Tiraspolul ignoră acordurile încheiate

După ce Chișinăul a făcut o serie de concesii, regimul nerecunoscut din stânga Nistrului nu vrea să discute retragerea celor 22 de posturi militare pe Nistru

Reprezentanţii Tiraspolului în Comisia Unificată de Control (CUC) refuză să abordeze retragerea celor 22 de posturi mobile şi fixe ale aşa-numiţilor „grăniceri” instalate în mod ilegal la Nistru. Într-un comunicat al CUC, publicat pe pagina oficială a Biroului politici pentru reintegrare, se menţionează că „propunerea constructivă repetată a delegaţiei Federaţiei Ruse de a iniţia o analiză la subiect”, susţinută de Chişinău, Misiunea OSCE, Ucraina, a fost respinsă de reprezentanţii Tiraspolului.

Aceeaşi sursă menționează că delegaţia Chişinăului a atenţionat membrii CUC despre riscul escaladării crizei în regiune din cauza refuzului „pe parcursul a trei luni” de a examina problema în cauză. Cert este că reprezentanţii Chişinăului încearcă încă din februarie curent să abordeze acest subiect în cadrul CUC, dar fără succes. Aşa-numiţii „grăniceri” sunt prezenţi la Nistru din 1992, chiar dacă amplasarea acestor posturi militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992.

În comunicatul delegaţiei Chişinăului în CUC se mai spune că partea transnistreană recurge la standarde duble când e vorba de utilizarea unor documente menite să amelioreze situaţia în Zona de Securitate. „În anumite cazuri, șeful militar superior din partea Tiraspolului acceptă derularea activității observatorilor militari în baza protocolului nr. 828, iar în cazul în care recurgerea la acesta demonstrează încălcările comise conștient de partea transnistreană, delegația respectivă refuză categoric aplicarea actului”.

Grănicerii transnistreni au reținut profesori  

Delegaţia Chişinăului a avertizat despre încălcarea drepturilor cetăţenilor la libera circulaţie de pe un mal pe altul al Nistrului comise de către respectivele posturi „grănicereşti” şi a cerut eliminarea oricăror restrângeri. Unul dintre abuzuri este cazul reţinerii la 3 iulie curent a Eleonorei Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol cu sediul la Doroţcaia, liceu cu predare în limba română.

Deşi protocolul semnat la 25 noiembrie 2017 de către Gheorghe Bălan, fostul vicepremier pentru Reintegrare, şi aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, prevede asigurarea accesului liber al profesorilor, părinților și elevilor la cele opt instituţii cu predare în limba română – Chişinăul obligându-se atunci să apostileze diplomele de studii eliberate de instituţiile de învăţământ de la Tiraspol –, partea transnistreană nu îşi onorează angajamentele.

În dimineaţa zilei de 3 iulie, la intrarea în satul Doroţcaia, câţiva militari care s-au prezentat drept „reprezentanţi ai forţelor de grăniceri ai rmn” au reţinut-o pe directoare. Profesoara a fost reţinută peste 30 de minute, chiar dacă a prezentat legitimaţia de serviciu. În aceeaşi zi, la acelaşi post, Cercavschi a fost reţinută în timp ce se întoarcea de la serviciu.

Partea transnistreană nu îşi onorează angajamentele

Un abuz similar a fost înregistrat pe 15 iulie, la postul militar de la podul de la Dubăsari. Aşa- numiţii „grăniceri” au reţinut o familie cu doi copii care se deplasa cu automobilul spre casă, la Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Aceştia le-au interzis fără nicio explicaţie să tranziteze regiunea transnistreană, sugerându-le să se adreseze la aşa-numitul minister al securităţii de la Tiraspol pentru a afla de ce au interdicţie să intre în zonă.

Delegația Chişinăului a lansat un apel în care a solicitat CUC să elimine aceste impedimente care contribuie la încălcarea drepturilor cetăţenilor la circulație.

Experții: Lucrurile merg într-o direcție greșită 

Amintim că pe data de 25 noiembrie 2017, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru decizii protocolare care țin de funcționarea școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, accesul fermierilor la terenurile agricole pe teritoriul controlat de separatiști, reluarea interconexiunii telefonice și apostilarea diplomelor eliberate de Universitatea din Tiraspol. Tot atunci Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind plăcuțele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană, așa încât acestea să poată participa în traficul internațional. Mai mulţi experţi au fost de părerea că evenimentele la Nistru s-au precipitat atunci ca rezultat al armonizării relaţiilor de business dintre cei care controlau malul drept şi cel stâng al Nistrului

Ei au atenţionat că recunoaşterea autenticităţii documentelor de studii nu este salutară atât timp cât acest proces nu face parte dintr-un plan de acţiuni coerent şi consecvent, care ar fi avut drept scop final, clar formulat, restabilirea integrităţii teritoriale a RM şi duce mai degrabă într-o direcţie greşită, cum ar fi cea de recunoaştere a Transnistriei.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu