„Totul este posibil”

Interviu cu Kara McDonald, şef adjunct al misiunii SUA în Republica Moldova

– Aţi venit acum două luni în Republica Moldova. Ce ştiaţi despre RM până a ajunge aici?

E prima mea revenire în această parte a lumii după 10–12 ani de absenţă. Am lucrat în România şi este o adevărată plăcere să mă întorc în regiune. Am venit cu întreaga familie, soţul meu şi cei doi băieţei. Cel mai mare are 20 de luni, iar cel mai mic, patru. Am aşteptat cu nerăbdare să vin în R. Moldova, să văd locurile din afara Chişinăului, să aud din nou limba română. Trebuie să spun că mi s-a părut interesant să văd multe diferenţe aici. Am descoperit aspecte unice ale culturii acestui spaţiu, am studiat istoria Republicii Moldova şi dezvoltarea democraţiei moldoveneşti. E primul stat ex-sovietic în care voi lucra.

– Care sunt aspectele de care vă veţi ocupa la Chişinău?

Suntem aici pentru a susţine R. Moldova în dezvoltarea economică, politică. Susţinem de asemenea reformele pe care Chişinăul şi le-a asumat, precum şi Integrarea Europeană.

– Care au fost persoanele ce v-au îndrumat să urmaţi această carieră? E greu pentru o femeie să fie mamă şi să aibă o carieră de succes?

Cred că e foarte important să recunoaştem că în spatele succesului unei persoane este o echipă care a ajutat-o, i-a oferit susţinere. Vă pot spune că am fost binecuvântată să am în viaţa mea asemenea persoane. Am avut mulţi mentori care au investit în mine. Aş putea începe cu părinţii mei, care m-au susţinut enorm. Mama este director executiv de teatru. Tatăl meu este doctor la pensie. El provine dintr-o familie în care, în afară de el, nimeni n-a avut studii superioare. Aşa că m-a învăţat că totul este posibil. De la mama am luat perseverenţa şi determinarea. E important să menţionăm că orice persoană de succes este reprezentată de o echipă. Guvernul SUA susţine femeile foarte mult. O face în beneficiul societăţii. Sunt de acord cu ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, dna Ingrid Tersman, că doar prin abilitarea femeilor şi a bărbaţilor putem obţine dezvoltare economică şi democratică.

– Ce calităţi ar trebui să aibă o persoană pentru a reuşi?

Aşa cum am menţionat mai sus, ai nevoie de determinare, inteligenţă şi perseverenţă. În acelaşi timp, un mentor bun te poate face să reuşeşti mai multe. Pentru noi este important să susţinem femeile, în special, cele tinere.

Aşa că Guvernul SUA sprijină tinerele în studierea deprinderilor de viaţă şi a calităţii de lider. De asemenea, în această săptămână, am trimis zece femei ofiţeri din Republica Moldova în Georgia pentru a studia networking-ul, au participat la traininguri de dezvoltare profesională. Am avut plăcerea să fac cunoştinţă cu fiecare în parte înainte ca ele să plece şi vreau să vă spun că sunt minunate. Ele reprezintă un model pentru femeile din societatea moldovenească.

– Transmiteţi un mesaj femeilor care citesc JURNAL de Chişinău.

Primul lucru pe care aş vrea să-l transmit femeilor este să creadă în sine, totul este posibil. Găsiţi alte persoane care cred în aceleaşi vise ca şi dumneavoastră. Susţineţi-vă una pe alta. Vă doresc putere şi curaj.

Interviu realizat de Marina LIŢA

Casetă

Kara C. McDonald este șef adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii la Chișinău. A ocupat funcţia de director al Oficiului Haiti și a fost coordonator adjunct pentru Haiti la Departamentul de Stat al SUA. A ocupat funcţia de director pentru ONU şi operațiuni internaționale la Consiliul Național de Securitate între 2007 şi 2009.

În perioada 2006–2007 a fost asistent special al lui R. Nicholas Burns, fostul subsecretar de stat pentru afaceri politice. De asemenea, a fost director adjunct pentru planificare în cadrul Oficiului Coordonatorului pentru Reconstrucție și Stabilizare, responsabil pentru portofoliul Republicii Cehe la Departamentul de Stat, consilier politic la Ambasada SUA din Port-au-Prince şi ofiţer pe probleme economice la Ambasada SUA la București.

Înainte de a se alătura Departamentului de Stat al SUA, a fost stagiară în domeniul administrației prezidențiale în cadrul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională în Kosovo, Haiti, Macedonia, Croația. A fost supervizor pentru alegeri în Bosnia-Herțegovina în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Are diplomă în literatura franceză și comparată de la Universitatea din Michigan, şi masterat la Școala Fletcher de Drept și Diplomație. Vorbește franceza, rusa și româna. E căsătorită şi are doi copii.

M.L.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)