TOTALITARISM // Comunismul va mai fi condamnat o dată

PLDM a propus un proiect de lege „exhaustiv” privind condamnarea tuturor regimurilor totalitare

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat joi, 12 aprilie, regimul comunist și a interzis folosirea simbolicii comuniste în scopuri politice. A doua zi, fracțiunea PLDM a înregistrat la Biroul Permanent al Parlamentului proiectul de hotărâre privind aprecierea politico-juridică a tuturor regimurilor totalitare din RM.


În nota informativă ce însoţeşte proiectul se menţionează că se condamnă regimurile totalitare care au comis crime împotriva umanităţii prin genocid, deportări, foamete organizată, colectivizare forţată, represiuni politice pe teritoriul suveran actual al Republicii Moldova.

De asemenea, se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor regimurilor totalitare: nazist, stalinist, svastica nazistă (), combinaţia dintre seceră şi ciocan (), orice suport cu aceste simboluri, precum şi promovarea ideologiilor totalitare menţionate.

Proiectul de hotărâre mai prevede interzicerea utilizării terminologiei ce conţine elemente ale ideologiilor totalitare în denumirile de localităţi, străzi, întreprinderi, instituţii şi organizaţii, nume de produse şi servicii. Proiectul de hotărâre urmează a fi examinat în sesiunea de toamnă-iarnă a legislativului.

Streleț: „Proiectul liberalilor, superficial”

Valeriu Streleț, preşedintele fracţiunii PLDM, ne-a comunicat că fracțiunea pe care o reprezintă a venit cu un asemenea proiect, deoarece la 12 iulie, în cadrul ședinței legislativului, PL a respins amendamentele propuse de PLDM la proiectul 1613. „Noi nu am vrut să blocăm votarea proiectului inițial deşi convenisem că, până va fi înregistrat, ne vom expune propunerile privind conținutul proiectului respectiv. Am votat, dar am anunțat în plen că vom veni cu un proiect de hotărâre mai detaliat și mai complex. Proiectul votat joi a fost destul de superficial”, a menționat Valeriu Streleț.

După Streleț, proiectul propus de PLDM oferă o definiție exactă a simbolisticii. „E inexact să spui că interzici utilizarea secerii și ciocanului, mai indicat: se interzice utilizarea combinației dintre seceră și ciocan. Am indicat exact cum arată acest simbol. Am menționat că se interzice svastica fascistă, indicând imaginea svasticii. Înainte de a vota, am discutat și le-am spus: „Uitați-vă, sunt carențe în textul propus de voi și totuși, dacă nu veți accepta amendamentele propuse, vom veni cu alte proiecte de lege. Domnul Ghimpu a spus: «Bine, veniți cu un alt proiect și noi îl vom susține!»”.

Ana Guțu: „PLDM a venit cu amendamente pe ultima sută de metri”

Ana Guțu, deputată PL, ne-a explicat de ce PL-ul nu a acceptat amendamentele propuse în ședința din 12 iulie. Potrivit deputatei, PLDM-ul a avut timp să propună amendamente în cadrul Consiliului AIE sau în cadrul ședințelor AIE, dar să nu vină pe ultima sută de metri cu propuneri.

„Proiectul este unul mai vechi, reluat din legislatura precedentă. A fost propus de PL, dar n-a fost susținut de colegii din coaliție și nu am făcut decât să-l reluăm. Dacă PLDM a avut astfel de idei, trebuia să le prezinte în cadrul Consiliului alianței, în cadrul ședințelor AIE. Domnul Streleț a propus amendamente pentru proiectul de hotărâre, care s-au materializat într-un proiect pe care PLDM l-a propus ulterior. E o decizie de ultimă oră a PLDM-ului”, a replicat Ana Guțu.

„Vom discuta în partid și vom decide”

Totodată, deputata liberală a declarat că încă nu știe dacă fracțiunea liberală va vota proiectul liberal-democraților. „Nu pot să vă spun dacă vom vota sau nu, deoarece nu am avut o reuniune de partid. Trebuie să examinăm acest proiect şi după aceea ne putem pronunța. Ce e condamnarea tuturor regimurilor? Din câte știu, a existat doar un singur regim totalitar – regimul comunist”, a menționat Ana Guțu.

PD este pentru!

Contactat de JURNAL, președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, ne-a declarat că fracțiunea din care face parte va vota cu siguranță proiectul liberal-democraților. „Cum puteți să mă întrebați acest lucru? Proiectul respectiv a fost semnat de mine și domnul Streleț?”, conchide Diacov.

Legea lustrației, un pas firesc

Imediat după ziua de 12 iulie, au apărut opinii conform cărora următorul pas logic după condamnarea comunismului ar fi adoptarea unei legi a lustrației. Valeriu Streleț ne-a declarat că adoptarea unei asemenea legi ar fi un pas firesc din moment ce Alianța s-a angajat într-un proces de condamnare a totalitarismului. „Acest proiect, dacă dorim să fie unul realizabil și cu o finalitate clară, nu ar trebui să constituie rezultatul unei competiții dintre componentele alianței, ci un proiect bine gândit și semnat de către toți reprezentanții partidelor AIE”, a explicat Valeriu Streleț.

Potrivit Anei Guțu, un grup din cadrul formațiunii liberale lucrează la proiectul de lege privind lustrația. „Nu știu dacă vom fi susținuți de colegii de alianță, dar asupra unui asemenea proiect se lucrează”, a conchis deputata.

Tricolorul, simbol fascist?

În ce priveşte pretențiile comuniștilor de a condamna regimul Antonescu și interzicerea tricolorului care ar fi un simbol al acestui regim. „Noi vorbim de regimul nazist și de svastica nazistă. Să nu se facă niciun fel de speculație referitor la regimul Antonescu sau la oricare alt nume care poate fi abordat speculativ. Am avut și o perioadă în care pe primăriile de pe teritoriul actual al Republicii Moldova au fluturat drapele cu svastica nazistă, în numele căreia au fost executați țigani și evrei”, a explicat Streleț.

În aceeași ordine de idei, Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media din Republica Moldova, a declarat: „Tricolorul e drapel de stat, a fost și drapelul de stat în timpul regalității. Ce să ai cu drapelul țării tale? Poți să ai cu o ideologie, dar cu însemnele naționale nu se joacă lumea”, a declarat Băsescu.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)