Tot așteptându-l pe Godot

Teatrul „Eugene Ionesco” își va deschide noua stagiune în această seară, la ora 19:00, cu premiera spectacolului „Improvizându-l pe Godot”, direcția scenică – Petru Vutcărău.

„Am insistat foarte mult să avem acest spectacol în repertoriu, deoarece ‘Godot’ este un spectacol emblematic pentru teatru. Cu ‘Godot’ s-a născut Teatrul ‘Ionesco’, el a marcat diferite etape ale dezvoltării acestui teatru. Iată de ce un asemenea spectacol trebuie să existe în repertoriul nostru foarte mult timp, indiferent de generații. Această tradiție teatrală există în multe țări ale lumii. Spectacolele care au marcat unele teatre sunt menținute 30, 40 și chiar 50 de ani ”, a menţionat Val Butnaru, director artistic al Teatrului „Eugene Ionesco” (TEI).

Acum exact trei decenii, în 1983, un grup de studenți basarabeni de la Școala Superioară de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova a montat un fragment din „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett. Peste patru ani după absolvire, în 1989, aceiași tineri actori, care urmau să formeze ulterior prima trupă a Teatrului „Eugene Ionesco”, au montat spectacolul la Teatrul „Luceafarul”, spărgând tiparele teatrului clasic din Chişinău.

„Godot” este cel mai longeviv și cel mai „călător” spectacol al ionescienilor, fiind jucat în zeci de țări – Lituania, Japonia, Estonia, Ucraina, Georgia, Franța, Italia, România, Spania, Egipt, Rusia, Japonia (în 11 orașe) ș.a. – trupa teatrului luând premii importante la mai multe festivaluri internaționale cu acest spectacol.

„Până acum, niciun spectacol ‘Godot’ jucat în Japonia n-a fost cu adevărat interesant. A trebuit să vină teatrul ‘Eugene Ionesco’ din Moldova ca să vedem un Godot fulminat, care schimbă totalmente imaginea de până acum. E un spectacol perfect, care a reușit să unifice spectatorii cu scena, grație atmosferei create și al jocului antrenant al actorilor. Am văzut aici toate tragediile secolului și am înțeles că de fapt și noi îl așteptăm pe Godot.” (Revista „Teatro” din Japonia).

Primul spectacol, lucrarea de diplomă a studenților de la Şciukin i-a avut ca protagoniști pe Sergiu Prodan (Pozzo), Mihai Fusu (Vladimir), Angela Sochircă (Băiatul), Petru Vutcărău (Estragon) și Otilia Dediu (Lucky), ultimii doi semnând regia. Pe parcursul anilor, în mod firesc, echipa de actori și-a modificat periodic componența, printre cei care au dat viață personajelor lui Beckett fiind Emil Gaju, Valentin Todercan și Valeriu Pahomi – rolul lui Pozzo; Andrei Sochircă, Vitalie Drucec – Vladimir; Andrei Moșoi (Lucky, Baiatul), Gheorghe Pietraru (Lucky) și Elvira Râmbu (Baiatul); singurul personaj „stabil” în „Godot”-ul ionescienilor fiind Estragon jucat de PetruVutcărău.

După o pauză de zece ani, regizorul Petru Vutcărău readuce pe scena TEI legendarul spectacol, predând ștafeta unei noi generații de actori, toți actorii antrenați în spectacol fiind proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru: Anatol Guzic (Vladimir), Ștefan Bouroșu (Estragon), Laurențiu Vutcărău (Pozzo), Ion Borș (Lucky), Dumitru Stegărescu (Băiatul).

„Se știe că absolvenții facultăților de actorie vin în teatre și stau pe bară trei-patru ani. În cel mai bun caz, prind un rol secundar, dar de obicei fac figurație. Or, aici situația este cu totul alta. Vrem să demonstrăm prin acest fapt lumii teatrale că tinerii pot fi integrați imediat în viața teatrului. Dincolo de faptul că acest spectacol e o lucrare artistică de mare calitate, este o replică estetică a prestației actoricești din vechea echipă.” (Val Butnaru, director artistic TEI).

Spectacolul se va juca în fiecare seară de la ora 19:00, pe 13, 14 și 15 septembrie. Mai multe detalii aflați pe www.tei.md sau la numărul de telefon (022) 233 833.