Topuri din domeniul culturii pe 2018

 

 

Cel mai bun debut al anului 2018

Alexandru Bordian debutează în 2018 cu romanul „Casa Inglezi”, apărut la Editura Paralela 45. Născut în 1988, Alexandru Bordian reușește să producă un roman de o maturitate și o complexitate cu totul remarcabile. Autorul ne prezintă o radiografie a societății basarabene dintr-o epocă de răscruce, în centrul romanului „Casa Inglezi” fiind pogromul asupra evreilor din 1903. Autorul s-a documentat încă din anii Facultății de Istorie și Filosofie, a studiat cu mare atenție evenimentele de la începutul secolului XX, din Chișinău.

Pagini de un tragism veridic găsim în acest roman despre Chișinăul din preajma căderii țarismului, realități de acum o sută de ani sunt descrise cu vigoare, personaje de demult prind viață.

Scriitorul Cosmin Perța subliniază: ”Chișinău, 1903. Câteva săptămâni până la pogromul evreilor. Platon, un jurnalist corupt, orchestrează alături de șeful poliției, de ministrul de interne și de mitropolit evenimentele sângeroase care aveau să șocheze opinia publică internațională. (…) Alexandru Bordian scrie cu siguranța și precizia unui prozator încercat. Jonglează seducător cu registrele, vocile personajelor și firele narative. Experimental, fără prejudecăți stilistice, Bordian pare că a învățat arta prozei direct de la Cehov și Harms. O carte care îmbină cruzimea cu erotismul, informația istorică și ficțiunea de cea mai înaltă calitate într-o poveste fascinantă”.

Violonista Alexandra Conunova

Concertul anului 2018

La Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău a avut loc pe 23 noiembrie un concert simfonic de excepție consacrat celor 100 de ani de la nașterea compozitorului american Leonard Bernstein. Dirijor – Mihai Agafița. Ca solistă a evoluat cunoscuta violonistă Alexandra Conunova. Programul serii a inclus trei creații îndrăgite din repertoriul lui Leonard Bernstein: Uvertura Candide, Serenada pentru vioară şi orchestră de coarde, harpă şi percuție și Suita West Side Story.

Alexandra Conunova este un nume de referință în lumea muzicală a întregii Europe, a câștigat numeroase premii la concursuri internaționale. În calitate de solistă violonistă, Alexandra susține concerte alături de mari orchestre precum Mahler Chamber Orchestra, Orchestra de la Svizzera Italiana, NDR Hannover, Radio Saarbrück, Mariinski Orchestra, Camerata Bern, Orchestre du Teatro Regio de Turin, Orchestre de Seville, Orchestre de Toulouse ș.a. De asemenea, a participat la diverse festivaluri: Montreux Septembre Musical, Gstaad, BBC London, Ferrara Musica, Accademia Santa Cecilia Roma, Hamburg Martha Argerich Festival, Bonn, Colmar, Menton, Radio France Montpellier, Aix-en -Provence Festival de Pâques, les Folles Journées de Nantes etc.

Cea mai bună carte de poezie

Volumul „Ascuns în lumină” de Svetlana Corobceanu, apărut la Editura Arc, oferă cititorului bucuria întâlnirii cu poezia autentică, spontană, vertiginoasă, tulburătoare prin emoția pe care o transmite. Autoarea caută formule poetice actuale, rămânând fidelă stilului propriu, elaborat sub presiunea unor trăiri puternice, a unor experiențe dramatice. Svetlana Corobceanu privește apocalipsa modernă din interior, cu un ochi lucid, curajos, cumva resemnat. Laitmotivul unor poeme e războiul, ca fenomen inevitabil, ciclic.De pe timpul guvernării comuniste, până acum, mă tot simt pe un teren minat”, mărturisește Svetlana.

Amintim că Svetlana Corobceanu a mai publicat volumele de versuri „Am dat uitării totul” (2000), la Editura Prut Internațional, „Revers”, la Editura Cartier, în 2005, și „Rozariu” (2014), la Editura Arc. Cartea „Rozariu” a fost nominalizată la Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova.

În poemele sale s-au cristalizat suferințe, pricinuite de partea netrăită a zilelor și nopților, iubiri pierdute sau regăsite, căutări ale luminii, amintiri despre îngerii întâlniți la diferite răscruci ale vieții .

 

Cel mai frumos balet

O baladă a devenit balet, datorită unor tinere talente ce au găsit un limbaj coregrafic original, complex, inspirat din muzica lui Anatol Ștefăneț. Titlul, „New Miorița” ne sugerează interferențe creative între modernitate și tradiție, între dansul clasic și cel contemporan. Muzica e o selecție din creațiile lui Anatol Ștefăneț, din repertoriul formației „Trigon” și din proiecte solo. Proiectul „New Miorița” a fost realizat de Fabrica de Artă Contemporană în colaborare cu Centrul Național de Educație prin Artă, premiera a avut loc la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Tonalități arhaice, segmente muzicale cu rădăcini în folclor sunt reperele unui desen coregrafic modern, de o prospețime și o vigoare uimitoare.

Coregrafia e semnată de Daria Simbiriova Bătrâncea, 27de ani. Ideea baletului îi aparține tatălui său,  Ion Bătrâncea, coregraf și profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Protagoniști sunt Maxim Stodușnâi si Anna Oleinic. Alti artiști din distribuție: Eugen Burlac, Rem Parabin, Cătălina Budu, Julietta Iordachescu, Anna Șcerbatiuc, Anastasia Budanova, Cristina Meacsilo.

Acțiunea scenică antrenează publicul în vertijul de trăiri ale personajelor, e de apreciat dinamica liniilor coregrafice, curgerea lor impetuoasă, spre punctul culminant. Acest balet are 3 linii, prima e balada „Miorița”, a doua e bazată pe Biblie și a treia are trimiteri către societatea modernă. Baletul cucerește prin inventivitate, colorit coregrafic bogat și desigur, prin tinerețe.

Cel mai bun roman al anului 2018

După succesul fulminant al romanului „Vara în care mama a avut ochii verzi” (Premiul Uniunii Scriitorilor din RM, Premiul pentru proză al revistei Observator cultural), Tatiana Țîbuleac publică în 2018 un nou roman, „Grădina de sticlă” (Editura Cartier), înalt apreciat de public și de comentatorii literari. Tonul narațiunii rămâne parțial poetic, de o poezie șocantă, neașteptată. Are o duritate împletită cu candoare și oroare.

„E romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de suprinzătoare”, menționează Simona Sora.

Întrebările te urmăresc și după lectura pasionanta a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice.

Gabriela Adameșteanu remarcă: „Grădina de sticlă” reconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții”.

Din momentul apariției, „Grădina de sticlă” e pe primele poziții în topul de vânzări ale Editurii Cartier. Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău. A debutat în 2016 cu volumul de proză scurtă „Fabule moderne”.

Cea mai amplă expoziție de artă

Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” a găzduit în octombrie curent Bienala Internațională de Artă Decorativă, ajunsă la cea de-a 5-a ediție. Este una dintre cele mai importante expoziții ale anului, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova. La expoziție au participat artiști plastici din 7 țări.

Ampla expoziție a reunit sute de artiști plastici, critici de artă, studenți, oameni de cultură, admiratori ai artelor decorative.

Grupaj realizat de Irina Nechit