Tot mai mulţi adolescenţi consumă alcool

VICII // La Dispensarul Republican de Narcologie sunt înregistraţi şase adolescenţi dependenţi de alcool, majoritatea provenind din familii social vulnerabile

De cele mai multe ori, tinerii care consumă alcool la vârste fragede spun că fac acest lucru din cauza unei dragoste neîmpărtăşite, alţii beau din cauza sărăciei, unii pe motiv că părinţii sunt plecaţi peste hotare şi nu sunt supravegheaţi, există şi din cei care o fac „din plăcere”.

Astfel, devin tot mai frecvente cazurile când adolescenţi de 14-18 ani consumă alcool ajungând uneori să se confrunte cu intoxicaţii acute. Prin baruri, cluburi, parcuri, la terase, în curţile şcolilor – oriunde vezi tineri care beau bere, băuturi carbogazoase ce conţin alcool şi, nu de puţine ori, aceştia consumă vin şi votcă. Acest lucru duce la dependenţa de alcool, iar până la a deveni alcoolic rămâne doar un singur pas. De obicei, totul începe cu îndemnul: „Adunăm bani să luăm o sticlă?”, apoi se mai ia una, până ce tinerii băutori nu mai ţin minte nimic din cele întâmplate.

Într-o asemenea gaşcă a nimerit şi Anatol, un tânăr de 17 ani dintr-o localitate din stânga Nistrului, care, la rugămintea părinţilor, a fost internat la Dispensarul Republican de Narcologie, din cauza că alcoolul devenise prioritatea sa în viaţă. Tânărul a început să consume băuturi tari împreună cu prietenii săi pe vremea când avea 15 ani. Mai întâi o sticlă de bere pe zi, apoi două, apoi o sticlă de vin, alta de votcă, până a ajuns dependent. Părinţii tânărului au depistat acest viciu şi au hotărât să-şi salveze copilul despărţindu-l de gaşca cu care consuma băuturi alcoolice. L-au transferat la o instituţie de învăţământ din Chişinău. Primele şase luni a rezistat, după care a cedat şi calvarul a început din nou, mai ales pentru părinţi. „Nu era zi să nu beau ceva, de la început beam doar bere, apoi am trecut la votcă, uneori beam chiar câte două, trei sticle pe zi, acum îmi pare rău şi încerc să mă abţin”, spune întristat Anatol. În prezent, tânărul este implicat într-un program special de consiliere şi psihoterapie.

La trei ani este cel mai tânăr dependent de alcool

Un băieţel de doar trei ani e considerat cel mai tânăr dependent de alcool din Marea Britanie, fiind internat într-o clinică de reabilitare. Autorităţile au precizat că micuţul a dezvoltat dependenţă de alcool după ce părinţii i-au dat să bea foarte mult în ultimele şase luni. Băiatul este al treisprezecelea copil sub 12 ani, diagnosticat de medici cu alcoolism, în Marea Britanie, în perioada 2008-2010.

Şi fetele beau

Recent, într-o localitate din raionul Glodeni, două adolescente de 14 şi 15 ani s-au îmbătat, iar una din ele a fost transportată acasă cu ambulanţa. Persoane care a alertat serviciul medical ne spun că fetele, care provin din familii foarte bune, au intrat în bar şi au comandat mai întâi şampanie, apoi bere, după care s-au retras într-o cameră separată. Din spusele barmanului, adolescentele sărbătoreau un eveniment deosebit. „Fetele erau tare vesele şi zâmbeau întruna”, spune acesta. După consumarea evenimentului, cele două au ieşit din separeu şi s-au îndreptat spre toaletă abia ţinându-se pe picioare.

Persoana care ne-a comunicat acest lucru, rugându-ne să-i păstrăm anonimatul, spune că, văzând că una dintre fete nu mai iese din WC, s-a gândit că i s-a făcut rău şi a chemat serviciul de ambulanţă. Sosiţi la faţa locului, medicii au constatat la una din fete intoxicaţie acută cu alcool. „Am găsit-o în toaletă rezemată de perete, abia de putea lega două vorbe”, ne spune asistenta medicală. Adolescenta a fost dusă acasă, părinţii au avut un şoc când şi-au văzut odrasla în starea în care era. Cealaltă adolescentă s-a deplasat de una singură până acasă. Întrebat de ce le-a vândut băuturi alcoolice fetelor care nu au atins vârsta majoratului, barmanul a răspuns: „Nu stau să verific buletinele tuturor care intră în bar, în plus, în ziua de azi nu-ţi mai dai seama care e minoră, şi care nu”. În urma abuzului de alcool, mulţi adolescenţii comit infracţiuni sau sunt implicaţi în accidente care îi costă de multe ori viaţă.

Terasele sunt pline de tineret care bea

,,Pe moment, la noi sunt ţinuţi în evidenţă şase adolescenţi care se confruntă cu astfel de probleme, dar în realitate numărul acestora este mult mai mare. Terasele sunt pline de tineret care bea, se începe cu un consum întâmplător, apoi se ajunge la dependenţă. Peste tot se consumă alcool – în familie, la petreceri, sub privirile copiilor, adolescenţilor, şi de ce n-ar încerca şi ei? În plus, şi publicitatea la diverse băuturi alcoolice contribuie foarte mult la dependenţa de alcool. Majoritatea adolescenţilor ce consumă alcool provin din localităţile rurale, din familii social vulnerabile sau din familii unde părinţii sunt plecaţi peste hotare”, ne spune directorul general al Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea.

În RM, persoanele dependente de alcool sunt trecute de majorat

Părinţii nu trebuie să le dea copiilor să guste băuturi alcoolice de la vârsta de 3-5 ani, cum se obişnuieşte. Totuşi, oficial, „în prezent, R. Moldova nu se confruntă cu problema dependenţei de alcool în rândul adolescenţilor, vârsta celor dependenţi este de la 20 la 40 de ani. În cazul în care se află că un adolescent consumă alcool, trebuie luate măsuri radicale şi în primul rând e necesară adresarea la medicul de familie, pentru a preveni dependenţa de alcool”, menţionează doctorul Oprea.

Niciun medic nu garantează vindecarea completă de alcoolism, aceasta depinde de voinţa şi tăria de caracter a fiecăruia. Solicitată de JURNAL, psihologul Spitalului Clinic de Psihiatrie de la Costiujeni, Margareta Tabuncic, ne spune că sunt mulţi factori care stau la baza abuzului de alcool de către adolescenţi. „Unul din factori este şi mass-media prin publicitatea la diverse băuturi alcoolice. Apoi lipsa părinţilor care sunt plecaţi din ţară şi care îşi lasă copiii în voia sorţii. În plus, în rândul tinerilor de astăzi există tendinţa de a părea mai autoritari, mai maturi cu o sticlă de bere în mână”, remarcă doamna Tabuncic.

Restricţii

Adolescenţii cu vârsta de până la 18 ani nu vor mai putea cumpăra băuturi alcoolice. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat la Biroul permanent al legislativului de către deputatul liberal Valeriu Munteanu. Dacă va fi aprobată de parlament, legea va obliga vânzătorul să verifice actele de identitate ale cumpărătorului, pentru a se convinge că acesta a împlinit vârsta de 18 ani. În prezent, este permisă vânzarea alcoolului adolescenţilor care au împlinit 16 ani, iar a țigărilor pentru cei care au 18 ani. Codul Contravenţional prevede amenzi de la 60 la 100 de unităţi convenţionale pentru persoanele fizice care vând alcool adolescenţilor și de la 100 la 200 de unităţi pentru persoanele juridice. Cu toate acestea adolescenţii cumpără în continuare băuturi alcoolice şi ţigări din magazine, chioşcuri, baruri etc. şi nu sunt întrebaţi ce vârstă au.

Zilele acestea, am observat la un chioşc din capitală un adolescent de 14 ani care a cumpărat o sticlă de bere, am întrebat-o pe vânzătoare de ce vinde băuturi spirtoase unui minor, la care ea mi-a răspuns: „Trebuie să vând marfa, nu să verific buletinele la toţi care vin”.

„Hai, băi, şii paţan, nu muiere, şi bea un pahar de vin! Dacă vrei să intri în gaşca noastră, trebuie să pui de băut un litru de votcă. Băi, ieri am băut cu Joric, Râjic şi Mişca vreo trei sticle de votcă şi o bancă de jin, şi ţin minte cum am intrat în discotecă, da’ cum am ajuns acasă, nu ştiu, da’ azi mă doare capul de mor”, din conversaţiile unor tineri (14-18 ani) dintr-o comună din raionul Făleşti.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)