Torţa olimpică a revenit pe Pământ

O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi şi torţa olimpică rusă, care a fost scoasă în spaţiu pentru prima dată în istorie, a aterizat ieri în Kazahstan, în Asia Centrală, cu mai puţin de trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci, scrie mediafax.ro.

Russia Sochi Torch Relay

 

Reveniţi dintr-o misiune de 166 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), rusul Fiodor Iurcihin, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg au revenit pe Pământ aşa cum era prevăzut, la ora 02.49 GMT (04.49 ora RM), cu torţa olimpică, scoasă în spaţiu, sâmbătă, pentru prima dată în istorie.

Ei au aterizat într-o capsulă Soyuz suspendată de o paraşută albă mare în regiunea Djezkazgan, în stepele Kazahstanului, pe o vreme favorabilă dar rece, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

 

Torţa, care a rămas stinsă în cele patru zile petrecute în spaţiu, a fost păstrată într-un etui pe care un angajat al Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) s-a grăbit să îl deschidă: „iată torţa”, a declarat el în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat.

 

El a predat-o apoi comandantului Soyouz, cosmonautul rus Fiodor Iurcihin, tocmai ieşit din capsula spaţială într-un sediu special şi acoperit imediat cu o pătură albastră pentru a-l proteja de frig.

 

Câteva minute mai târziu, ceilalţi doi astronauţi, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg, au fost scoşi, la rândul lor, din Soyuz de echipele de la sol, sosite la bordul mai multor elicoptere.

 

Cei trei astronauţi au fost aşezaţi unul lângă altul în faţa unui drapel rus şi a unuia al Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc în perioada 7–23 februarie 2014.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)