Tortură şi cinci ani de închisoare din cauza unor mere aruncate în drum

Doi poliţişti din Rudi, Soroca, după ce au torturat un sătean, continuă să lucreze, iar acesta riscă cinci ani de închisoare

centralO ceartă de mahala din satul Rudi, Soroca, de acum doi ani, dintre nişte vecine a transformat viaţa familiei Bunin, cu patru copii, într-un calvar. În acest incident sunt implicaţi o pensionară şi doi poliţişti, care au venit „să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu”. Dosarul deschis pentru aplicarea torturii pe numele poliţiştilor a fost clasat în februarie curent, iar cel deschis pe numele presupusului vinovat Alexandru Bunin se examinează. Alexandru Bunin spune că este nevinovat.

Potrivit acestuia, conflictul a avut loc pe 24 august 2012. El era acasă cu cele două fiice ale sale, în vârstă de trei şi opt ani, şi cu soacra sa. În seara aceleiaşi zile, au dat buzna în curtea sa poliţiştii Petru Popa şi Arcadie Bâcu. Aceştia i-ar fi cerut lui Bunin să meargă cu ei la primărie, fără a-i spune motivul, şi pentru că a refuzat l-au luat la pumni în faţa fiicelor sale. „Era seară, ora 19:15, şi le-am spus că voi veni a doua zi. Fetele mele au ieşit afară şi au început să ţipe să-mi dea pace, însă ei continuau să mă bată. Apoi, m-au urcat în maşină, desculţ”, relatează Bunin.

Conflictul s-a iscat în urma unei certe dintre Rodica Bunin, soţia lui A. Bunin, şi Liuba Cornilova din cauza unor mere aruncate în drum de către copiii celor dintâi. Poliţiştii au fost chemaţi de către Liuba Cornilova pentru că Alexandru Bunin ar fi intrat în curtea acesteia cu un cuţit în mână, pe la prânz. „Nu puteam să mă aflu în sat, la amiază. De dimineaţă, între orele 7.00 şi 15.00, m-am aflat la maternitatea din Soroca. Am venit acasă seara, pe la ora 18.15”, ne-a spus Alexandru Bunin.

Ştie de frica poliţiştilor

„Noi umblăm deja de trei ani prin instanţe. Avem patru copii. Nu putem ieşi din nevoi. Numai soţul lucrează. Am făcut expertiza medico-legală după bătăile pe care le-a suportat soţul, însă cei care anchetează cazul au modificat rezultatele. El a fost condamnat la cinci ani, însă cazul continuă să fie examinat. Mai avem două instanţe la Chişinău. Am fost cu fata la psiholog. Expertiza a demonstrat că fata mai mare a spus cum a fost, mărturisirile ei coincid cu cea a soţului”, povesteşte Rodica Bunin. Ea a adăugat că poliţiştii continuă să lucreze, „în plus, ei mi-au speriat fata mai mare cu maşina într-o zi, în timp ce mergea spre şcoală”.

„Caută dreptatea pe care o încalcă”

„Sunt nişte prăpădiţi, alcoolici, hoţi, fumează buruieni. Noi am lucrat toată viaţa. Sunt nişte oameni care îşi bat joc de alţii şi caută dreptate, dar de ce să o caute dacă au făcut puşcărie?”, ne-a spus Liuba Cornilova. Aceasta susţine că cearta s-a iscat de la nimic. În seara ceea, a mers după vacă. Şi când se întorcea cu vita, le-a reproşat membrilor familiei Bunin că aruncaseră nişte mere în drum, „pentru că ar fi putut să se înece vreo vacă”. „M-au numit urât, d-apoi eu nu-s fată de 20 de ani! Am 70 de ani şi am fost femeie la locul meu. Am venit acasă plângând. El (Alexandru Bunin) a venit cu un cuţit în ograda mea şi fiica mea a chemat poliţiştii ”, ne-a spus pensionara.

Procurorul Leonid Zaharii a deschis un dosar pe numele poliţiştilor Petru Popa şi Arcadie Bâcu pentru tortură. Însă, ulterior, în baza plângerilor poliţiştilor către Procuratura Soroca, pe motiv că nu a fost obiectiv faţă de aceştia, dosarul a fost transmis Procuraturii raionului Floreşti. „Cazul este examinat acum de către Procuratura Floreşti. Iniţial, au fost probe împotriva poliţiştilor, dar au dispărut”, a precizat procurorul.

„Poliţiştii, oameni cumsecade”

Din discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, primarul Zinaida Raneta şi secretarul Zinaida Creţu, familia Bunin este una „social vulnerabilă, dar nu rea”. Mama îşi îngrijeşte copiii, dar Alexandru Bunin mai face abuz de alcool. „Poliţistul Petru Popa lucrează demult la noi în sat şi îşi îndeplineşte bine atribuţiile de serviciu, precum şi Arcadie Bâcu”, au spus angajatele primăriei. Petru Popa nu a vrut să ne relateze ce s-a întâmplat în seara zilei de 24 august 2012, „pentru că nu ştie cu cine vorbeşte la telefon şi nici scopul acestui material”. „Sunt angajat al Inspectoratului de Poliţie Soroca. Am mers în mahalaua cu pricina în urma unui apel. Adică, am acţionat în conformitate cu legislaţia şi obligaţiile mele de serviciu. Am fost anunţat că sunt (sic!) nişte atentate la familia, onoarea şi demnitatea mea prin declaraţiile lui Bunin”, ne-a mai spus Popa.

Dosarul poliţiştilor e clasat

Procurorul din cadrul Procuraturii raionale Floreşti, Ruslan Ştirbu, ne-a informat că „a fost pornită o cauză penală în legătură cu pretinsul act de tortură comis la 24 august 2012 împotriva lui Alexandru Bunin. La 16 februarie 2015, s-a dispus scoaterea integrală a poliţiştilor Petru Popa şi Arcadie Bâcu de sub urmărirea penală din motivul lipsei în acțiunile ultimilor a elementelor constitutive ale infracțiunilor. Concomitent, s-a dispus clasarea cauzei penale. Cauza urmează a fi remisă Procuraturii Generale pentru verificarea legalității hotărârii adoptate”.

The following two tabs change content below.