Trafic cu Dobândă

Directoarea Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, Valentina Dobândă, este bănuită într-un dosar vizând traficul de copii. Foto: Nadea Roșcovanu

Miercuri, 14 februarie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a reținut-o pentru 30 de zile pe directoarea Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, Valentina Dobândă, fiind bănuită într-un dosar vizând traficul de copii. Anterior, aceasta a fost cercetată într-un dosar de corupție pornit de către CNA, iar în 2016 a fost demisă printr-un ordin al ministrului educației, Corina Fusu.

Carolina Chirilescu

Mai mulți elevi și o parte din lucrători susțin că au fost terorizați, amenințați dacă vor depune plângeri împotriva ei. Fostul candidat la funcția de director al acestei instituții, Andrei Păvăloi, actualul șef interimar al Direcției Educație din sectorul Râșcani, susține că Dobândă are deschise mai multe dosare penale și că este adevărat ceea ce i se încriminează.

„Am lucrat câte 12 ore, condiţiile de trai au fost foarte proaste, am dormit câte 10 în cameră, mâncarea era alterată. Verile trecute elevii mi-au spus că au fost la lucru în România. Nouă ne-au plătit vara aceasta, dar lor – nu”, a spus una din victime. La fel aceasta susține că în decembrie anul trecut a fost obligată să scrie o cerere prin care confirmă că a fost mulţumită de condiţiile de lucru și nu cumva să se plângă cuiva, altfel nu va primi diploma de absolvire. Tatiana, una dintre angajatele școlii, a declarat pentru ziarul nostru că și colectivul este terorizat de către directoare, opt persoane au depus plângeri la poliție.

„Pe 5 decembrie am pierdut o sarcină din cauza presiunilor la care am fost supusă timp de două luni. Am stat în spital, iar directoarea susținea că am înscenat atât sarcina, cât și pierderea, dar nici acum nu am înțeles din ce motiv. La fel se comporta și cu elevii, aceștia cât timp au fost la practică au stat în condiții nefavorabile, se plângeau directoarei, iar ea se făcea că nu-i cunoaște. Ei au fost trimiși la practică, însă au muncit fără a fi remunerați, contractele fiind semnate de către administrația școlii”, susține Tatiana. Femeia ne spune că directoarea, aflând că mai mulți elevi au depus plângeri la poliție pe numele său, i-a amenințat că vor rămâne fără diplome. Lilian Pascaru, șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani, ne spune că nu cunoaște dacă au fost depuse plângeri și nu cunoaște nimic despre acest caz, doar cele relatate în presă.

Economii pe seama copiilor

Astfel, 18 elevi ai acestei școli care provin din familii social vulnerabile au fost trimiși în mod organizat la lucru în Mangalia, România. Acestora li s-ar fi promis o remunerare de 800 de lei româneşti, dar nu au primit nimic. Atât elevii, cât și unele cadre didactice spun că Valentina Dobândă făcea economii pe seama copiilor. Apa caldă în cămin era conectată o dată pe săptămână ca să se spele elevii. Iar bucătăresele erau obligate să pregătească bucate pentru directoare din produsele alimentare destinate elevilor. „Îi făceam mâncare la comandă, iar seara împreună cu soțul său, care este șoferul instituției, încărcau torbele și plecau. Și așa elevii care învață la noi sunt sărmani, dar și de la gura lor le lua”, ne spune una din angajatele de la bucătărie.

Tot aceștia susțin că Școala Profesională nr. 2 a primit acum câteva luni veselă din străinătate de circa jumătate de milion de lei care însă a dispărut fără urmă. În perioada 2014–2015, administraţia școlii a efectuat cheltuieli salariale neîntemeiate în valoare de 480.000 de lei. Dintre acestea, 88.000 de lei au fost plătite directoarei instituţiei. La o mare parte dintre angajaţi lefurile au fost dublate. Printre ei se află şi soţul directoarei, care este şofer în cadrul instituţiei, dar şi lăcătuş-reparator. Cea de-a doua funcţie a primit-o chiar dacă nu are calificare în domeniu.

Demisă de minister și restabilită în funcție pe bani

Fostul candidat la funcția de director al instituției respective, Andrei Păvăloi, a declarat pentru ziarul nostru că a fost demis de către Dobândă doar pentru că a îndrăznit să participe la concurs. „Eu am candidat la funcția de director în 2015 împreună cu doamna respectivă. Ea însă a acționat în judecată Ministerul Educației și, prin judecată, a încercat să legalizeze rezultatele unui concurs care a fost cumpărat de ea. Cât priveşte cazurile enumerate acum în presă, sunt absolut corecte. Eu am vorbit despre aceste lucruri acum doi ani inclusiv în presă. Au fost deschise și dosare penale, însă fără finalitate”, susține Păvăloi. În 2016, ca urmare a comiterii încălcărilor financiare grave constatate în raportul Comisiei de anchetă a Ministerului Educației, Valentina Dobândă a fost demisă, însă peste un timp restabilită din nou în funcție. „Directoarea spune mereu că este susținută de cei de sus și poate să-și permită orice. Ea plătește în stânga și în dreapta și astfel a fost restabilită în funcție, ea spune că are undă verde peste tot”, ne spune Tatiana, angajată a instituției care a depus și o plângere pe numele directoarei. Profesorul Ilie Pădureț îi ia apărarea Valentinei Dobândă susținând că acţiunile procurorilor ar avea scopul de a prejudicia imaginea conducerii şcolii de meserii.

Reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

La câteva ore după reținerea directoarei, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educației, Culturii și Cercetări (MECC) a declarat că încă în decembrie anul trecut a demarat o anchetă internă în urma mai multor plângeri din partea profesorilor și a elevilor din cadrul acestei instituții. „Dumneaei a fost anterior sancționată cu mustrare aspră. Apoi a fost concediată, însă actul de concediere a fost anulat de instanța de judecată. Vom aștepta ce răspuns ne vor da colegii de la CNA, care este finalitatea urmăririi penale și vom lua o decizie internă”, a precizat Ion Mischevca, purtătorul de cuvânt al MECC.

Ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, ne-a comunicat că Valentina Dobândă este cercetată într-un dosar al CNA, fără a ne oferi alte detalii. Procurorul de caz, în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vladimir Moşneaga, a precizat că Valentina Dobândă este cercetată într-un dosar intentat în urmă cu câteva luni pentru trafic de copii, în care ea are statut de învinuit. Aceasta riscă până la 20 de ani de închisoare.

The following two tabs change content below.
Butnaru Val

Butnaru Val

Butnaru Val

Ultimele articole de Butnaru Val (vezi toate)