Top 2011

Evenimentul politic al anului 2011

Evenimentul anului politic 2011 este, din punctul nostru de vedere, realegerea lui Dorin Chirtoacă în postul de primar general al municipiului Chişinău. El a învins într-o competiţie foarte dură cu candidatul comunist şi al Moscovei, Igor Dodon, căruia i s-au pus la dispoziţie resurse financiare impresionante şi o echipă de „polit-tehnologi” profesionişti. Tânărul primar a reuşit să consolideze în jurul său partidele Alianţei şi pe simpatizanţii acesteia, dând dovadă de certe calităţi de luptător, de strateg şi de politician abil. Victoria sa este cu atât mai importantă, cu cât PCRM a reuşit să câştige majoritatea mandatelor în Consiliul Municipal. Căderea primăriei în mâinile comuniştilor ar fi avut un puternic efect demoralizant asupra electoratului prounionist şi proeuropean.

Inepţia anului 2011

La întâlnirea de la Sankt-Petersburg, în luna octombrie, cu premierul rus Vladimir Putin, premierul Vlad Filat i-a relatat cu entuziasm acestuia că „în ziua sosirii Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii în republică a plouat, ceea ce a ajutat la salvarea recoltei de struguri”. Filat nici măcar nu era original, imitându-l pe Mitropolitul Vladimir, care spusese în faţa credincioşilor că „Patriarhul Kiril a adus ploaie”. Dacă Patriarhul Rusiei poate aduce ploaie, ce face Dumnezeu? Dorinţa premierului moldovean de a se linguşi în faţa lui Putin i-a întunecat raţiunea, aşa încât a comis cea mai mare inepţie a anului 2011. Aceasta va putea fi cu greu surclasată în anii viitori.

Şutul anului

Moscova a dorit îndepărtarea de la putere a lui Igor Smirnov, şi a obţinut acest lucru. E adevărat că transnistrenii nu i-au respectat cu stricteţe „indicaţiile”, votându-l pe un alt candidat, nu pe cel desemnat de Kremlin. Oricum, putem presupune că odată cu plecarea lui Smirnov s-a încheiat o epocă şi începe alta, ale cărei caracteristici urmează să le intuim şi să le anticipăm. De acum înainte, ne putem aştepta la noi combinaţii pe tabla de şah a reglementării transnistrene. Mai sofisticate, mai subtile, mai perfide. Cu siguranţă, noul lider separatist nu va juca de partea noastră. De aceea nu avem de ce ne bucura.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)