Titlu ca-n filme în Premier League! // PREMIER LEAGUE

Echipa lui Mancini a făcut inutilă victoria rivalei United, 1-0 în deplasare, cu Sunderland

„Incredibil” este cuvântul care a circulat cel mai des duminică pe buzele iubitorilor fotbalului din lumea întreagă. City a câştigat primul titlu după 44 de ani, învingând-o cu două goluri în prelungiri (!) pe QPR (3-2). Echipa lui Mancini a făcut inutilă victoria rivalei United, 1-0 în deplasare, cu Sunderland. E primul titlu decis la golaveraj şi al treilea în istoria lui City!

Când aştepţi 44 de ani pentru un titlu, finalul nu putea fi altul. Fanii lui City au trăit la maximum. La egalitate de puncte şi cu avantaj la golaveraj (opt goluri) înaintea ultimei etape, toată lumea se aştepta totuşi la două meciuri lejere pentru cele două rivale la titlu, City acasă cu QPR, United, în deplasare cu Sunderland. Doar că două victorii fără emoţii era scenariul care n-ar fi adus niciun spectator în sală la filmul „titlul în Premier League”. Aşa că „Marele Regizor” a decis altceva. Le-a rezervat fanilor „diavolilor” un film uşor, iar suporterilor „cetăţenilor” un thriller de povestit nepoţilor.

1-0         la pauză, 1-2 în minutul 90

În sala „Etihad”, fanii au avut parte de emoţii încă din prima parte a filmului. Mai ales după ce United a trecut în avantaj (Rooney, minutul 20), iar City încă nu marcase. S-au mai liniştit înainte de prima pauză de publicitate, când Zabaleta (39) a deschis scorul cu largul concurs al goal-keeper-ului Kenny.

La reluare, Cisse (49) a jucat rolul eroului negativ care ridică suspansul filmului, cu un gol egalizator venit după eroarea lui Lescott, şi tensiunea era la cote uriaşe. I-a mai liniştit pe „cetăţeni” intrarea în scenă a „durului” Barton (55), eliminat după ce i-a lovit pe Tevez şi Aguero. Doar până la reuşita lui Mackie (66), care a făcut 2-1 pentru QPR (!), iar accidentatul Vidic jubila în tribune la meciul lui United, cu telefonul la ureche.

Veritabilă lovitură de teatru, ce i-a adus în pragul disperării pe suporterii lui City. Mulţi au început să plângă, alţii îşi ascundeau faţa în palme la fiecare greşeală a favoriţilor, din ce în ce mai dezorientaţi, mai imprecişi în tot ceea ce întreprindeau.

Final de vis

În minutul 90, United era campioană. Dar s-a produs „incredibilul”. Dzeko (90+2) şi Aguero (90+4) au întors soarta meciului şi a titlului. Pentru pasionaţii de filme poliţiste există şi „intriga QPR”. Stoke a egalat-o în minutul 77 pe Bolton (2-2), iar partida de pe „Britannia” s-a încheiat mai devreme. Aşa că finalul de pe „Etihad” nu mai conta decât pentru „cetăţeni”, pentru că QPR era salvată de la retrogradare.

44 de ani şi două zile. Atât trecuse de la ultimul titlu de campioană cucerit de City

11 trofee au în palmares „cetăţenii”: 3 titluri, 5 Cupe ale Angliei, 2 Cupe ale Ligii, 1 Cupa Cupelor

1,158 de miliarde de euro a investit şeicul Mansour de la preluarea lui City, în septembrie 2008

8 goluri au despărţit-o pe City de United în fruntea clasamentului. Ambele au terminat cu câte 89 de puncte

 „Un sezon nebun nu putea avea decât un final nebun. Aşa ceva n-am mai trăit. Cu 5 minute înaintea sfârşitului nu mai credeam că vom câştiga” (Roberto Mancini, manager Man. City)

„Aş vrea să spun că sunt cele mai frumoase momente din viaţa mea. Dar n-aş dori să mai câştig în acest fel un trofeu” (Vincent Kompany, căpitan Man. City)

„E crud să pierzi campionatul astfel. Dar în 25 de ani de carieră am trăit şi bune, şi rele. Cele mai multe au fost momente de glorie. Acum nu a fost rândul nostru” (Alex Ferguson, manager Man. United)

PREMIER LEAGUE 2011-2012

Campioană: Man. City

Liga Campionilor: Man. City, Man. United, Arsenal, Tottenham

Europa League: Newcastle, Chelsea, Liverpool

Retrogradate: Wolverhampton, Blackburn, Bolton

Promovate: Reading, Southampton, câştigătoarea play-offului Blackpool – West Ham (19 mai)

Golgeter: Van Persie (Arsenal) – 30 goluri

Cupa Angliei: Chelsea

Cupa Ligii Angliei: Liverpool