Toţi pentru unul şi fiecare pentru sine

CAMPANIE ELECTORALĂ // „Toţi candidaţii trebuie să ia pământ şi să-l lucreze, nu să amăgească norodu’”.

Deşi PLDM şi-a retras candidatura de la funcţia de primar de Chişinău în favoarea lui Dorin Chirtoacă şi după 12 zile municipiul Chişinău este împânzit de panourile publicitare ale liberal-democraţilor în care, alături de Vlad Filat, e şi Victor Bodiu. Acestea, potrivit experţilor, au rolul de a crea disonanţe de imagine. Pentru a vedea cum influenţează această dualitate informaţională alegătorii, JURNAL a realizat un sondaj de opinie, intervievând pe una din străzile capitalei oameni de diferite vârste. Întrebarea noastră a fost: Cunoaşteţi candidatul PLDM la postul de primar al Chişinăului?

Elena, 53 de ani: „Din partea stejarului este Buliga…, Valentina Buliga”.

Angela, 35 de ani: „Bodiu era candidat la funcţia de primar, dar acum PLDM îl susţine pe Dorin Chirtoacă. Ne facem griji ce va mai fi cu oraşul nostru. Eu nu-l cunoşteam pe Bodiu şi nu puteam să-mi dau votul pentru el. Îl cunosc pe Dodon, pe Urechean şi pe alţii. Nu sunt sigură pe cine voi vota. Acum, toţi promit că vor face multe”.

Două tinere anonime: „Cei de la PLDM acum îl susţin pe Chirtoacă şi noi îl susţinem pe Dorin”.

O femeie din Chişinău: „La funcţia de primar din partea lui Filat este Victor Bodiu”.

Vasile, 52 de ani: „Cam s-au încurcat lucrurile. De la PLDM acum nu este nimeni. Au înaintat o persoană, acum s-au răzgândit. Ştiu că îl susţin pe Dorin Chirtoacă. Alianţa a pierdut toată încrederea poporului. Populaţia avea încredere în AIE şi era normal să meargă cu o singură candidatură. Acum când vedem divergenţele între ei …”

Alexei Ivanov, 20 de ani: „Victor Bodiu este candidat din partea PLDM, un candidat bun”.

Pavel Smocinschi, 20 de ani: „PLDM acum îl susţine pe Chirtoacă, dar ei luptă mai mult pentru obţinerea mai multor locuri în Consiliul Municipal Chişinău. Dorin Chirtoacă s-a descurcat în aceşti ani la funcţia de primar de Chişinău, îl susţin şi în continuare”.

Ion Roşca, 23 de ani: „A fost Bodiu, dar acum aceştia îl susţin pe Chirtoacă. E un candidat mai bun decât Dodon. Nu este perfect, dar eu îl susţin pe Chirtoacă”.

Maria, 50 de ani: „Ştiu că Victor Bodiu s-a retras şi acum nu ştiu cine este din partea PLDM. Eu oricum sunt pentru liberali”.

Nicolae, 70 de ani: „Dorin Chirtoacă este acum şi din partea PLDM, după cum am înţeles eu, dar nu-l susţin pe el, pentru că nu a făcut nimic pentru oraş. Îl voi susţine pe Dodon sau pe altcineva”.

Nicolae Roşca, 27 de ani: „Cei de la PLDM sunt acum pentru Chirtoacă. Şi eu sunt pentru el, căci şi pe vremea comunistă, chiar cu conturi închise, a făcut ceva pentru Chişinău”.

Liuba, 45 de ani: „Din partea lui Filat era Bodiu, dar acum el este candidat independent”.

Agafia, 75 de ani: „Toţi candidaţii ăştia trebuie să meargă să ia pământ şi să-l lucreze, dar nu să amăgească norodul!”.

Constantin, 63 de ani: „Candidatul PLDM era Bodiu, dar s-a retras. Acum PLDM este pentru  Dorin Chirtoacă şi vreau ca el să fie şi mai departe primar de Chişinău”.

Deşi la 6 mai premierul Vlad Filat a anunţat că PLDM retrage candidatura lui Victor Bodiu din competiţia de primar de Chişinău în favoarea lui Dorin Chirtoacă, şi până azi, 17 mai, continuă să fie expuse panouri publicitare ale PLDM: „Votează Victor Bodiu primar! Împreună pentru Chişinău”. Solicitat să se pronunţe pe marginea acestei situaţiei echivoce, Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”, a comunicat pentru JURNAL că „impactul acestor panouri nu este decisiv, dar creează o atmosferă de campanie şi este ciudat că ele mai există”. Potrivit expertului, „panourile în cauză, pe de o parte, afectează campania PLDM, pentru că oamenilor nu le este clar şi-l pot considera în continuare pe Victor Bodiu candidat la funcţia de primar de Chişinău, iar pe de altă parte, afectează şi campania PL. Văzându-l pe Bodiu, oamenii nu văd susţinerea PLDM pentru PL”.

Surse din cadrul PLDM ne-au informat că panourile cu Bodiu şi Filat vor fi înlocuite cu altele, dar pe parcurs, pentru că procesul de schimbare a lor durează.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.