Top 2011

JURNAL l-a desemnat burlacul anului pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Deşi acesta a spus că se va însura după ce va fi reales primar, nu şi-a ţinut promisiunea. Întrebat recent despre însurătoare, Chirtoacă a răspuns că timpul va arăta, pentru că toate vin la timpul lor.  

 

Crima anului

Corpurile neînsufleţite a doi tineri, un băiat de 18 ani şi prietena lui de 15 ani, au fost descoperite în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie în apropierea mănăstirii „Sfântul Andrei” din oraşul Durleşti într-un automobil BMW.

În urma acestui caz, în cadrul Procuraturii Generale s-a format un grup special de procurori specializat în descoperirea omorurilor cu rezonanţă. Procurorul Victor Rotaru, care anchetează cazul dublului asasinat de la Durleşti, este convins că dacă R. Moldova ar dispune de utilajul tehnic necesar, nu ar trebui să apeleze la ajutorul colegilor din România şi să aştepte „cu lunile” rezultatele.

Până în prezent, nu a fost descoperită persoana care a luat vieţile celor doi tineri. Procurorii nu exclud că ar putea fi vorba de un asasin în serie.

 

Medicul anului

Unul dintre numeroşii medici care au grijă de sănătatea noastră este profesorul Veaceslav Moşin. Domnia sa este primul doctor care a făcut fertilizarea in vitro în RM. Prin intermediul acestei proceduri, a oferit în ultimii 16 ani mai multor cupluri bucuria de a avea un copil. Deşi este o notorietate în medicina RM, pe Veaceslav Moşin îl poate găsi oricine îşi doreşte un copil şi nu-l poate avea pe cale naturală.

„Am o satisfacţie enormă când văd oamenii fericiţi ca rezultat al muncii mele”, recunoaşte prof. univ. dr. Veaceslav Moşin.

Potrivit lui, anul acesta, la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din R. Moldova, în fruntea căruia se află, s-au efectuat în 613 proceduri fertilizări in vitro, (în creştere cu 126, comparativ cu anul trecut). Din acestea au rămas însărcinate 286 de femei, 71 cu dupleţi.

 

Gafele anului

Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, a găsit o metodă inedită de a scăpa de iarba care a crescut pe fundul lacului Valea Morilor. Acesta a adus peste o tonă de peşte care urma să pască iarba ce a crescut până deasupra apei. După ce s-a asigurat că peştele este numai bun de păscut, primarul l-a condus cu barca până pe la mijlocul lacului.
Odată rezolvată această problemă, edilul capitalei s-a apucat să facă ordine în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Acesta a început prin a interzice caii în PMAN, pentru că bălegarul lăsat de aceştia strică atmosfera de sărbătoare din centrul urbei.
Trăsurile cu cai sunt utilizate în mai multe capitale europene ca să plimbe turiştii. Excrementele acestora sunt strânse de pe drum de o persoană care însoţeşte trăsura. Primarul capitalei spune că a fost deranjat de cai după ce unul dintre aceştia a urinat chiar în faţa lui.

 

Debutul politic al anului

După ce la începutul anului a devenit cetăţean al RM, John Onoje, refugiatul din Republica Sierra Leone, care locuiește de 13 ani în RM, a încercat să devină preşedinte al ţării care l-a găzduit. Acesta a menţionat că doreşte să se ocupe de soluţionarea celor mai stringente probleme ale ţării. John Onoje însă nu a reuşit să adune semnăturile necesare pentru a se înscrie în cursă. A încercat să adune semnături de la deputaţii comunişti, dar pentru că pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România şi retragerea armatei 14 din Transnistria, nu a fost susţinut nici de fracţiunea PCRM.

Cariera politică a lui John Onoje nu se încheie aici, acesta a menţionat că va deveni membru al Partidului Naţional Liberal.

Sfinţii anului

Scandalul sexual de la mănăstirea de maici din satul Tabăra, raionul Orhei, fostul judeţ cu acelaşi nume, a ţinut primele pagini ale ziarelor. Vasile Ciobanu, părintele duhovnic al mănăstirii, a fost filmat în timp ce întreţinea raporturi sexuale cu doi tineri. Călugărul a respins orice acuzaţii. Până la investigarea cazului, Mitropolia Moldovei, care a vizionat filmul, a emis un decret prin care preotul nu mai poate oficia serviciul divin.

Şi egumenul Ion Cucu de la mănăstirea Căpriana a fost oprit să oficieze serviciul divin după ce a agresat-o fizic pe concubina sa. Unii locuitori ai localităţii Bahmut, raionul Călăraşi, fostul judeţ Ungheni, spun că Ion Cucu, în perioada cât a fost paroh al bisericii din localitate, a fost un preot bun. Doar că, pe final, a început să aducă femei la el.

 

Striptease-ul anului

A lovit o maşină a poliţiei, făcând-o zob, a rănit doi ofiţeri de poliţie – a fost isprava Vicăi, o tânără de 29 de ani din capitală. După ce a făcut show în faţa camerelor de filmat, l-a continuat la Dispensarul narcologic din Chişinău, unde se dezbrăca, se îmbrăca, conecta televizorul, râdea isteric. Aceasta s-a plâns că a fost ziua ei de naştere şi nu a felicitat-o nimeni.

La o lună de la acest incident, Vica a apărut din nou în atenţia publicului. A reuşit să se remarce şi în timpul propriei nunţi, aruncând cu veselă în angajaţii şi clienţii unui hotel din capitală şi defilând în pielea goală pe holul acestuia.

 

Evadarea anului

Bloggerul rus Eduard Baghirov a reuşit să treacă frontiera de stat a RM şi să ajungă la Moscova în timp ce se afla în arest la domiciliu la Chişinău. Autorităţile moldovene strâng din umeri: poliţiştii spun că nu au fost informaţi la timp despre această hotărâre şi în tot acest timp Baghirov nu a fost supravegheat, iar procurorii au luat apă în gură. Între timp, bloggerul transmite salutări de la Moscova, prin intermediul unui articol publicat pe blogul său, preşedintelui interimar Marian Lupu, înjurându-i pe procurori: „Идите в жопу, господа прокуроры! / Să vă bag în… dlor procurori!”.

Bloggerul a dezvăluit că a traversat frontiera dintre RM şi Ucraina, „fiind ajutat de nişte prieteni”.
Oaspetii anului

Mobilizare fără precedent. Şi asta pentru că Republica Moldova a fost vizitată, pentru câteva ore, de vicepreşedintele SUA, Joe Biden, cel de-al doilea om din Statele Unite ale Americii. Acesta a ajuns în RM la invitaţia premierului Vlad Filat. Autorităţile locale au muncit de zor ca oficialul american să aibă o călătorie plăcută. Drumarii au cârpit drumurile, peste trei mii de poliţişti l-au păzit, iar unele străzi din capitală au fost închise. După ce s-a întâlnit cu oficialii moldoveni, a ţinut un discurs în faţa mulţimii adunate în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Înaltul demnitar, împreună cu soţia şi fiica, au urcat la bordul avionului şi au zburat, lăsând mesajul „Wait me back!” (Aşteptaţi-mă, voi reveni).

Mai modestă a fost vizita senatorului american John McCain, care, în iulie 2011, a efectuat o vizită de o zi în Republica Moldova. Acesta s-a întâlnit cu preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, premierul Vlad Filat şi a efectuat o plimbare prin Chişinău, salutând oamenii, a luat cina în beciurile de la Cricova.

 

Neclintitul anului

Demis de două ori, Ion Muruianu e din nou şef la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Ion Muruianu a fost repus la şefia CSJ după ce Curtea Constituțională a spus că a fost demis ilegal în iulie, atunci când, la propunerea liberalului Mihai Ghimpu, Parlamentul l-a revocat pentru a doua oară pentru că nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu. O istorie similară s-a întâmplat şi cu un an mai devreme, când Parlamentul i-a imputat lui Muruianu un număr prea mare de condamnări la CEDO. Demiterea sa fusese anulată şi atunci de Curtea Constituţională, care constatase abateri de procedură.

 

 

Parfumierul anului

După incidentul cu moldoveanul de origine africană John Onoje, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, a fost taxat de presa de la Chişinău drept funcţionarul cu cel mai fin miros. Acesta i-a reproşat lui Onoje că de la el „pute realmente a nespălare”.

Cetăţeanul moldovean de origine africană a protestat pe 21 noiembrie în preajma vizitei ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău. Acesta a cerut retragerea armatei ruse din RM şi s-a pronunţat împotriva vizitei ministrului rus, care, de-a lungul anilor, nu a întreprins nimic pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

Apropiindu-se de Onoje, Popov s-a arătat deranjat de un „miros foarte urât”: „John, de la Dumneavoastră într-adevăr pute. Pute a nespălare”, a spus funcţionarul. Onoje a calificat declaraţiile funcţionarului drept rasiste. Popov s-a grăbit să dreagă busuiocul. La a doua sa ieşire în faţa protestatarului, funcţionarul a ţinut cu tot dinadinsul să-i strânga mâna.

Văicăreala anului

Sar piuliţele din maşinăria propagandistică a PCRM-ului. Într-o discuţie telefonică a liderului comuniştilor, Vladimir Voronin,  cu Vladimir Iuraş, consilierul lui Evgheni Şevciuk, proaspătul lider separatist de la Tiraspol, Voronin s-a plâns că a rămas fără bani şi că nu-şi mai poate permite luxul de a întreţine financiar  ziarele de partid. Am cinci ziare şi nu ştiu ce să fac cu ele.  NIT-ul mai strânge nişte bănuţi din publicitate. Dar chiar şi aşa am mai redus din grilă. Am redus din componenţa comitetelor raionale, am mai tăiat din „julici”. (…) Iată eu mă gândesc acum să închid ziarele. Se duc bani nebuni. Nu mai am nevoie de această metodă de propagandă. Lasă-i să se uite la televizor mai bine. O să mai deschidem o emisiune şi lasă să stea acolo o babă să scarpine limba…”, a spus Voronin.

Păpuşarul anului

Premierul Vlad Filat a decis să dezvăluie pe 24 iunie 2011 numele Păpuşarului. Liberal-democratul, vădit iritat, a declarat în cadrul unui briefing de presă: „Voi tot întrebaţi, dar ştiţi cine este Păpuşarul? Este Plahotniuc, ce nu se vede?…”. Vladimir Plahotniuc nu s-a lăsat aşteptat şi a venit cu o replică. Filat, regele contrabandei, m-a rugat să-l ajut să fie politicianul nr.1, iar pe mine mă va ajuta să fiu businessmanul nr.1”. Totuşi, la finele anului, Vlad Filat a spus în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii că unele replici ale sale, inclusiv cea în care spune că Plahotniuc e Păpuşarul, au fost pripite.

 


 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)