TOP Cultură 2012

Revelația anului

Soprana Olga Busuioc, la doar 25 de ani, a luat premiul întâi la categoria voce feminină din cadrul Concursului Internațional de Canto „Francesc Viñas” care a avut loc în 2012 la Barcelona, Spania.

De menționat că soprana Olga Busuioc a obținut în 2011 locul doi la unul dintre cele mai importante concursuri de operă din lume, „Operalia”.

Olga Busuioc, absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, a studiat de asemenea la şcoala de belcanto „Cubet-Fondazione Nicolai Ghiaurov” din Modena, oraşul de baştină al marelui tenor Luciano Pavarotti, ea fiind eleva celebrei soprane Mirella Freni.

În prezent, Olga Busuioc activează în Italia, Austria, Germania, Spania, iar de curând a semnat două contracte de colaborare, unul cu legendarul tenor Placido Domingo, iar cel de-al doilea – cu fiul mai mare al acestuia, Alvaro Domingo. Olga Busuioc a fost și invitata lui Eugen Doga la concertul „Toamna romantică” susținut recent la Ateneul din București.

„Iosif și amanta sa”, cel mai bun spectacol al anului

Piesa lui Val Butnaru „Iosif și amanta sa” a reintrat în repertoriul Teatrului „Eugene Ionesco”, într-o nouă versiune scenică, semnată de Petru Vutcărău. Publicul a avut parte de o premieră-eveniment, cu ”Iosif și amanta sa”, la finele ediției din 2012 a Festivalului Internațional Bienala Teatrului ”E. Ionesco”.

Imagini halucinante, de un realism implacabil

Realizatorii spectacolului „Iosif și amanta sa” optează pentru teatrul de imagine, regizorul Petru Vutcărău împreună cu scenograful Viaceslav Vutcariov și autoarea costumelor Tatiana Popescu găsind o formulă originală și spectaculoasă pentru a arăta prăbușirea unei construcții mărețe, fastuoase, erodate de patimi, intrigi, vicii, de o ură mereu confundată cu iubirea. Eroii biblici învie sub ochii spectatorilor, datorită limbajului teatral modern, echipa de actori ne pune în contact cu o lume a sentimentelor dezlănțuite, prezentate la tensiune maximă. Tânărul actor botoşănean Alexandru Dobinciuc, în rolul lui Iosif, pare să oficieze o slujbă menită să purifice suflete, să exorcizeze demonii. Nici urmă de cochetărie în jocul frumoasei Mihaela Strâmbeanu, care ne aduce din legende egiptene o amantă capabilă să susțină bătălii sentimentale și, de ce nu, politice, având acces la universalitate, la pasiuni distrugătoare de legi și canoane. Unul dintre premiile Galei UNITEM din 2013, și anume premiul pentru cel mai bun rol feminin, s-ar putea să-i revină Mihaelei Strâmbeanu.

Un text dramatic complex, cu regaluri actoricești

Textul dramatic al lui Val Butnaru e ca o plasă țesută din destine și caractere, din ambiții și „doruri” ancestrale, iar căutarea iubirii absolute se împletește cu năzuința spre perfecțiune, compromisă mereu de păcate și slăbiciuni omenești. Piesa e generoasă cu actorii, le oferă teren larg pentru acțiune, astfel încât tineri actori precum Daniela Burlaca și Laurențiu Vutcărău își pot pune în evidență puterea de a crea noi lumi pe scenă, de a vizualiza furia și sensibilitatea, prin intermediul personajelor. Spectacolul se adresează unui public cultivat, care acceptă să urmărească provocări artistice dintre cele mai curajoase.

Cea mai frumoasă expoziție a anului

Expoziția internațională de artă România–Moldova a reunit aproape 200 de opere de artă românească și basarabeană de patrimoniu. Lucrări de Mihail Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Igor Vieru, Moisey Gamburd, Anatol Vulpe, Nina Arbore au fost expuse alături de capodopere de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Francisc Şirato, Nicolae Dărăscu ș.a. În premieră absolută, clasicii picturii române au trecut Prutul. Evenimentul (iunie 2012) a fost organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Casa de Licitații Artmark din București, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Național de Artă al Moldovei și Uniunea Artiștilor Plastici din RM. Datorită acestui vernisaj urmat de o licitație, la Chișinău a ajuns pentru prima dată tabloul „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” de Nicolae Grigorescu. Această pictură celebră a fost adjudecată anul trecut cu suma de 250.000 de euro şi este pe locul trei în topul celor mai bine vândute opere pe piaţa românească de artă.

Debutul anului

Student al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, actorul Dan Melnic a debutat în rolul Elevei din spectacolul „Lecția” de Eugene Ionesco. Acest rol din piesa ionesciană regizată de Nelly Cozaru i-a adus lui Dan Melnic, în iunie, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional Istropolitana projekt din Bratislava și, la finele anului 2012, premiul municipal pentru tineret din domeniul teatrului. Tânărul artist e conștient de responsabilitatea față de personajele interpretate: „În ”Lecția” e o luptă aprigă între două părţi, pe principiul ”care pe care”, teroarea vine din ambele părţi. Cât timp am lucrat la rol, am renunțat la multe, în primul rând am renunțat la lene. Eram foarte încordat, profesoara Nelly Cozaru mă ţinea mereu în priză. Pentru mine a fost o mare lecţie de actorie”.

Cel mai bun roman al anului

Aureliu Busuioc și-a lansat în luna mai, la Librăria din Centru, romanul „Și a fost noapte…” apărut la editura Cartier. Din păcate, acesta e ultimul roman al scriitorului, plecat dintre noi toamna aceasta. Rămân însă ficțiunile sale superbe, cu substrat politic, social și de o mare densitate emotivă, moștenirea sa literară fiind destinată generațiilor de azi și de mâine. Lansarea romanului „Şi a fost noapte…” de Aureliu Busuioc a constituit nu doar un eveniment literar, ci şi unul uman, atemporal.

„Aş vrea să fii soţia mea, nu jertfa mea… Dar cum? Cum?”, se întreabă Werner, unul dintre personajele centrale ale romanului „Şi a fost noapte…”, un ofiţer al armatei germane, austriac de origine, îndrăgostit de o bulgăroaică, Lenţa, din Bolgrad. Pare o dragoste imposibilă, el şi ea fiind despărţiţi timp de 12 ani din cauza unui război mondial, cel încheiat în 1945, şi a unei revoluţii, cea din Ungaria, din 1956. Totuşi, în final cei doi se întâlnesc şi el o duce în Tirol, unde îi aşteaptă iubirea glorioasă, atotputernică.

Cea mai bună coloană sonoră la un spectacol dramatic

Cunoscutul instrumentist, compozitor și interpret Valy Boghean a apărut în 2012 și în postură de autor al muzicii originale la un spectacol dramatic, „Douăsprezece scaune” de Ilf și Petrov, pus în scenă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. În acest spectacol montat de regizorul Petru Hadârcă urmărim episoade muzicale antrenante, actorii cântă și dansează cu virtuozitate, ghidați de coregrafia Victoriei Bucun.

În muzica originală a lui Valy Boghean se simte parfumul interbelic, dar sunt şi sonorităţi din ziua de azi. La solicitarea regizorului, Valy a îmbinat motive muzicale evreieşti, ţigăneşti şi româneşti. Apetitul pentru şmecherii, pentru maşinaţii dubioase din zona balcanică este sugerat în coloana sonoră. Valy Boghean cântă la diverse instrumente în mai toate înregistrările făcute pentru spectacol.

Amintim că Valy Boghean a lansat recent și șlagărul „Boschetarul”, a fost protagonistul mai multor concerte extraordinare, iar la finele anului a câștigat Premiul municipal pentru tineret în domeniul muzicii.

Cea mai bună carte de poezie a anului

Cartea „Eșarfe în cer” de Dumitru Crudu nu e o aventură estetică, nu e un exercițiu de rafinament sau o perindare de tehnici ale versificării, ci un volum de poezie autentică, bazată pe experiențe reale, exprimând o situație limită. Cartea se citește dintr-o respirație, din ea răzbate o emoție răvășitoare. Poeta și criticul literar Maria Șleahtițchi menționează într-o cronică: „Hedonistul de altă dată iese din scenă sau uită tot ce a știut despre artă, despre legile ei și deplânge simplu, omenește, trecerea ființei prin lume. Este vulnerabil, măcinat de frică, de angoase și tremură la căpătâiul muribundei”.