Topuri 2017 // Culoarea anului: albastrul de GBC

Se pare că lozinca anului 2017 a fost: primari din toate partidele, uniţi-vă sub flamura PD! Foşti primari – comunişti, socialişti, liberali, liberali-democraţi – au părăsit partidele din care făceau parte ca pe o corabie înainte de naufragiere şi au aderat la democraţi. Declaraţia de plecare a traseiştilor, de regulă, era precedată de mesajul liderilor de partid care dădeau alarma că primarii sunt şantajaţi, persecutaţi, iar finanţarea primăriilor are loc pe criterii politice.

Astfel, dacă la alegerile locale din 2015 PD a obţinut victoria în 287 de primării, numărul primăriilor democrate, conform datelor oficiale de pe site-ul partidului, a crescut până la 396. În 2017, alte zeci de aleşi locali au renunţat la partidul lor. La alegerile anticipate care au avut loc pe 19 noiembrie şi duminică, 3 decembrie, pediştii au învins în toate cele zece localităţi rămase fără primari.

În septembrie, curent, o delegaţie a Consiliului Europei condusă de Gunn Marit Helgesen s-a arătat îngrijorată de soarta unor primari din R. Moldova, care sunt intimidaţi cu dosare penale şi şi-a exprimat regretul în legătură cu deteriorarea situației democrației locale din R. Moldova.

The following two tabs change content below.