Topuri 2014 // Expoziția anului

expo anului iancheleviciIdel Ianchelevici la Muzeul Național de Artă. Muzeul Național de Artă al Moldovei a găzduit între 30 septembrie și 15 noiembrie 2014 expoziția artistului plastic Idel Ianchelevici, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, originar din Basarabia.

Expoziția a fost organizată de Institutul Cultural Român din Bruxelles în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, La Fondation Ianchelevici din Belgia şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Operele artistului român Idel Ianchelevici (n. 1909, Leova – d.1994, Maisons Laffitte, Franţa) au fost expuse pentru prima oară pe pământurile natale, în Basarabia.

Expoziția a inclus 25 dintre sculpturile lui Ianchelevici şi câteva dintre cele peste 2000 de desene ale sale, sub coordonarea curatorilor Valérie Formery, conservatoarea muzeului Ianchelevici şi Robert Adam, directorul ICR Bruxelles. Operele au fost create în Belgia și Franța, ele provin din colecţia muzeului Ianchelevici din La Louvière, singurul din Belgia dedicat unui artist de origine română.