Topurile JURNALULUI 2012

Sportiva anului

Halterofilii Cristina Iovu şi Anatol Cîrîcu, care au cucerit medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, au fost desemnaţi de Asociaţia Presei Sportive şi de către Ministerul Tineretului şi Sportului sportivii anului în Republica Moldova. Fără a ştirbi din meritele lui Cîrîcu, JURNAL o desemnează pe Cristina Iovu sportivul anului.

Pe lângă faptul că tânăra de 20 de ani este o sportivă excepţională, care va ajunge cu siguranţă campioană olimpică peste câţiva ani, este şi o persoană de mare caracter. La această vârstă fragedă, Cristina are grijă să-şi întreţină familia şi este un adevărat stâlp al casei. Ghinionul s-a ţinut scai de ea până acum un an şi a fost la un pas să renunţe la carieră şi la visul de a purta tricolorul pe podiumul de premiere.

Acesta nu a putut pleca la două campionate europene, pentru că a căzut dintr-un copac şi şi-a fracturat o mână, iar peste un an, când simţea că va câştiga prima medalie, nu i-a fost deschisă viza. A plâns mult din cauza celor două incidente şi a vrut să uite de sportul de performanţă. Chiar se gândea să plece la muncă peste hotare, deoarece nu-i stătea în fire să aştepte ca să fie întreţinută din banii puţini trimişi de sora ei.

A revenit asupra deciziei peste câteva luni, iar anul acesta a devenit Campioană Europeană. Se gândea deja la JO de la Londra, competiţie care urma să-i schimbe viaţa. Dar, iarăşi ghinion. Cu o lună înainte de JO, Cristina s-a accidentat şi risca să rămână acasă. Avea dureri, dar a strâns din dinţi şi a mers mai departe şi, în final, s-a ales cu bronzul olimpic.

Pe de o parte era fericită, pentru că în momentul în care a ridicat haltera s-a gândit că le va oferi o viaţă mai bună mamei (pensionară) şi surorii sale. Cristina, împreună cu familia sa, locuia într-o cameră de cămin de 14 metri pătraţi, iar medalia de bronz era echivalentă cu un apartament cu două camere. Pe de altă parte, tânăra ambiţioasă era supărată că nu a reuşit să ridice mai mult şi să ia aurul sau argintul olimpic.

„Atunci când am ridicat 120 de kg nu am simţit dureri la spate, dar a început să mă poarte şi mi s-a întins ligamentele de la cot. Simţeam o durere mare, dar în sinea mea mi-am zis că e şansa mea şi nu trebuie s-o ratez”. Nu a ratat această şansă şi ne-a făcut pe toţi să fim mândri de ea. Cristina Iovu este prima femeie care aduce o medalie olimpică pentru Republica Moldova.

„Afacerea” anului

Mai mulţi oficiali de la Ministerul Educaţiei au intrat în vizorul procurorilor după ce au decis să achite preţuri duble unei întreprinderi ucrainene pentru o parte din cele 109 autobuze şcolare destinate transportării elevilor la şcolile de circumscripţie. Ca să câştige licitaţia dintr-o singură sursă, proprietarul companiei care a intermediat tranzacţia, „Auto prezent” SRL, în comun cu membrii grupului de lucru condus de ex-ministrul Educaţiei, au inclus 15 autobuze în categoria de „mărfuri strategice”, fapt care le-a permis să cumpere autobuzele prin Bursa universală de mărfuri a Moldovei în lipsa oricărei concurenţe. Procurorii au depistat şi alte încălcări. Între timp, şoferii se plâng că le cad piesele din mers şi că unele autobuze pun în pericol viaţa copiilor.

Angajaţii ministerului însă, la unison cu reprezentanţii companiei, dau vina pe drumurile proaste şi pe şoferii „cu permis de tractorişti”.

Victimaanului

Anul acesta, JURNAL de Chişinău a relatat istoria unei femei, Elvira Rudcovscaia, care a fost despărţită de cei patru copii ai săi, trei dintre care sunt minori, după ce a încercat să fure un sac de cartofi. „Jaful”, potrivit documentelor din dosar, nu le-a reuşit, iar proprietarul sacului cu cartofi s-a ales cu leziuni uşoare. Cu toate acestea, femeia şi concubinul său au fost condamnaţi de instanţa din Bălţi la şase ani de închisoare. N-au contestat cu recurs decizia, fiind plecaţi la muncă peste hotare. Au fost anunţaţi în urmărire internaţională şi au fost găsiţi într-un sătuc din suburbia Moscovei. Femeia a fost despărţită de copiii în vârstă de 15 ani, patru, doi şi un prunc de un an şi jumătate. Copiii minori au fost închişi timp de doi ani până a fi repatriaţi într-un spital din Rusia, iar mama acestora – a ajuns la Penitenciarul de la Rusca unde îşi ispăşeşte pedeapsa deja de trei ani.

La 20 iulie curent, Comisia de graţiere de pe lângă preşedintele RM, Nicolae Timofti, a respins cererea de graţiere a Elvirei Rudcovscaia. Printre cei graţiaţi însă a nimerit o persoană care, în trecut, şi-a asasinat vecinul la beţie şi o persoană condamnată pentru trafic de persoane

Stratagemaanului

În seara de 17 septembrie, consilierii municipali, membri ai partidelor AIE, împreună cu socialiştii lui Dodon, au votat un proiect de lege care prevedea redenumirea străzii Alexandru Ioan Cuza din mun. Chişinău, în strada cu numele unui erou sovietic Aleksei Belski. Decizia a scandalizat opinia publică. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a organizat în grabă o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat că aprobarea deciziei era necesară pentru a pune capăt jocului „de-a străzile” iniţiat de PCRM şi Liga tineretului rus.

„Decizia nu are efecte juridice, deoarece o stradelă cu această denumire deja există în mun. Chişinău. Dacă n-am fi votat noi acest proiect de decizie, ar fi fost votat într-o altă variantă de PCRM şi socialişti şi nu ştiu dacă am mai fi putut remedia situaţia. A doua oară, însă, o asemenea decizie nu poate fi votată. Cu alte cuvinte, le-am dat voie să se joace oleacă de-a străzile şi atât”, a declarat victorios Chirtoacă. Isteţimea liberalilor a fost calificată de socialişti drept „o şarlatanie josnică”.

„Moldovanul” anului

În 2012, grație secretarului executiv PCRM, Iurie Muntean, cel care a pozat semeț de 9 mai în maioul pe care scria „Сынт молдован, грэеск лимба молдовенеаскэ”, Republica Moldova a intrat în rândul țărilor ai căror deputați aplică legea pumnului.

La ședința din 8 noiembrie, Muntean, vădit supărat, s-a răstit la deputatul PLDM, Valeriu Streleț, pentru a-i cere explicații cu privire la insinuarea că cei din PCRM ar fi avut probleme psihologice. Deputatul PLDM Alexandru Cimbriciuc a intervenit între cei doi și l-a împins pe Muntean. Comunistul a încercat câteva șuturi fulgerătoare cu pumnul în fizionomia lui Cimbriciuc însă nu l-a atins. A avut noroc de colegii care au venit să-i despartă, pentru că, apropo, Cimbriciuc cunoaște arte marțiale, este autorul „best-sellerului” „Ciuan-Pu, lupte marțiale” și poate crăpa câteva cărămizi deodată cu pumnul. Setea de războire a „moldovanului” Muntean a rămas nesatisfăcută, acesta l-a mai ghiontit pe fostul coleg Ion Ceban și pe Vlad Plahotniuc, care a luat apărarea transfugului Ceban.

Dezmembrarea politică a anului

Rândurile PCRM se răresc. Sezonul estival al PCRM a trecut! Ostașii comsomolului dau bir cu fugiții! În vara anului 2012 din PCRM au plecat tovarășii Vadim Mișin, Oleg Babenco și Tatiana Botnariuc. În septembrie curent au plecat Ion Ceban, cel care la protestul PCRM din martie 2012 striga în convulsii, cu un entuziasm deosebit „Jos alianța!”. Începând cu 12 decembrie curent, microfonul numărul trei din Parlament a mai pierdut un vorbitor – juristul PCRM Sergiu Sârbu. În ziua plecării lui Sergiu Sârbu, jurnaliștii au observat că secretarul executiv al PCRM Iurie Muntean este gânditor și apatic.

Evenimentul anului

După trei ani de tentative de a-şi alege şeful statului, pe 16 martie, cu votul a 62 de deputaţi, a fost ales preşedintele Republicii Moldova. Acesta s-a dovedit a fi Nicolae Timofti, care deţinea până la acea dată funcţia de preşedinte al Consiliului Superior a Magistraturii. PCRM n-a participat la scrutin. În aceeaşi zi, membrii acestei formaţiuni au organizat o acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Aceasta este o zi neagră… Ei toți au săvârșit o crimă împotriva statului și a Constituției”, a declarat Vladimir Voronin, liderul comuniștilor. Deşi PCRM a menţionat în repetate rânduri că alegerea lui Nicolae Timofti nu este constituţională, faptul că Republica Moldova are în sfârşit un preşedinte a fost salutat de mai multe state şi de către UE.

Oaspeţii anului

După ce vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a efectuat în 2011 o vizită istorică în Republica Moldova, în 2012, vizitele istorice au continuat. Pe tărâmul moldovenesc au păşit două persoane grele ale politicii moderne – Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a vizitat RM în august, iar Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, la finele lunii noiembrie. Agendele ambilor oficiali au inclus întâlniri cu conducerea RM, cu liderii formaţiunilor parlamentare şi discursuri. Reprezentanţii PCRM au refuzat să se întâlnească cu cei doi oficiali.

Editorialistul JURNALULUI, Petru Bogatu, crede că aceste vizite fac parte din categoria vizitelor simbolice ce marchează un teritoriu ca aparţinând unui anumit spaţiu geopolitic. Înalţii oficiali ai lumii libere se înghesuie de la o vreme să vină la Chişinău pentru a întări vectorul occidental al acestuia.

Interdicţia anului

„Se condamnă regimul totalitar comunist din RSSM care a comis crime împotriva umanității. Se interzice utilizarea pe teritoriul RM în scopuri politice și de propagandă a simbolurilor regimului comunist (secera și ciocanul, precum și orice suport cu aceste simboluri) și promovarea ideologiilor totalitare”, se arată în proiectul de hotărâre votat de deputaţi în iulie curent.

Deputații PLDM, PL și PD au votat „pentru”, iar peledemistul Chiril Lucinschi s-a abținut. Comuniştii au votat „împotrivă” şi au criticat dur inițiativa. „E un proiect de eliminare a PCRM din câmpul electoral. Ați întârziat cu 20 de ani. Noi suntem deja foarte cunoscuți în RM”, a comentat Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Legea a fost publicată în „Monitorul Oficial” şi a intrat în vigoare la 1 octombrie, prevăzând amenzi de până la 3000 de lei pentru persoane fizice şi de până la 10000 de lei pentru persoane juridice. Sergiu Sârbu, pe atunci deputat PCRM, a contestat legea la Curtea Constituţională.

Băgatul anului

Marian Lupu, președintele Parlamentului, i-a retras lui Victor Șelin, liderul Partidului Social Democrat (PSD), permisul de a accede la ședințele legislativului după ce acesta și-a permis să facă declaraţii de la tribuna din holul Parlamentului. Ajutat de patru deputaţi comunişti, după îmbrânceli violente cu ofiţerii Serviciului de Pază şi Protecţie de Stat (SPPS), Victor Şelin a reuşit să intre la şedinţa din 18 octombrie. Mai mult, liderul PSD a anunţat că nu va renunța să meargă la ședințele Parlamentului, în baza invitației din partea deputaților PCRM.

În luna noiembrie, Victor Şelin a fost citat la Procuratura sectorului Buiucani să facă declaraţii pentru opunerea de rezistenţă şi nesupunere faţă de cerinţele angajaţilor SPPS, urmată de intrarea în şedinţa în plen a parlamentului. Pentru această ispravă, Şelin poate fi sancţionat cu o amendă de la 40 la 60 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore.

Apocalipsa anului

Ziua de 21 decembrie a fost aşteptată de unele persoane cu înfrigurare. Mulţi adepţi ai curentului spiritual „New Age” susţineau că în această zi va avea loc o catastrofă care va pune capăt vieţii pe pământ. Potrivit unei legende, cei care se vor afla pe muntele Pic de Bugarach, Franţa, vor fi salvaţi. Muntele se va deschide şi va scoate o navă extraterestră ce îi va lua la cer pe credincioşi. Mai sceptici faţă de aceste previziuni s-au arătat moldovenii. Majoritatea celor intervievaţi de JURNAL au comunicat că nu cred că lumea se va sfârşi pe 21 decembrie. Au fost şi unele persoane care au luat la modul cel mai serios previziunile şi s-au pregătit: au tăiat porcul şi au cumpărat mii de lumânări. Odată ce ziua de 21 decembrie a trecut şi nimic nu s-a întâmplat, au apărut alte previziuni, care anunţă că apocalipsa a fost amânată pentru altă dată. Unii spun că va fi în 2015, alţii că pe 1 ianuarie 2017.

Chefliul anului

 

Deşi la această nominalizare ar putea pretinde mai mulţi candidaţi – un poliţist care a urcat beat la volan şi a provocat un accident rutier, un taximetrist beat, care a făcut show în faţa agenţilor de circulaţie, un deţinut care s-a prezentat în faţa magistraţilor beat criţă, consulul RM la Frankfurt prins beat la volan etc. – cel mai spectaculos a fost incidentul în care a fost implicat, pe 6 ianuarie, ministrul moldovean al Culturii, Boris Focşa.

Acesta a fost reţinut de un echipaj al poliţiei rutiere şi a fost rugat să treacă testul de alcoolemie, fiind suspectat că ar fi condus maşina în stare de ebrietate. Iniţial a refuzat, pe motiv că nu el, ci soţia sa conducea automobilul, pe când el, sta, aşa, pur şi simplu, pe bancheta din faţă.

Rezultatele testelor la alcoolemie ar fi putut turna mai multă lumină în acest caz, până în prezent, acestea însă n-au fost făcute publice. Oricare alt şofer urcat beat la volan ar fi riscat o amendă de până la 10.000 de lei moldoveneşti sau să-şi piardă permisul pentru o perioadă de până la cinci ani. De la incident a trecut aproape un an, iar Boris Focşa îşi caută nestingherit de problemele culturii.

Crima anului

Pe 1 ianuarie, când toată lumea va sta la masa de sărbătoare, membrii familiei Pisari din s. Pârâta, r. Dubăsari, se vor aduna la masa de pomenire. Cu un an în urmă, Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani, a fost împuşcat de un pacificator rus la postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă. Părinţii au aflat recent că Veaceslav Cojuhari, „pacificatorul” rus care l-a împușcat mortal pe Vadim, a fost scos de sub urmărire penală de către organele de drept din Federaţia Rusă. Oficialii ruși susțin că „pacificatorul” a utilizat arma legal, „în condiții de risc pentru viață”.

Referindu-se la decizia autorităţilor ruse, avocatul „Promo Lex”, Alexandru Postică, a declarat: „Organele de anchetă ale Federaţiei Ruse au simulat o examinare a incidentului, deoarece au ajuns la aceeaşi concluzie anunţată oficial la 9 ianuarie 2012, adică după o săptămână de la incident”.

Pe 5 ianuarie, mama pacificatorului a declarat, în exclusivitate pentru JURNAL, „de ce” fiul ei a scos arma din dotare şi a îndreptat-o spre maşina la volanul căreia era Vadim Pisari: „Fiul meu n-a vrut să-l omoare. Maşina în care se afla tânărul se îndrepta spre Veaceslav. El a fost nevoit să tragă pentru a se apăra”, a spus ea. Omorul lui Vadim Pisari a fost urmat de o serie de proteste. Sute de oameni au cerut eliminarea postului de pe Nistru. Deşi a trecut un an de la tragedie, ancheta nu a avansat, iar procurorii refuză să ofere detalii tot făcând trimitere la secretul anchetei.

Divorţul anului

Cel mai discutat divorţ al anului a fost divorţul premierului Vlad Filat de soţia acestuia, Sanda Filat. Pe parcursul ascensiunii politice a lui Vlad Filat, Sanda Filat a fost permanent alături de soţul său. Astfel, în timpul vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, Sanda a fost alături de soţia demnitarului american. Şi în 2011, premierul Vlad Filat, împreună cu Sanda Filat, l-au întâmpinat pe Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, venit în vizită în R. Moldova împreună cu soţia sa.

Ultima apariţie publică a celor doi a fost pe 1 decembrie 2011, când au participat la recepţia oferită de Ambasada României la Chişinău cu ocazia zilei Naţionale a României. După mai bine de două decenii, cuplul Filat, considerat ideal, s-a destrămat. Foştii soţi Filat au împreună doi copii minori: Luca, 17 ani, şi Iustina, 14 ani.


The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)