Topuri 2018 // Ignoranta anului

Ignoranta anului

Interpreta Anastasia Lazariuc, a mers să cânte la mai multe concerte plătite de Ilan Șor, condamnat la șapte ani de închisoare pentru frauda bancară din toamna anului 2014.

Cunoscuta interpretă și-a justificat apariția la concertele organizate de acesta prin faptul că este artistă, că nu face politică şi merge acolo unde este invitată. Solicitată de JURNAL, Lazariuc a declarat că nu știe cine este Ilan Șor și nici despre faptul că numele acestuia figurează în cele două rapoarte Kroll în legătură cu frauda bancară.

„Eu sunt artistă. Nu știu cine a furat și pe cine a furat. Pentru chestia asta există justiție. Artiștii sunt artiști de când lumea. Eu voi cânta pentru oamenii ceia amărâți care au plecat de acasă pentru o viață mai bună”, a spus Lazariuc.

 

Sperietoarea de la Jora

 

De acest titlu s-a învrednicit primara comunei Jora de Mijloc și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber. La o acțiune îndreptată împotriva opoziției organizată în august la Orhei, Marina Tauber s-a năpustit cu o mătură asupra jurnalistei Tatiana Djamanov, directoarea postului Radio Orhei, huiduind-o: „Marș afară din Orhei! Vreau să mătur aici! E murdar după Dvs!”.

Tatiana Djamanov este jurnalistă de 24 de ani, și-a început activitatea la Radio Moldova. De 12 ani este managerul postului de Radio Orhei. Această instituție media a fost lipsită de sediul în care activa după venirea Partidului Șor în fruntea orașului.

Actualmente, reporterii acestui post care au preferat să rămână independendenţi sunt nevoiți să lucreze în condiții foarte dificile. La iniţiativa lui Ilan Şor, aici a mai apărut un post de radio cu aceeaşi denumire, care este loial Partidului Șor.

„Partidul Şor se bucură de susţinerea oamenilor, pentru că le oferă lemne și bani. Am ajuns să fim văzuţi ca nişte paria. Bunicii mei sunt originari din această localitate. Nu ne simţim în siguranţă nu doar în timpul activităţii, ci şi ca locuitori ai acestui oraş. Îi incită la ură pe oameni într-un mod atât de grav încât e periculos să mergi pe stradă. Ne percep ca pe un duşman care le doreşte răul”, a declarat într-un interviu pentru JURNAL de Chișinău Tatiana Djamanov.

 

Cea mai (in)dependentă manageră

Silvia Radu, fosta preşedintă a „Gas Natural Fenosa”, cu un salariu de 10,3 milioane de lei pe an, în noiembrie 2017, a devenit – în mod surprinzător pentru toată lumea – primar interimar al Capitalei, iar în septembrie 2018 a fost propusă de Partidul Democrat în funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Anunțul a fost făcut de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing săptămânal al acestui partid. „Contez pe calitățile manageriale ale Silviei Radu. Cu această propunere am venit eu și sunt absolut sigur că e o candidatură potrivită”, a menționat premierul Pavel Filip.

În timpul mandatului său de primar, Silvia Radu s-a evidenţiat prin cele circa 200.000 de flori amenajate în forma unui covor în Scuarul Catedralei din Chișinău în aprilie 2018. Pentru aceste flori, Primăria Chișinău a cheltuit aproape 2 milioane de lei.

Miercuri, 26 decembrie 2018, PDM a publicat numele candidaților pentru alegerile parlamentare. În această listă, pe poziția 20, apare „independenta” Silvia Radu.

 

Cel mai sincer cotizator

Titlul îi revine preşedintelui raionului Criuleni, Veaceslav Burlac. Într-o înregistrare audio realizată la o şedinţă a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat şi dată publicităţii, preşedintele raionului şi secretara Organizației Teritoriale a Partidului Democrat din Moldova, Maria Loghin, le cer capilor pediști din sate să întocmească listele cu persoanele care ar trebui să ofere cotizaţii partidului. „Ştiţi că nu e un secret, cotizaţiile le scriem, dar nu le plătim. Suntem ai noştri aici, vorbim aşa cum este”, a precizat secretara.

Aceasta a cerut să fie incluse în liste mai puţine persoane cu venituri modeste. „Nu indicaţi data. Suma cotizaţiei e de 10% din venit. Dar vă rog să nu puneţi pensionarii şi studenţii cei cu 50 de lei, căci ne spun să fie sumă mare de bani. Puneţi-i pe cei cu bani în listă, ca să fie mulţi. Nu-i mare teorie. Mai căutaţi unul-doi şi mergem înainte”, a mai spus Loghin.

„10% dintr-o leafă lunară, da? 10% din leafa lunară o puneţi în lista dată”, a intervenit în timpul discuţiei şi preşedintele raionului, Veaceslav Burlac. Cei doi au refuzat să comenteze acest caz.

Comisia Electorală Centrală nu a emis nicio reacţie, iar liderii opoziţiei au declarat că acest caz demonstrează modul de finanţare ilicită a activităţii politice a partidului de la guvernare.

 

Cel mai fidel și mai scump ginere

 

Acest titlu îi revine democratului Alexandru Botnari, primar al orașului Hâncești, care a numit o stradă în cinstea soacrei sale, „Nadejda Odobescu”. Primarul a declarat pentru Tv8 că decizia a fost luată de consilierii locali. El a lăsat să se înțeleagă că soacra sa, care este în viață, merită să aibă o stradă cu numele său după ce s-a dedicat pedagogiei timp de 40 de ani. „Este profesoară de engleză, este om emerit al Republicii Moldova!”, s-a lăudat Botnari.

O altă stradă din Hânceși a fost numită în cinstea tatălui lui Alexandru Botnari, „Chiril Botnari”. Edilul a spus că și tatăl său decedat a avut merite deosebite, el deținând funcția de architect al orașului pe parcursul mai multor ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)