Tot cu ochii după Lexus

Centrul comunitar multifuncţional „Speranţa” din s. Sadaclia, raionul Basarabeasca

Centrul comunitar multifuncţional „Speranţa” din s. Sadaclia, raionul Basarabeasca

Preşedintele democrat al raionului Basarabeasca deturnează fondurile destinate copiilor nevoiaşi şi bătrânilor

Preşedintele raionului Basarabeasca, Nicolai Chendighilean, a solicitat bani de la Asistenţa Socială ca să-şi cumpere o maşină de serviciu mai confortabilă decât cea pe care o are în prezent. Ca să-i satisfacă dorinţele, Consiliul raional Basarabeasca s-a întrunit pe 20 iunie într-o şedinţă extraordinară.

La sfârşitul lunii martie, Consiliul raional Basarabeasca a aprobat o decizie prin care preşedintele urma să se aleagă cu o maşină de serviciu în valoare de 250 de mii de lei. După o plimbare prin târg, acesta a solicitat încă 80 de mii de lei, pentru a procura o maşină de 330 de mii de lei. Şefa Direcţiei finanţe, Ludmila Niculiţă, le-a explicat consilierilor că suma anterioară „nu-i reală” şi a cerut rectificarea bugetului, propunând să fie alocaţi încă 80 de mii de lei pe care să-i ia de la Asistenţa Socială, şi anume banii destinaţi Centrului comunitar „Speranţa” din s. Sadaclia.
Achiziţie în lipsa unui tender

Unul dintre consilierii independenţi, Valentin Cimpoeş, a îndemnat Consiliul să amâne această chestiune până după alegeri, avertizând că „nu-i bine să iei banii de la copiii bolnavi”. Nicolai Chendighilean s-a făcut a nu auzi replica. „Maşina de serviciu nu mă reprezintă pe mine, ci image-ul raionului (imaginea raionului – n.r.). La Cimişlia preşedintele raionului are un Lexus de 650 de mii de lei, eu am optat pentru o maşină de clasă medie”, a spus acesta. Şeful asistenţei sociale, Mihail Martânov, a spus că nu e nicio problemă să se ia de la Centrul „Speranţa” din Sadaclia, „căci acela oricum nu funcţionează”. Cât despre faptul că nu s-a anunţat nici măcar un tender pentru achiziţionarea automobilului, şefa de la Finanţe s-a arătat mirată, „mai întâi găsim suma necesară apoi vom face tenderul”, a spus ea (!).

Gheorghe Cojoc

Gheorghe Cojoc

„Banii se alocă pe criterii politice”

Primarul de Sadaclia, liberal-democratul Vasile Baciu, s-a arătat indignat de modul în care sunt gestionaţi banii în raion. „Banii sunt alocaţi pe criterii politice şi nu întotdeauna se ţine cont de necesităţile oamenilor. Eşti din Partidul Democrat, ţi se alocă bani, nu eşti – vei fi ignorat”, a declarat acesta pentru JURNAL. Potrivit primarului, în 2010, împreună cu o echipă au câştigat un proiect prin intermediul FISM. Au fost alocate circa 2,5 milioane de lei pentru reparaţia capitală a Centrului comunitar multifuncţional „Speranţa”. Centrul urma să alimenteze peste 100 de copii din familii nevoiaşe, să ofere servicii specializate familiilor care au copii cu dizabilităţi. Tot aici urma să fie deschisă o spălătorie care să deservească peste 70 de bătrâni aflaţi în evidenţa lucrătorilor sociali. „Centrul a fost iniţiat în clădirea cu două niveluri a fostei şcoli. Nu funcţionează deoarece nu avem bucătărie. E în gestiunea Consiliului raional, care trebuia s-o repare şi s-o doteze. M-am adresat în repetate rânduri, dar mi s-a spus că nu sunt bani”, spune primarul. În preajma Centrului mai există un azil de bătrâni pentru care de asemenea s-au cheltuit câteva milioane de lei. Instituţia a fost reparată, are toate utilităţile – încălzire, canalizare, dar nu funcţionează. „Poate fi deschisă oricând, e nevoie doar de mobilier, paturi în dormitoare. Preşedintele raionului nu este interesat de deschiderea acestuia. Sunt de 16 ani primar, dar o iresponsabilitate mai mare în gestionarea banilor raionului ca acum n-am mai întâlnit”, conchide Vasile Baciu.

„Vom contesta aceste decizii”

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Chendighilean a mai solicitat Consiliului raional să-i delege competenţa de a pleca în deplasări peste hotare şi de a desemna grupul de oameni care îl vor însoţi fără a fi nevoie de o decizie a Consiliului raional în acest sens. Or, conform unei hotărâri de Guvern din 5 ianuarie 2012, acest lucru este interzis. Deplasările peste hotare se fac doar cu acordul Consiliului raional. Solicitat de JURNAL, Gheorghe Cojoc, şeful adjunct al Oficiului Teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, a declarat că vor cere abrogarea acestor decizii. „Timp de cinci luni, până în luna mai, nu s-a realizat planul la capitolul venituri în bugetul local. Legea nr. 847 privind procesul bugetar spune clar că, dacă nu este îndeplinit planul la capitolul venituri, sunt interzise orice rectificări. Majoritatea consilierilor însă, la solicitarea preşedintelui raionului, au recurs la rectificări, au luat de la bătrâni şi copii şi au adăugat la propriile necesităţi, chiar dacă, în opinia mea, automobilul Şkoda care îl deserveşte acum pe Chendighilean e în stare bună”, a spus el.

Preşedintele raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean

Preşedintele raionului Basarabeasca, Nicolae Chendighilean

Ameninţat cu răfuiala

Gheorghe Cojoc a mai precizat că a propus suspendarea mai multor decizii ale Consiliului, ce contraveneau legii. Acest lucru l-ar fi înfuriat pe preşedintele raionului, care l-a ameninţat cu răfuială fizică. O înregistrare audio în acest sens a fost făcută publică recent la Jurnal TV. Şeful Oficiului teritorial Hânceşti al Cancelariei de Stat, Dorian Taşcă, a declarat că ştie despre situaţia subalternului său şi consideră că oamenii legii sunt cei care ar trebui să se pronunţe în acest caz. Gheorghe Cojoc afirmă că a depus o plângere la poliţia din Basarabeasca invocând faptul că este ameninţat, dar oamenii legii ar fi considerat că nu există probe suficiente. Cojoc a cerut implicarea autorităţilor centrale, prin intermediul unor scrisori expediate preşedintelui, premierului, preşedintelui Parlamentului şi ministrului de Interne, la care deocamdată nu a primit niciun răspuns. Solicitat de JURNAL de Chişinău să comenteze aceste acuzaţii, Nicolai Chendighilean a spus că e în şedinţă şi nu poate vorbi. „Am chestiuni mult mai importante de rezolvat decât acuzaţiile de genul celor pe care mi le aduce Cojoc”, a spus el. Ulterior, nu a mai răspuns la apelurile noastre.

The following two tabs change content below.