Topuri 2018 // Omul anului: Ion Mărgineanu

JURNAL de Chișinău îl desemnează pe Ion Mărgineanu Om al Anului 2018, pentru gestul său prin care a oferit un exemplu de curaj şi verticalitate, de dragoste de neam şi adevăr istoric.

Fost deputat în Primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență, Ion Mărgineanu a pornit pe jos spre Alba Iulia la 1 noiembrie. Profesorul în vârstă de 77 de ani a mers peste 500 de kilometri, timp de o lună, ca să sărbătorească Centenarul Marii Uniri și să transmită tuturor românilor mesajul că basarabenii sunt pentru unire.

„Eram fericit că a trecut o zi, 20 de kilometri, 50, 100… Erau zile în care răsăritul soarelui ne găsea la al patrulea ori al cincilea kilometru de mers. Alteori abia porneam. (…) Cert e că nu există o călătorie mai frumoasă decât cea în care mergi pe jos.”

„Am trecut de multe ori cu maşina prin România, dar acum am văzut frumuseţea adevărată dată de Dumnezeu. Iarna este o frumuseţe de nedescris, mai ales la Lacul Roşu, la Cheile Bicazului. Văleu, ce peisaje am văzut!”, a relatat profesorul într-un interviu pentru JURNAL de Chișinău.

La întrebarea când va avea loc în viziunea sa unirea, Ion Mărgineanu a spus: „Elementele principale ale unirii au fost făcute. Dacă am umblat timp de o lună de zile prin România şi nimeni nu m-a întrebat cine sunt, de unde vin, unde mă duc, este un rezultat al unirii”.

„Totodată, mii de basarabeni au fost prezenţi la sărbătoarea Marii Uniri de la Alba Iulia. Au venit cu transportul lor personal, au venit organizaţi în grup, numai ei ştiu cum. Urmează să fie făcută cea de-a doua etapă a unirii, care trebuie încadrată într-un conţinut definitiv, deplin şi ireversibil, pentru că unirea este unica şansă a poporului nostru de a exista şi de a rezista în faţa tuturor intemperiilor.”

„S-au unit Germania, Laosul, Vietnamul, numai noi am rămas. Ruşine celor de la conducere! Unirea este o necesitate istorică, un drept al popoarelor, nu trebuie găsite motive de a spune că nu o facem. Realizarea ei ar fi un gest de înţelepciune al cercurilor politice din ambele state româneşti”, a afirmat profesorul.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)