Toată suflarea unionistă se va uni duminică în centrul Chişinăului

Foto: Nadejda Roşcovanu

Alianţa pentru Centenar organizează duminică în Centrul Chişinăului Marea Adunare Centenară la care şi-au anunţat prezenţa localităţile şi instituţiile din R. Moldova care au semnat declaraţii de unire cu România. Unioniştii au făcut un apel către toţi cetăţenii care simt româneşte şi cred că unica soluţie pentru a ieşi din impasul în care ne aflăm este unirea cu România să vină duminică, la ora 12.00, în centrul Chişinăului pentru a demonstra „că mişcarea unionistă este mare şi reprezentă o putere”.

Organizatorii se aşteaptă ca Marea Adunare Centenară să fie cea mai mare manifestație unionistă de la independența Republicii Moldova. Localităţile care au semnat declaraţii de unire vor veni cu drapele personalizate oferite de Alianţa pentru Centenar.

Totodată au fost invitate formaţiunile politice proeuropene, iar liderii acestora vor avea posibilitatea să transmită un mesaj mobilizator mulţimii. „Noi suntem organizatorii acestei manifestații, împreună cu alte 120 de asociații. Cu toate acestea, nu înseamnă că monopolizăm Anul Centenar. Vom da un exemplu de unitate în această duminică la Chișinău și invităm toate formațiunile politice să participe la această activitate”, a precizat președintele Acțiunii 2012, George Simion.

Acesta a mai precizat că la eveniment vor fi prezenţi şi invitaţi din România care au dorit să fie alături de mişcarea unionistă din Republica Moldova.

Preşedintele Blocului Unităţii Naţionale, Ion Leaşcenco, a declarat că în pofida declaraţiilor belicoase ale preşedintelui Igor Dodon, la care ar trebui să ia aminte autorităţile statului, organizatorii vor desfăşura o acţiune paşnică, fără destabilizări.

Primarul comunei Parcova, Edineț, Marcel Snegur, primul care a semnat declaraţia de unire şi-a îndemnat colegii să vină la evenimentul de duminică:  „Vreau să îi îndemn pe toți colegii mei primari să se mobilizeze și pe 25 martie, împreună cu localnicii, consilierii, să fie prezenți în număr cât mai mare la Marea Adunare Centenară. Oamenii au nevoie de bunăstare și stabilitate și doar prin unire vom reuși să scăpăm de nedreptățile istoriei”, a declarat Marcel Snegur.

Liderul Asociaţiei UNIREA – ODIP, Vlad Bileţchi a declarat că atât primarii, cât și directorii instituțiilor de învățământ sunt împiedicați să-și manifeste dorința de reunire. „Avem peste 20 de instituții de învățământ care și-au declarat dorința de reunire, iar numărul acestora continuă să crească. Mai mult, reprezentanții din diaspora au semnat Declarații de Unire și și-au anunțat prezența în număr mare la manifestația de duminică. Obiectivul nostru este unul singur, o majoritate unionistă în ambele state românești. Acest lucru este posibil, iar reunirea e tot mai aproape”, a spus Vlad Bilețchi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)