Bekir Mamutov: „Scopul nostru este să rezistăm ca naţiune”

MamutovInterviu cu Bekir Mamutov, redactorul-şef al ziarului „Qiirim”, membru al „Medjlisului” – organ legislativ al tătarilor din Crimeea

– Stimate Domnule Mamutov, care este atitudinea tătarilor din Crimeea faţă de referendumul din 16 martie?

Referendumul este ilegal, contravine legislaţiei Ucrainei, Crimeii şi normelor internaţionale. Într-adevăr, marea majoritate a tătarilor crimeeni s-au conformat apelului Medjlisului şi au boicotat acest plebiscit. De fapt, fiecare tătar crimeean ştia că nu trebuie să participe. Nu este vorba că am urmat o directivă.

Ştiu că listele electronice oficiale au fost blocate. Comisiile electorale locale formate de urgenţă au folosit liste pe care se aflau oameni morţi, oameni inventaţi. În plus, aproximativ o pătrime sau o cincime din votanţi au votat pe listele suplimentare care se întocmeau în grabă de mână, pe loc.

Unii jurnalişti au făcut experimente: spuneau comisiei că au viză de reşedinţă în Crimeea, dar, invocând anumite cauze, nu au putut vota la locul de reşedinţă. O jurnalistă din Rusia a spus că este cetăţeancă a Rusiei, dar are viză de reşedinţă în Crimeea. Comisia i-a spus că dacă locuieşte în Crimeea are dreptul la vot. Chiar dacă admitem că aceste cazuri sunt izolate, sunt încălcări foarte grave.

– Au tătarii crimeeni sentimentul că ar fi abandonaţi?

Avem acest sentiment de abandon de mult timp. Sentimentul nu se referă la acţiunile autorităţilor ucrainene din ultimele săptămâni, are rădăcini mult mai adânci. Am început să ne întoarcem în Crimeea acum un sfert de secol, statul ucrainean ne-a ignorat. Poate că n-am fost destul de insistenţi.

Ne-a fost milă întotdeauna de Ucraina. Nu am înaintat niciodată ultimatumuri, condiţii. De fiecare dată, am formulat doar petiţii şi rugăminţi ca să ne acorde atenţie, ca să rezolve problemele cu privire la restabilirea drepturilor noastre naţionale. Acum, Ucraina culege roadele faptului că nu a fost pregătită să rezolve problemele etnice şi confesionale ale tătarilor crimeeni.

– Putem spune că Crimeea nu se va întoarce niciodată în componenţa Ucrainei?

Noi nu vrem să fim atât de pesimişti. Totuşi, poporul meu este preocupat să supravieţuiască drept naţiune. Am rămas puţini, am trecut prin multe încercări începând cu anexarea Crimeii de către Rusia la sfârşitul secolului XVIII. În mai 1944, a avut loc o deportare masivă a tătarilor crimeeni din patria lor istorică. De aceea, acum, scopul nostru este să ne autoconservăm, să rezistăm ca naţiune. Această problemă este discutată la nivelul marilor puteri, ceea ce ne insuflă speranţe.

– Vă rog să revenim la problema referendumului.

Trecerea Crimeii în componenţa Rusiei nu va avea doar consecinţe politice, dar şi economice. În cei 60 de ani, Crimeea a devenit din punct de vedere economic dependentă de Ucraina. Dacă autorităţile Ucrainei, înrăutăţite de situaţie, ne vor tăia electricitatea, apa, telecomunicaţiile, transportul, vom avea de suferit mult. Toate căile din Moscova spre Crimeea trec prin Ucraina. Cu toate acestea, trăim cu speranţă. Ar fi raţional să se facă să se ajungă la o înţelegere.

– În Crimeea a fost găsit cadavrul unui bărbat de origine tătară cu urme de tortură. Avem senzaţia că persistă o tensiune atât de puternică în Crimeea încât este de ajuns doar o scânteie ca să izbucnească un adevărat incendiu.

Identitatea bărbatului nu a fost stabilită. A fost găsit cu mult timp după ce a fost ucis. Există o presupunere: pe 3 martie, în piaţă, a dispărut un locuitor al oraşului Simferopol. E posibil să fie cadavrul acelui bărbat în vârstă de circa 40 de ani. Cred că există acest risc de care vorbiţi.

Noi avem, de altfel ca întotdeauna, multe capete fierbinţi. De multe ori această fierbinţeală se bazează pe un sentiment acut al faptului că ni s-a făcut o nedreptate. De aceea scopul Medjlisului este să cerem realizarea unei investigaţii, aflarea adevărului şi pedepsirea criminalilor, ca să se înfăptuiască legea talionului: dinte pentru dinte, ochi pentru ochi. Încă e prematur să tragem concluzii.

– Ce stare de spirit domină acum în Crimeea?

Tensiunea este omniprezentă. Am văzut astăzi peste tot oameni camuflaţi, îmbrăcaţi în echipament de fotbal american: umerare, căşti, feţe acoperite. Se transportă tehnică grea de război. Toate acestea irită. Oamenii care păstrează memoria genetică despre 1944 o reactualizează, am fost deportaţi şi în anii 1960–1970. Toate acestea generează iritare.

Nu este vorba doar despre uciderea unui tătar. Sunt mulţi factori explozivi. Trebuie să ne străduim ca aceste explozive să nu detoneze. Cu toate acestea, trebuie să căutăm şi căi paşnice de a ne exprima protestul, dezacordul categoric faţă de ceea ce se întâmplă. Vrem să credem că ceea ce ni se întâmplă este un vis rău. Tot ceea ce se întâmplă contravine nu doar normelor internaţionale, dar şi naturii umane. Avem multe fitiluri aici.

The following two tabs change content below.