Tinerii recruţi din stânga Nistrului, vânaţi de separatişti

„Promo-Lex” acuză autorităţile de la Chişinău

Reţineri în masă ale tinerilor recruţi din stânga Nistrului de către autorităţile separatiste evocă Studiul „Drepturile recruţilor în regiunea de Est a RM”, elaborat de experţi din cadrul Asociaţiei „Promo-Lex”. Unul dintre motivele sechestrării acestora la „posturile migraţionale” este darea în urmărire pentru eschivarea de la înrolare. Doar în 2011 reprezentanţii „serviciului” de migraţie au reținut 21 de persoane date în urmărire pentru „eschivarea de la înrolare”, arată specialiştii. Autorii studiului consideră că tinerii recruţi de peste Nistru nu sunt protejaţi de autorităţile constituţionale.

„Timp de 20 ani, tinerii cetăţeni ai R.Moldova domiciliaţi pe teritoriul R.Moldova depun jurământ de credinţă unui regim anticonstituţional şi autoproclamat. Acest regim separatist a inspirat direct sau indirect spiritul de ură şi duşmănie în rândul tinerilor, astfel încât aceştia să considere R. Moldova inamicul numărul unu. Gravitatea fenomenului este că, în caz de conflict sau agresiune militară între cele două maluri de Nistru, luptele vor fi duse între cetăţenii R.Moldova, pe de o parte, de cei care au depus jurământ aceluiaşi stat şi pe de alta, de cetăţeni ai R.Moldova care au depus jurământ regimului separatist.

În aceste condiţii, persoanele care refuză să servească un regim ilegal sunt vânate şi persecutate de către administraţia regiunii, iar autorităţilor constituţionale sunt indiferente faţă de aceste fenomene, ignorându-şi obligaţiile pozitive”, consideră experţii „Promo-Lex”.

O bună parte din vina pentru această situaţie îi revine în mod cert Guvernului central şi autorităţilor constituţionale care timp de mai bine de 20 de ani nu au creat instrumente eficiente pentru a apăra şi garanta drepturile omului şi ale cetăţenilor din acest spaţiu. R. Moldova nu a creat condiţii minime nici pentru tinerii din regiunea transnistreană în vederea evidenţei lor militare şi înrolării în structurile constituţionale, consideră experţii.

Conform legislaţiei, invocată de autorii studiului, tinerii din regiunea transnistreană pot fi sancţionaţi penal, atât în temeiul Codului Penal al RM, cât şi al Codului penal local pentru eschivarea de la îndeplinirea serviciului militar. Astfel, situaţia sutelor de tineri din raioanele de est este complicată mai ales din cauza inacţiunilor autorităţilor constituţionale, comentează autorii documentului.

Deşi în regiunea transnistreană sunt înregistrate mai multe culte religioase, membrii acestora se confruntă cu grave probleme în campania de încorporare. Chiar dacă delegaţia Chişinăului depune eforturi în cadrul Comisiei Unificate de Control, victimele rămân în captivitate, fapt ce demonstrează că formatul de pacificare, menit să asigure securitatea, precum şi drepturile persoanelor în Zona de Securitate, este ineficient şi necesită a fi modificat, recomandă „Promo-Lex”.

Angelina Olaru

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)