 600–700 de ruble şi chiar mai mult. Mama Nina se ducea cu babele la ‘Beloruski vokzal’. Acolo te lăsa miliţia cât te lăsa, dar nu până seara. Vaska nu te lăsa, dar Kolka era mai milos dacă îi plăteai. Mama Nina nu cerşea, stătea pe un scaun şi se uita cât făceau babele”, ne relatează Tatiana.

O parte din banii câştigaţi ajungeau la poliţiştii din Moscova, cealaltă parte însă – la traficanţi. „Îmi lăsau şi mie ceva de mâncare. Aveam nişte bani pe care îi ţineam în camera în care dormeam, dar nu puteam să-i număr că dacă ne vedeau, ni-i luau”, ne spune femeia. Tatiana evită să ne spună ce sumă îi datorează „mama Nina” care, până la urmă, i-a luat toate economiile. În aceeaşi cameră, potrivit ei, mai locuiau „baba Nina” din Cahul şi „baba Liuba”, două cerşetoare cu vârste de peste 70 de ani. „Nu voiam acasă, căci acolo mâncam bunătăţuri în toată ziua. Ne duceam pe Novoslobodskaia şi cumpăram plăcinte cu carne şi cafea”, mai spune femeia.

2000 de lei pentru imobilul SA „Drumuri Criuleni”

A cerşit la Moscova timp de doi ani. Întoarsă în R. Moldova, a stat un timp alături de persoanele de origine romă, într-un cămin din Chişinău. Acestea o influenţau să ceară banii pe care îi datora familia primăriţei pentru casă. „Mama Nina mi-a zis: ‘Cere-i bani! Ce ai să mănânci aici?’. Parascovia Ivanovna a vrut să vorbească cu mine la telefon, m-a întrebat dacă îmi trebuie bani, i-am spus că da. A întrebat unde mă aflu, dar mama Nina, care era alături şi asculta, mi-a spus să nu-i spun unde sunt. I-a zis să ne întâlnim a doua zi, marţi, la un restaurant de la Râşcanovca. Marţi ne-am dus acolo, a venit nea Ion şi doamna Parascovia şi mi-au dat două mii de lei. I-a zis mamei Nina: ‘Iată, îmi eşti martoră’. M-au pus să semnez o hârtie”, ne mai spune Tatiana. Femeia mai precizează că a plecat de bună voie peste hotare. „Domnul Ion, dna Parascovia nu sunt de vină. Tot scandalul a pornit că mi-ar fi luat casa. Dar dumnealor nu mi-au luat-o, eu le-am dat-o”, spune aceasta.

Casa femeii transformată în magazin

Casa în care locuia Tatiana, transformată în viitor magazin

Pe moment, casa din care a fost scoasă Tatiana a fost reparată şi, cel mai probabil, în scurt timp, aici va fi deschis un magazin.Vladimir Ojog, şeful SA „Drumuri Criuleni”, spune că s-a adresat la poliţie, procuratură, dar toţi ridică din umeri. „Ne-au spus că lipsesc elementele constitutive ale unei infracţiuni. Dar cum e posibil ca mai ieri să soliciţi să cumperi casa la licitaţie, iar azi să spui că e a ta. De la minister am fost solicitat să răspund dacă am vândut casa. În numele întreprinderii ne-am adresat în instanţa de judecată. Femeia aceasta, bolnavă din copilărie de retard mental, a fost folosită în cel mai oribil mod”, mai spune Ojog.

Victimă a traficului de persoane

Totodată, în cazul Tatianei Deliu, Procuratura raionului Criuleni a pornit un dosar penal în baza articolului 165, alineatul 2, Codul Penal, pentru trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă sau cerşetorie. Valentina Bradu, procurorul raionului Criuleni, a refuzat să ofere detalii făcând trimitere la secretul anchetei. Surse din cadrul Comisariatului de poliţie Criuleni au declarat că dosarul este unul „complicat”, „evident că femeia aceasta nu avea cum să ajungă singură peste hotare, încercăm acum să stabilim toate circumstanţele şi cine i-a perfectat actele”, ne-au mai spus ei. Potrivit unor surse, Tatiana Deliu ar fi fost însoţită de Ion Cotovici la secţia de paşapoarte şi că acest lucru ar fi fost înregistrat cu ajutorul camerei de supraveghere a biroului de paşapoarte din Chişinău. Femeia însă spune că a fost ajutată să-şi perfecteze actele de Nina Corai.

Primarul de Hruşova: „Cine v-a informat?…”

Solicitată de JURNAL, Parascovia Cotovici, primarul de Hruşova, a refuzat să răspundă la întrebările noastre, pe motiv că ar avea persoane în audienţă. „Spuneţi-mi cine v-a informat despre acest caz şi după asta vom discuta. Nimeni nu şi-a bătut capul de femeia acesta când o ducea greu, acum însă toţi nu mai pot de grija ei”, s-a revoltat primăriţa după care a închis telefonul.

Reprezentanţi ai Consiliului local ne-au informat că asistenţii sociali i-au propus anterior Tatianei Deliu să-şi perfecteze actele pentru a beneficia de pensia de invaliditate. Pentru aceasta era nevoie ca femeia să treacă un curs de tratament. Tatiana însă a refuzat. Cert e că aceasta nu are nicio sursă de venit şi stă în gazdă într-o casă unde nimeni nu i-a oferit nicio garanţie că mâine-poimâine nu va ajunge iarăşi în stradă.

Svetlana COROBCEANU


 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.