Topul cheltuielilor în campania electorală: Lupu conduce detașat. Suma totală depășește 28 de milioane de lei

lupu

Candidații la alegeri prezidențiale au cheltuit milioane de lei pentru a-și susține campaniile electorale. Cei mai mulți bani s-au dus pe campaniile publicitare la televizor, iar pentru a-și prezenta imaginile candidații au fost destul de generoși, potrivit evzmd.md.

Lider detașat în acest top este candidatul PD, Marian Lupu. Creșterea sa în sondaje se datorează și celor circa 15 milioane de lei în cele aproximativ două săptămâni de la startul campaniei, conform declarației pe care acesta a depus-o împreună cu competitorii săi la Comisia Electorală Centrală (CEC). Circa jumătate din cele 15 milioane de lei au mers pe publicitate la trustul General Media Group care deține mai multe televiziuni ale colegului său de partid, Vlad Plahotniuc. Pe locul doi la capitolul cheltuieli se regăsește candidatului Partidului Nostru, Dmitri Ciubașenco. El are un sponsor generos în persoana lui Renato Usatîi.

Ciubașenco a cheltuit și el 4,5 milioane de lei, bani care au mers în marea lor parte spre zona publicității electorale. Podiumul este completat de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a cheltuit până acum în campanie suma de 2,5 milioane de lei. În cazul său, donatorii pentru campanie au fost doar șapte persoane, în timp ce la Lupu și Ciubașenco aceștia au fost de ordinul zecilor. Nici Ilan Shor nu a fost zgârcit cu candidatul său. Candidatul Partidul Ilan Şor, Inna Popenco, a avut și ea de cheltuit 2,2 milioane de lei, principalul sponsor fiind edilul Orheiului.

Dodon se pricepe la încasări, nu și la transparență

Așa cum era de așteptat, socialistul Igor Dodon este mai puțin prezent în registrele contabile, decât pe televizoare și panotaj stradal. Deși Chișinăul este împânzit în toate mediile publicitare de afișele sale, Dodon a cheltuit în acte doar 2 milioane de lei, clasându-se doar pe locul 5 al acestui top. La distanță apropiată se află candidatul independent Silvia Radu, cea care a pus la bătaie suma de 1,9 milioane de lei. Până în prezent, candidatul PPEM, Iurie Leancă, nu a depus declarația de cheltuieli iar ceilalți candidați, inclusiv liderul PAS, Maia Sandu, nu au avut cheltuieli mai mari de 100.000 de lei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)