Tinerii unionişti salvează Cimitirul Eroilor

„Tinerii îşi creează viitorul, le-a venit rândul. Noi am încercat la vremea noastră, cu 20 de ani în urmă, dar trădările ne-au descurajat. Ei nu ne vor trăda”

6 noiembrie 2018, Chişinău. Lucrările de reabilitare a pilonilor de la intrarea în Cimitirul de Onoare sunt în toi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Cimitirul de Onoare de pe bulevardul Decebal 17 din Chişinău, numit şi Cimitirul Militar Românesc sau Cimitirul Eroilor, un teren pe jumătate înstrăinat, cealaltă jumătate fiind lăsată în paragină de către guvernanţii moldoveni, a început să fie restabilit la iniţiativa Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie”(ODIP). Proiectul, anunţat acum două săptămâni pe reţelele de socializare şi în mass-media, i-a unit pe zeci de basarabeni gata să contribuie la salvarea cimitirului ras cândva de pe faţa pământului de către regimul comunist, în locul căruia construise un spital.

După ce au salvat şcoala românească din satul Aluatu, datorită implicării tinerilor din ODIP, românii basarabeni se arată a fi şi mai uniţi în a înfăptui idei concrete. Zilnic, oamenii contribuie care şi cu ce poate pentru reparaţia cimitirului de pe strada Decebal: unul – cu bani, altul – cu materiale de construcţie, al treilea – cu transport etc. Suma necesară pentru restaurarea pilonilor de la intrare, construcţia gardului, a primului rând de scări, a pavajului şi amenajării parcului, a fost estimată de către specialişti la peste 250 mii de lei. În două săptămâni, unioniştii au colectat aproape jumătate din banii necesari pentru reparaţie.

Comuniştii au ridicat un spital peste mormintele din  Cimitirul de Onoare din Chişinău.

Toate iţele duc la Igor Dodon

Restabilirea cimitirului se face doar pe porţiunea de pământ rămasă în proprietate publică, fiindcă cealaltă jumătate a fost vândută de către comunişti pe timpul lui Vladimir Voronin. Actele de demolare a spitalului construit în 1961 peste mormintele din Cimitirul Eroilor au fost semnate de premierul Vasile Tarlev, ministrul economiei din acea perioadă fiind Igor Dodon, iar cel al finanţelor, Mihail Pop, afirmă Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP. Bileţchi consideră că toate iţele de înstrăinare a terenului duc la actualul preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Numere de telefoane la care puteţi suna pentru a contribui la reparaţia Cimitirului Eroilor: 060997722,  060997744,   060997711. Cei care nu aveţi drum la Chişinău, puteţi vărsa banii pe contul publicat pe pagina de facebook „Unirea-ODIP”.

„El ştie cel mai bine cine e beneficiarul şi cine e comanditarul”, crede liderul asociaţiei unioniste. (Împotriva acestei fărădelegi ODIP-ul a protestat simbolic cu un coşciug, depus la poarta Preşedinţiei R. Moldova. Deja două sicrie le-au fost furate din locul în care au fost lăsate în semn de protest).

În timp ce îmi explică despre fărădelegile care au dus la dispariţia cimitirului, Vlad, care este motorul acestei iniţiative, răspunde la telefonul ce zbârnâie necontenit. Cineva îl anunţă să meargă să ia o donaţie de 20 de saci de ciment, altcineva, din străinătate, îi trimite o donaţie de 300 de euro. Apelează un tânăr voluntar ca să-l găsească pe domnul care s-a oferit să transporte pe gratis materialele de construcţie necesare lucrărilor. Degrabă, este iarăşi contactat şi informat că cimentul va ajunge curând la destinaţie. Prompt, constructiv, unioniştii care se implică demonstrează că „Unirea înseamnă putere!”. Acesta este de fapt şi scopul mişcări unioniste, să-i unească pe români ca să facă împreună lucruri importante.

Protest cu sicriul în faţa Preşedinţiei, organizat de ODIP. Foto: Nadejda Roşcovanu

Piloni cu forme de crucifix

În acest timp, meşterii toarnă ciment la fundamentul gardului nou. Cel vechi se macină de timp, ignoranţa oamenilor şi copacii sălbatici care au crescut aiurea pe lângă el. Pilonii din capul scărilor, dezgoliţi de stratul de ciment care stătea să cadă, au scos la suprafaţă crucifixe din cărămidă înşiruite de jos în sus, pe toată înălţimea stâlpilor.

„Aceşti piloni cu forme de crucifix simbolizează intrarea într-un loc de veci. O poartă între lumea celor vii şi a celor morţi. Crucile sunt o dovadă că pilonii din capătul scărilor sunt parte integrantă a cimitirului”, spune Bileţchi, menţionând că la identificarea documentelor de arhivă, după care se conduc pentru a reamenaja cimitirul, au fost ajutaţi de către istoricul Ion Varta. Şi listele nominale ale soldaţilor înhumaţi în acest cimitir au fost restabilite tot de către Varta. Conform acestor liste, spune Bileţchi, în acest cimitir au fost înmormântaţi soldaţi de diferite naţionalităţi.

 

6 noiembrie 2018, Chişinău. Fundamentul capelei se află pe teritoriul privat acum. Foto: Nadejda Roşcovanu

„Îi spunem Cimitirul Eroilor Români fiindcă în ultimul timp doar unioniştii au grijă de acest cimitir. Dar noi vom transmite actele şi listele ambasadelor acelor state ai căror soldaţi sunt înhumaţi aici şi le vom ruga să se implice”, spune Bileţchi.

Într-o poză de epocă pe care mi-o arată Vlad, se zăreşte o capelă, sus, în capătul scărilor. Acum, cuprinsă de bălării, pe fundamentul fostei bisericuţe se ridică o cruce strâmbă din lemn, ridicată de militarii basarabeni participanţi la războiul de pe Nistru.

O altă fotografie veche arată şi crucile din cimitir, din piatră albă. Multe şi de acelaşi fel. Unele dintre ele, rezistente în timp, au ajuns la mormântul altor decedaţi, după ce cimitirul ostaşilor a fost şters de pe faţa pământului. Numele lor a fost astupat cu o placă din fier inscripţionată cu un alt nume de creştin. Nu este o glumă. Bileţchi îmi demonstrează crucile furate din cimitirul ostăşesc, care se ridică acum pe mormintele dintr-un cimitir aflat la câteva sute de metri mai la vale de acesta.

Cimitirul de Onoare, 1934

Voluntariat pentru salvarea Cimitirului Eroilor

„Acest cimitir este ca o pată neagră în inima Chişinăului. Aici sunt înhumaţi 1640 de ostaşi de diferite naţiuni. Vrem să încheiem anul simbolic pentru naţiunea română, Anul Centenar, cu acest proiect strategic, nu doar împărţind pliante şi făcând marşuri. De altfel, şi acestea au importanţa lor, dar ele nu durează în timp. Reparaţia cimitirului însă o să dureze zeci de ani de zile, astfel vom transmite memoria generaţiilor viitoare. Totodată, salvarea de către unionişti a cimitirului unde sunt îngropaţi ostaşi de diferite naţiuni va fi un argument că noi, românii, respectăm în egală măsură toate popoarele”.

S-a lăsat noaptea, dar unioniştii, după serviciu ori şcoală, mai fac voluntariat pentru salvarea Cimitirului Eroilor. Cimentul promis ajunge la destinaţie, transportat de către Petru Nederiţă, gata să-i ajute cu ce poate pe aceşti tineri entuziaşti.

„Bravo lor!”, îi laudă Nederiţă. „Tinerii îşi creează viitorul, le-a venit rândul. Noi am încercat la vremea noastră, cu 20 de ani în urmă, dar trădările ne-au descurajat. Ei nu ne vor trăda”, speră el.

Crucea unui soldat înmormântat în Cimitirul de Onoare se află acum în cimitirul din apropierea Bisericii Deportaţilor cu hramul “Duminica Tuturor Sfinţilor” din Chişinău. Peste numele sculptat în piatră al soldatului a fost prinsă o placă din metal cu numele altui decedat.

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)