Tkaciuk: „PG nu are probe”


După apariția filmului „Operațiunea 7 aprilie”, deputatul comunist Mark Tkaciuk a învinuit Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate de montarea filmului. Tkaciuk a precizat că Procuratura Generală nu are nicio probă care ar demonstra faptul că PCRM a avut un „plan diabolic” în aprilie 2009, așa cum se afirmă în film. „Este o încercare de a falsifica adevărul despre 7 aprilie şi de a discredita PCRM”, a spus Tkaciuk negând însuşi faptul că l-ar fi cunoscut pe cetăţeanul rus Eduard Baghirov.

Fostul deputat PCRM, Vladimir Țurcan, a declarat însă pentru UNION că Tkaciuk și Baghirov se cunoşteau în acea perioadă. Țurcan afirmă că Tkaciuk i-ar fi comandat lui Baghirov mai multe articole de propagandă.

„Felicitări. Salutări sponsorului nostru comun, Tkaciuk!”

Unul din acestea – „Moldova este țara în care în fiecare minut te bucuri de viață”, apare la 16 ianuarie 2009, în ziarul „Puls”, despre care se știa că este controlat de Tkaciuk.

În aceeaşi ordine de idei, este relevantă şi conversaţia dintre jurnalista Natalia Morari și bloggerul Eduard Baghirov, la începutul anului 2009, pe platforma de comunicare livejournal.com. Astfel, de ziua de naștere a Nataliei Morari, pe 12 ianuarie 2009, Baghirov îi scrie: „Felicitări. Salutări sponsorului nostru comun, Tkaciuk!”. „Să cer bani?”, îl întreabă Morari.

În seara alegerilor parlamentare, pe 5 aprilie 2009, acelaşi Baghirov o întreabă pe Morari: „Ce e cu Tkaciuk? Îmi fac griji”, „Locul 5 în listele electorale. Aşa că sponsorul tău este bine. Îţi va prelungi contractul”, îi răspunde Morari.

Comunicatul Nataliei Morari pentru Moscova

Tot săptămâna aceasta, site-ul www. curaj.com a readus în atenţia publicului comunicatul difuzat de Natalia Morari la 7 aprilie 2009 în care sunt aduse o serie de acuzaţii la adresa liderilor AIE. Potrivit lui Ghenadie Brega, acesta a fost difuzat în numele grupului de iniţiativă „Sunt anticomunist”, fără a fi consultaţi membrii grupului.

În comunicat se spune că liderul PLDM, partid care a solicitat autorizarea acţiunii de protest în acea zi, ar fi determinat tinerii să se deplaseze în dimineaţa zilei de 7 aprilie în scuarul Preşedinţiei şi Parlamentului, acţiune soldată ulterior cu vandalizarea celor două clădiri. Comunicatul a fost difuzat în limba rusă, fiind preluat imediat de toată presa rusă.

„Băieţii care au fost de dimineaţă în Piaţă ne-au informat cu câteva clipe în urmă că protestatarii au fost îndemnaţi să meargă la Preşedinţie şi Parlament de liderul PLDM, partid care a avut acordul Primăriei de a organiza acţiunea de protest. Noi am rămas în Piaţă şi am îndemnat tinerii să se întoarcă. Dar am reuşit acest lucru doar atunci când liderii celor trei partide – Filat, Chirtoacă şi Urechean s-au dus să-i convingă să revină”, se spune în acesta.

Autorii comunicatului ţin să precizeze că grupul de iniţiativă nu poartă nicio vină pentru acţiunile de vandalizare care au avut loc, „organizatorul oficial al mitingului fiind PLDM”.

Morari îndemna protestatarii să meargă la TV Moldova 1

„Dacă la ora 19.00 liderii partidelor de opoziţie nu vor apărea în faţa mulţimii, vor demonstra că ne scuipă în faţă, pe cei în numele cărora au vorbit de la tribune”, se mai spunea în comunicat.

„Nu ştiam nimic de acel mesaj şi nu eram de acord cu el. M-au surprins şi unele mesaje lansate de Morari, prin care îndemna protestatarii să meargă la TV Moldova 1, să ceară să fie difuzate în direct evenimentele din piaţă”, a declarat anterior pentru JURNAL Brega.

Spre deosebire de Ghenadie Brega, căruia i-a fost intentat dosar penal fiind acuzat de organizarea dezordinilor în masă, faţă de Morari nu au fost exercitate presiuni din partea instituţiilor de forţă sau a procurorilor. Deocamdată, aceasta nu a comentat în niciun fel acuzaţiile la adresa sa aduse în ultima vreme, referitor la legătura sa cu Mark Tkaciuk şi grupul lui Eduard Baghirov desantat în Republica Moldova, conform autorilor filmului „Operaţiunea 7 aprilie”, încă în primăvara anului 2008.

S. C.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)