Topuri 2014 // „Unionistul” anului

Vladimir VoroninLiderul PCRM, Vladimir Voronin, pe lângă faptul că este un înflăcărat statalist, anul acesta, s-a remarcat prin unionismul său. Înainte, dar şi în timpul campaniei electorale, acesta declara ba că ar vrea în Uniunea Vamală, ba că i-ar fi dragă Uniunea Europeană, ori chiar ar vrea în ambele intrând în UE prin UV.

În martie, Voronin spunea: „Uniunea Vamală, ca perspectivă de dezvoltare a Moldovei, rămâne prioritară pentru Partidul Comuniştilor”. Două luni mai târziu, liderul comuniștilor a subliniat: „Noi nu putem intra acolo unde nu există acest lucru. Nu am renunţat, dar nu există aşa uniune”. În noiembrie, Voronin sublinia deja că „UE este o uniune benevolă, dar nu forţată aşa cum fac ei (Federaţia Rusă – n.r.) cu fostele state ale Uniunii Sovietice”. În concluzie, el a debitat: „Calea noastră în UE este posibilă doar prin UV, o cale foarte efectivă şi verificată”

Obraznicul anului

Vladimir Voronin a declarat că îşi doreşte al treilea mandat de președinte al RM într-o emisiune de la Realitatea TV, transmite IPN. Liderul comuniștilor susţine că „nu e o ambiție, dar o datorie pe care o are faţă de alegătorii săi”. Voronin (73 de ani) a spus că va aștepta ca partidele care vor forma noua coaliție de guvernare să-i propună această funcție, iar dacă propunerea nu va veni, își va propune chiar el candidatura pe care o consideră „perfectă”.

„Am o experiență bogată din cele două mandate și o activitate de partid de mulți ani. În anul 2009, ratingul meu  era de peste 60 la sută. Sondajele arată că o bună parte a populaţiei are mare încredere în mine. Acum țara noastră trece printr-o perioadă foarte grea și candidatura mea este cea mai indicată’’, a declarat Voronin.