Toaleta din Gimnaziul Săseni, Călăraşi, construită pe banii părinţilor, este interzisă elevilor

 

Mai mulți părinți din Săseni, Călărași, s-au plâns că au contribuit financiar pentru construcția grupului sanitar din incinta gimnaziului, însă acesta este închis din 31 mai, iar copiii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte (foto), care stă să se prăbușească. „Eu nu înțeleg de ce s-a construit acest WC în interior dacă îl țin închis. Copiii merg la toaleta de afară, unde e un miros urât, iar învățătorii – la WC-ul din gimnaziu. Ce-i cu nedreptatea asta?”, se întreabă un părinte care ne spune că nu au cui se plânge, deoarece nici directoarei și nici celor de la primărie nu le pasă.

Am luat legătura cu directorul adjunct al gimnaziului, Mariana Vasiliana, care ne spune că toaletele din şcoală funcționează mai mult pe timp de iarnă. „Veceurile funcţionează, însă acum, când este cald, noi le recomandăm să meargă afară să ia o gură de aer, iarna ele funcționează”, menționează Mariana. Pentru construcția grupului sanitar au fost cheltuiţi circa 20 de mii de lei, bani adunați prin asociația părinților și pedagogilor, care în acest an nu mai funcționează. În gimnaziu învață 178 de elevi, inclusiv 26 de elevi care vin din satele vecine cu un microbuz oferit de către guvernul României.

Potrivit unui raport al UNICEF, fiecare al treilea copil din instituțiile preșcolare are acces la toalete externe neamenajate, fiind expus riscului de îmbolnăvire determinat de încălcarea igienei personale. Ponderea cea mai mare a copiilor expuși riscului estimat este specifică pentru raioanele: Cantemir, Ștefan-Vodă, Căușeni, Criuleni și Comrat.

The following two tabs change content below.