Tiraspolul își bagă picioarele, OSCE jubilează

Gruparea separatistă din stânga Nistrului continuă să intimideze elevii din școlile cu predare în limba română și să își majoreze efectivele în punctele de control

Protocoalele semnate la Berlin, Viena și Roma cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean nu au condus la rezultate palpabile. Chișinăul a făcut cedări grase Tirapolului, iar acesta rămâne fidel practicilor sale tradiționale – intimidează elevii din școlile cu predare în limba română, majorează efectivele militare la punctele de control și ignoră condițiile prevăzute în protocoalele stabilite de comun acord. Cu toate astea, OSCE-ul serbează „marile sale reușite” pe Nistru.

Ilie Gulca 

OSCE prezintă drept mare realizare deschiderea la 1 septembrie curent a birourilor de înregistrare a vehiculelor la Tiraspol și Râbnița.

Cu prilejul inaugurării acestora, organizația înfățișează în roz alte realizări atinse în reglementarea diferendului transnistrean – accesul de la 1 august curent al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate peste drumul Râbnița–Tiraspol, asigurarea funcționării școlilor cu predare în limba română pe malul stâng, inițierea apostilării diplomelor emise de către universitatea din Tiraspol și deschiderea podului Gura Bâcului–Bâciok.

Am solicitat experților să aprecieze aceste realizări, pornind de la instalarea birourilor de înregistrare a vehiculelor și terminând cu funcționarea podului Gura Bâcului–Bâcioc.

„Pașapoarte le-am dat? Le-am dat. Numere moldovenești le-am dat? Le-am dat. Ce a mai rămas să le oferim? Agenda lor e îndeplinită”, a comentat generalul Gusleakov cedările Chișinăului.

Au lucrat „zi și noapte” pentru deschiderea birourilor

Protocolul privind instalarea acestor birouri a fost semnat la 24 aprilie curent, prevăzând acordarea numerelor de înmatriculare neutre ale Republicii Moldova – numere obișnuite fără însemnele de stat ale statului moldovenesc – locuitorilor unităților administrativ-teritoriale din stânga Nistului, inclusiv municipiul Bender, aflate sub administrația Tiraspolului.

Reprezentanții ambelor părți au lucrat „zi și noapte”. „Pe bune, astea nu sunt cuvinte goale”, a subliniat Cristina Lesnic, ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova.

Locuitorii satelor Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca din raionul Dubăsari nu au dreptul să obțină aceste numere, deoarece se află pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău.

Mai mult, cetățenii din stânga Nistrului, inclusiv cei din Varnița, care locuiesc în localitățile aflate sub administrația Chișinăului pot fi trași la răspundere administrativă pentru exploatarea drumurilor naționale cu mijloace de transport înregistrate în Transnistria.

Cazul locuitorilor satului Varnița

Se știe că foarte mulți oameni din localitățile din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului dețin acte emise de autoritățile separatiste. „Au aceste documente pentru a subzista. De exemplu, cei din Varnița, ca să lucreze la Bender, trebuie să aibă act de identitate emis de autoritățile neconstituționale. Nu au unde să meargă în altă parte”, explică generalul Victor Gusleacov.

Cazul Varnița este unul special. Această localitate nu face parte din municipiul Bender – unitate administrativ-teritorială inclusă în lista celor care au dreptul la numere neutre, ci din raionul Anenii Noi, controlat de Chișinău.

„80% din locuitorii Varniței au cetățenia Transnistriei și numere de înmatriculare emise la Bender. Dacă circulă cu ele, riscă să fie amendați”, spune generalul.

În opinia lui Victor Gusleakov, deschiderea acestor birouri reprezintă o cedare rușinoasă a Chișinăului. „Pașapoarte le-am dat? Le-am dat. Numere moldovenești le-am dat? Le-am dat. Pleacă peste hotare unde vor. Ce a mai rămas să le oferim? Agenda lor e îndeplinită. Să ne amintim ce spunea președintele lor fugar [Evgheni Șevciuk]: «Малыми шагами мы добьемся своего» / ‚Сu pași mici, vom obține ce e al nostru”’, a evocat apărătorul Benderului.

Șevciuk: «Малыми шагами мы добьемся своего»

Accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor, începând cu 1 august, este o altă realizare importantă în opinia OSCE. De altă părere este însă Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control. „Fermierii deţin titluri de proprietate. Cu toate astea, sunt obligaţi să meargă la administraţia secesionistă pentru a obţine legitimaţii în baza cărora să ajungă la pământul lor”, a spus Leahu.

Mai mult, observă acesta, „o bună parte din terenuri au fost cedate unor fermieri care le-au folosit între 2014 și 2018 pe degeaba. JURNAL de Chișinău a scris că o bună parte din acești afaceriști s-au înregistrat în Moldova și cumpără pământul de la țărani pe nimic.

 

1 septembrie, Tiraspol. Deschiderea biroului de înregistrare a vehiculelor de către reprezentanții politici ai R. Moldova și Transnistriei, Cristina Lesnic (stânga) și Vitali Ignatiev (dreapta), în prezența șefului Misiunii OSCE în Moldova, Lajos Karakas (centru). Sursa: osce.org

Transnistria își majorează efectivele

Proiectul podul dintre satele Gura Bâcului și Bâcioc este de asemenea compromis. Potrivit lui Leahu, podul a fost dat în exploatare în 2002–2003, însă circulație nu a existat din cauza că liderul de la Tirapol, Igor Smirnov, voia neapărat să fie alături de Vladimir Voronin la inaugurare. „Voronin a refuzat. Și atunci Smirnov a blocat acest pod.”

„Partea transnistreană construiește acum pe malul stâng al Nistrului o cogeamite clădire pentru structurile de control frontalier. Înțelegerea a fost ca să nu fie niciun control”, relevă expertul.

„În plus, transnistrenii au majorat efectivele la posturi. Ca rezultat, partea moldovenească a fost obligată să introducă modificări în activitatea Comisiei Unificate de Control, care, practic, funționează doar în regim de urgență.”

Milițienii transnistreni intimidează elevii

Nici condițiile de funcționare a școlilor cu predare în limba română nu au fost îmbunătățite în Transnistria. Deși au fost reduse plățile pentru arenda clădirilor, pe care le plătește Chișinăul, milițienii au intimidat la 1 septembrie elevii și profesorii acestor instituții de învățământ.

De exemplu, informează Asociația „Promo-Lex”, la careul de început de an școlar, organizat de Gimnaziul Roghi, au fost prezenți aproximativ 20 de milițieni, la Gimnaziul din Corjova – 15 milițieni; la Liceul din Râbnița – reprezentanți ai structurilor locale separatiste.

The following two tabs change content below.