Toate plăţile cerute pentru funcţionarea grupelor şi claselor cu program prelungit sunt ilegale

 

_dsc2342

Foto simbol: Jurnal de Chişinău

Potrivit Ministerului Educaţiei, învăţământul în R. Moldova este gratuit, părinţii achită doar alimentaţia elevilor. Totuşi, de la începutul anului şcolar, pe reţelele de socializare au apărut numeroase plângeri despre perceperea diferitor plăţi neoficiale în instituţiile de învăţământ.

În afară de taxe de înregistrare, reparaţii, fundaţia şcolii, a clasei, părinţii se plâng de banii pe care îi plătesc pentru grupele cu program prelungit din clasele primare. De cele mai multe ori, plăţile sunt stabilite de către profesori, în unele cazuri de către părinţi şi sunt de ordinul sutelor şi chiar miilor de lei. Ministerul Educaţiei interzice colectarea banilor şi dă vina pe părinţi, deoarece anume ei sunt cei care vin cu asemenea propuneri.

3.250
de lei constituie salariul mediu al cadrului didactic (tânăr specialist) conform raportului Curţii de Conturi a R. Moldova. 5.607 lei este salariul mediu lunar al cadrului didactic (cu stagiu şi grad didactic).

Părinţii se plâng pe reţelele de socializare de plăţile pe care le achită pentru clasele cu program prelungit, câteva dintre comentarii: „La Liceul ‚Ştefan cel Mare’ din capitală, se solicita anul trecut 200 de lei pentru meditaţii şi 100 de lei pentru limba engleză suplimentar, două lecţii pe săptămână”; „la Liceul ‚Grigore Vieru’, până la 15:30, achitam câte zece lei pe zi”: „În sectorul Ciocana, la Şcoala primară nr. 12, achitam anul trecut 300 de lei pentru program prelungit până la 16:00, nu ştiu ce va fi anul acesta”; „noi achităm 400 de lei; în afară de taxa pentru meditații, există și cea pentru verificarea temelor pentru părinții care ori nu au timp, ori nu sunt capabili să le verifice”; „la Liceul ‚Gheorghe Asachi’, am achitat 1.800 de lei pentru program prelungit, până la 17.30, şi 250 de lei lunar pentru fundaţie. Anul acesta, a apărut o ‚sectă’ ‚Şcoala Viitorului’, care a angajat doi învăţători a două clase primare, din cele şase; în aşa fel îşi bat joc de părinţi. În celelalte patru clase, rămân copiii până la ora 15:00. Achităm maximum 700 de lei pe lună cu tot cu fundaţie. Pe noi, ca să rămânem până la ora 15:00, ne costă 1.400 de lei, plus 250 de lei pe lună pentru fundaţie; nu ni se dă niciun bon, nimic; de câte ori veneam la 17:00, copiii erau în sala festivă, priveau desene animate, la un preţ de 1.800 de lei pe lună”.

Ministerul Educaţiei: „Iniţiativa vine din partea părinţilor”

Viceministrul Educaţiei, Valentin Crudu, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că părinţii achită doar alimentaţia elevilor, plăţile pentru grupele cu program prelungit sunt interzise. „Ministerul Educaţiei nu a autorizat funcţionarea grupelor cu program prelungit cu plată. În instituţiile de învăţământ general pot funcţiona doar grupe sau clase cu program prelungit, care pot fi organizate în conformitate cu Regulamentul de organizare aprobat prin Ordinul ME nr.798 din 11 iulie 2014. Toate plăţile cerute pentru grupele şi clasele cu program prelungit sunt ilegale. Părinţii pot suporta doar cheltuieli de alimentaţie”, a menţionat Crudu.

Într-adevăr, conform Regulamentului de organizare aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei nr.798 din 11 iulie 2014, capitolul 4, punctul 22, finanţarea claselor şi a grupelor cu program prelungit se efectuează din sursele bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale. Acelaşi ordin stipulează că programul zilnic de activitate în clasele sau grupele cu program prelungit are durata de la trei la şase ore astronomice. Învăţătorii angajaţi în clasele sau grupele cu program prelungit au statut de cadru didactic şi beneficiază de toate condiţiile de salarizare, de asigurare medicală şi pensionare conform cadrului normativ legal aprobat pentru cadrele didactice din învăţământ preuniversitar.

Potrivit șefei adjuncte a Direcției învățământ preuniversitar a Ministerului Educației, Mariana Goraș, părinţii sunt de vină pentru aceste plăţi neoficiale, deoarece ei sunt cei care vin cu iniţiativa de a colecta bani.

„Nu există o sumă exactă”

Am încercat să aflăm ce supliment la salariu are un cadru didactic pentru orele grupelor cu program prelungit, însă nimeni nu ne-a oferit această înformaţie. Ministerul Educaţiei nu ştie asemenea detalii, iar responsabilii Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport ne-au comunicat că nu există o sumă exactă. „Nu există o sumă exactă care se achită învăţătorilor pentru orele de la clasele sau grupele cu program prelungit. Salariul se stabileşte în funcţie de vechimea în muncă şi gradul didactic. Învăţătoarea poate să renunţe la aceste ore, este dreptul ei, dar directorul instituţiei de învăţământ trebuie să angajeze sau să numească un educator pentru grupele cu program prelungit la solicitarea părinţilor. Se interzice colectarea banilor de la părinţi pentru achitarea acestor ore”, a menţionat Viorica Negrei, şefă adjunctă a Direcţiei Generale, Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău.

Salvează