Traficanţi de droguri pe relaţia Portugalia-Moldova, reţinuţi de poliţişti

O importantă reţea de traficanţi de droguri de risc cu ramificaţii internaţionale a fost anihilată, după mai multe luni de monitorizare, în cadrul operaţiunii „Narcostop Moldova 2010” de angajaţii Direcţiei antidrog (DA) a Ministerului Afacerilor Interne.

Banda bine organizată, formată din cinci membri, între care un minor, se ocupa de transportarea prin contrabandă din Portugalia spre Republica Moldova a haşişului pentru a fi realizat pe piaţa neagră a drogurilor. Ofiţerii DA în comun cu Procuratura Generală au organizat, în municipiul Chişinău două acţiuni de reţinere a suspecţilor (28 septembrie – 1 octombrie 2010). Astfel, la data de 28 septembrie, oamenii legii au reţinut în flagrant doi membri ai filierei, chiar când încheiau o tranzacţie. Fraţii în vârstă de 16 şi 23 de ani, domiciliaţi în Chişinău, se deplasau cu o maşină de model „Mercedes”. După ce au percheziţionat automobilul, pe bancheta din spate, poliţiştii au depistat o sacoşă din polietilenă, cu o cutie în care erau, înfăşurate cu lipici, 7 obiecte, în formă de dreptunghi, de culoare cafenie, asemănătoare cu substanţe narcotice – haşiş, 650 g.

La 1 octombrie, au fost reţinuţi alţi trei suspecţi, în vârstă de 26 şi 27 de ani. După ce au controlat BMW-ul cu care se deplasau persoanele, forţele de ordine au găsit o substanţă solidă de culoare cafenie în formă de brichete în număr de 10 bucăţi, asemănătoare cu substanţe narcotice – haşiş, cu masa de 1000 g, având logotipul „Chaoui”. Astfel, s-a reuşit scoaterea din circuitul ilicit a circa 1800 g de haşiş şi circa 10 g de marijuana. Din această cantitate de droguri, puteau fi obţinute peste 8000 de doze, care urmau să ajungă la consumatorii de stupefiante. „Afacerea” urma să aducă suspecţilor un profit de circa 5000 euro. În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 217/1 al. 4 Cod Penal al RM. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de „Circulaţie ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare”, persoanele culpabile riscă de la 7 la 20 de ani de privaţiune de libertate.

Urmează a fi stabilite circumstanţele faptei, alţi complici precum şi metodele de transportare a drogurilor.

Reiterăm: orice informaţie recepţionată de la cetăţeni cu privire la persoanele care se abat de la lege va fi o contribuţie enormă în vederea eradicării, în comun, a acestui flagel.
Sursa. www.mai.md

Alcoolul – cauza privaţiunii de libertate a doi bărbaţi din Soroca

Recent, în baza probelor prezentate de procurori, prin sentinţele Judecătoriei r-lui Soroca. au fost condamnaţi doi bărbaţi la opt ani şi, respectiv, opt ani şi şase luni închisoare pentru vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale. Potrivit procurorilor din raion, în primul caz, un bărbat, fiind în stare de ebrietate, şi-a bătut soţia atât de crunt, încât aceasta, în câteva ore, a rămas fără suflare. În cel de-al doilea caz, un alt bărbat din acelaşi raion, la beţie, l-a înjunghiat cu un cuţit de bucătărie pe concubinul fiicei sale cu care locuiau împreună. Victima, în urma loviturii grave, a decedat peste noapte la spital. De menţionat că ambii infractori au câte 55 de ani şi sunt caracterizaţi ca fiind violenţi cu familiile lor, făcând abuz de alcool.
Sursa. www.procuratura.md

Un poliţist din Ungheni a decedat într-un accident rutier

Un poliţişti din Ungheni şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, alţi doi angajaţi ai poliţiei sunt spitalizaţi cu diferite leziuni corporale, informează Agenţia DECA-press. Ancheta preliminară a constatat că şoferul vehiculului în care se aflau cei trei conducea în stare de ebrietate, iar accidentul s-a produs, duminică, ca urmare a unei manevre nereuşite de depăşire a altui mijloc de transport, care se deplasa regulamentar. Din cauza vitezei excesive, şoferul a pierdut controlul maşinii şi a derapat de pe carosabil. Ca rezultat, poliţistul Grigore Burlacu a decedat, iar ceilalţi doi din maşină s-au ales cu leziuni corporale.

DECA-press

Creştea cânepă ca să aibă cu ce hrăni capra la iarnă

50 de plante de cânepă bine îngrijite, gata pentru recoltare, au descoperit poliţiştii călărăşeni în grădina unui locuitor al oraşului Călăraşi, comunică DECA-press. Întrebat de poliţişti în ce scopuri le-a plantat şi crescut, gospodarul a răspuns că urma să hrănească capra la iarnă cu acest „furaj”. Este al doilea caz similar descoperit şi investigat în această lună, primul fiind descoperit la Nişcani, unde un localnic creştea 110 plante de cânepă. Acesta şi-a motivat şi justificat ocupaţia ilegală prin intenţia de a „împleti funii din cânepă”. Poliţia spune că cei doi crescători de marijuana riscă amenzi de până la 400 de unităţi convenţionale sau câte o sută ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

DECA-press

Contrabandă cu produse cosmetice şi medicamente prin Vama Sculeni

Două microbuze care efectuau transporturi de persoane şi colete în Italia au fost reţinute de către vameşii ungheneni pentru contrabandă cu produse cosmetice şi medicamente, comunică Agenţia DECA-press. La efectuarea controlului, inspectorii de la Vama Sculeni au depistat 43 de produse cosmetice de marca „Avon” şi 39 „Amway”, care erau nedeclarate. În cel de-al doilea microbuz, cu numere de înmatriculare străine, au fost descoperite 21180 pastile şi 2855 fiole cu substanţe anabolice de diferite tipuri, toate fabricate de „Balkan Pharmaceuticals” SRL, fiind şi acestea ascunse controlului vamal. În ambele cazuri, au fost iniţiate anchete penale.

DECA-Press

Condamnaţi pentru spălare de bani de peste 300 mii de dolari

Procuratura Anticorupţie a reuşit să demonstreze vinovăţia a doi tineri care sunt învinuiţi de spălare de bani în valoare de peste 300 mii dolari. Tinerii, în vârstă de 23 şi, respectiv, 25 de ani, au fost condamnaţi la amendă în mărime de 100 000 lei, şi cinci ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de trei ani. Prin sentinţa judecătoriei Botanica mijloacele băneşti depistate asupra inculpaţilor în cadrul percheziţiei la momentul reţinerii – aproximativ 30 000 dolari SUA, au fost trecute în vistieria statului. Conform materialelor cauzei penale, inculpaţii, în complicitate cu alte persoane, în intervalul noiembrie 2009 – iunie 2010, organizând licitaţii frauduloase pe Internet, au dobândit ilicit bunurile care aparţineau unor persoane din SUA şi Irlanda. Potrivit procurorilor, cei doi au folosit paşapoarte false pentru a deschide conturi bancare la diferite bănci din SUA, pentru ca în urma desfăşurării licitaţiilor frauduloase pe Internet, persoanele care au câştigat licitaţiile să vireze banii în contul indicat de făptuitori pentru bunul licitat, pe care în realitate cei doi nu îl deţineau. În perioada februarie – iulie 2010, cei doi, împreună cu alţi trei cetăţeni ai Republicii Moldova, au deschis conturi curente la o bancă comercială pe numele ultimilor şib în scopul voalării acţiunilor criminale, au transferat mijloacele băneşti pe conturile acestora. Prin urmare, inculpaţii au obţinut asigurarea unei surse de provenienţă legală a mijloacelor băneşti în valoare de 307. 020 dolari SUA, dobândită pe cale infracţională, adică, în urma însuşirii mijloacelor băneşti prin escrocherie, din conturile persoanelor fizice, folosind documente false.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale

The following two tabs change content below.