Tot mai multe moldovence concep copii fără bărbaţi

copii Foto de NADEJDA ROSCOVANUÎn Republica Moldova, au fost înregistrate în ultimii ani circa 1000 de cazuri în care adolescentele au devenit mame

În ultimii ani, se atestă o creştere a naşterilor în afara căsătoriilor la femei de până la 20 de ani, cel mai mare număr fiind înregistrat în mediul rural. În comparaţie cu alte state, rata natalităţii extraconjugale în Republica Moldova este mai mare decât în statele europene la acelaşi nivel cu Rusia, Belarus, România şi Bulgaria. Totodată, un fenomen nou este naşterea copiilor de către femeile solitare în urma conceperilor netradiţionale – cu material seminal donat de bărbaţi la băncile de spermă din străinătate.

O femeie din Chişinău căreia îi vom păstra anonimatul a născut în 2013, în afara căsătoriei, un copil la vârsta de 43 de ani. A luat această decizie după ce a locuit mai bine de un deceniu în concubinaj cu un bărbat care nu voia copii. Femeia a mers la Kiev, la o clinică privată, şi şi-a ales materialul seminal al unui bărbat în funcţie de vârstă, educaţie şi studii. Iată că acest fenomen capătă amploare şi în Republica Moldova.

Din cele 8000 de naşteri în afara căsătoriilor atestate anual, 60% din copii sunt înregistraţi la cererea mamei şi a tatălui, adică paternitatea este recunoscută, „ceea ce este pozitiv, de fapt, numai căsătoria nu este înregistrată – fenomen specific societăţii noastre şi statelor europene unde multe cupluri nu-şi înregistrează căsătoria. În Germania, de exemplu, se nasc în afara căsătoriilor peste 50 % din copii”, a apreciat Gagauz.

Unele femei nu au reuşit să formeze familii sau nu au găsit partenerul potrivit şi au hotărât să nu rămână singure. Dacă femeia are studii, este asigurată material şi angajată, în comparaţie cu o fată de vârstă fragedă pentru naştere, este pregătită să crească un copil. Această femeie îşi asumă conştient decizia. În opinia sociologului Olga Gagauz, şefa Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academia de Ştiinţe a Moldovei, educaţia copilului în acest tip de familie nu se deosebeşte foarte mult de educaţia copilului în familia completă.

Conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în 1980, au fost înregistraţi 5919 copii născuţi în afara căsătoriei, în 2003 – 8654 de copii, iar în 2013 – 8316. În acelaşi an, în afara căsătoriei, la nivel republican, mame cu vârste sub 20 de ani au născut 1526 de copii, dintre care 246 în mediul urban şi 1280 în mediul rural; femei cu vârste între 20 şi 29 de ani au născut 4788 de copii, dintre care 1397 în mediul urban şi 3391 în mediul rural; iar femeile cu vârste între 30 şi 39 de ani au adus pe lume 1881 de copii, dintre care 793 în oraşe şi 1088 la sate. Moldovencele trecute de 40 de ani au născut în afara căsătoriei 121 de copii. Olga Gagauz a menţionat pentru JURNAL că natalitatea extraconjugală constituie o proporţie semnificativă în RM, cel mai mare număr de naşteri extraconjugale fiind înregistrate în mediul rural.

A crescut natalitatea extraconjugală la femeile de 40 de ani

Cercetătoarea a declarat de asemenea că, în ultimii ani, se constată o explozie a naşterilor extraconjugale la vârste de sub 20 de ani. În plus, a crescut natalitatea extraconjugală la femeile în vârste de peste 30 şi 40 de ani. Cea mai mare problemă este natalitatea la vârsta prematură, până la 18 ani. „La acest capitol, rata natalităţii extraconjugale în Republica Moldova este mai mare decât în statele europene. Suntem la acelaşi nivel cu Rusia, Belarus, România şi Bulgaria”, a precizat Gagauz.
Fenomenul respectiv este determinat de scăderea controlului părinţilor asupra comportamentului tinerilor, migraţia de muncă, cunoştinţele scăzute ale tinerilor despre educaţia sexuală şi contracepţie. Totodată, fenomenul este legat de nivelul educaţiei minorelor. Investigaţiile din acest domeniu arată că femeile cu studii superioare nasc mai rar copii în afara căsătoriei decât cele care au un nivel de studii medii sau provin din familii dezavantajate.

Sarcina la vârsta adolescenţei

Centrul de Cercetări Demografice a realizat recent un studiu care arată că, în ultimii ani, au fost înregistrate circa 1000 de cazuri de naşteri ale adolescentelor. Lipsa părinţilor, comportamentul tolerant al societăţii, dezinformarea conduc la naşterea copiilor de către copii. Naşterile la vârste fragede creează mamelor multe dificultăţi privind continuarea studiilor, pregătirea psihologică pentru educaţia copiilor. La rândul lor, aceste dificultăţi influenţează negativ asupra bunei creşteri a copilului. În acelaşi timp, rezultatele cercetărilor demografice arată o schimbare a atitudinii societăţii şi creşterea toleranţei faţă de fenomenul respectiv, ceea ce diminuează cazurile de abandon al copiilor.

Diminuarea abandonului în rândurile nou-născuţilor

Olga Gagauz ne-a relatat cazul unei fetiţe care a fost violată la 13 ani. „A crescut la orfelinat, apoi a trăit cu bunicul său. Nimeni nu a avut grijă de ea. A născut primul copil la 16 ani, acum, la 20 de ani, are deja trei copii. Nu este căsătorită, dar trăieşte în concubinaj. Situaţia ei este foarte complicată”, a afirmat sociologul. Mama celor trei copii este susţinută din partea statului conform legislaţiei în vigoare: primeşte indemnizaţii şi ajutoare sociale. „Nu beneficiază de nimic din partea statului pentru că a născut cei trei copii în afara familiei, deoarece se promovează înregistrarea căsătoriilor şi a copiilor”, a motivat cercetătorul.

Conform statisticilor, din cele 8000 de naşteri în afara căsătoriilor atestate anual, 60% din copii sunt înregistraţi la cererea mamei şi a tatălui, adică paternitatea este recunoscută, „ceea ce este pozitiv, de fapt, numai căsătoria nu este înregistrată – fenomen specific societăţii noastre şi statelor europene unde multe cupluri nu-şi înregistrează căsătoria. În Germania, de exemplu, se nasc în afara căsătoriilor peste 50 % din copii”, a apreciat Gagauz.

Drepturile copilului născut în afara căsătoriei

Conform Legii nr.722-XV din 07.12.2001 şi Convenţiei europene despre statutul juridic al copiilor născuţi în afara căsătoriei din 15.10.1975, care a intrat în vigoare pentru Republica Moldova începând cu 15 iunie 2002, filiaţia maternă a oricărui copil născut în afara căsătoriei este stabilită prin simplul fapt al naşterii copilului (art. 2); filiaţia paternă a oricărui copil născut în afara căsătoriei poate fi constatată sau stabilită prin recunoaşterea voluntară sau prin decizie juridică (art. 3); tatăl şi mama unui copil născut în afara căsătoriei au aceeaşi obligaţie de întreţinere faţă de acest copil ca şi cea care există faţă de copilul născut în cadrul căsătoriei (art. 6, al.1). (Sursa: Tratate internaţionale, ediţia oficială, Chişinău, 2006, volumul 35, p. 51)

The following two tabs change content below.