Tinerii protestatari vor povesti despre 7 aprilie pe scena Teatrului „Ginta Latină”

Un grup de tineri participanţi la protestele din 7 aprilie 2009, maltrataţi de poliţişti, vor povesti într-o formulă teatralizată despre cele trăite de ei acum doi ani, această manifestare urmând să se desfăşoare la 8 aprilie 2011, pe scena Teatrului „Ginta Latină”. Iniţiator al proiectului este Sergiu Duminică, unul dintre tinerii care, fiind supuşi violenţelor din 7-8 aprilie, nu se resemnează în postura de victime, ci continuă să-şi revendice drepturile şi să-şi promoveze mesajul pentru libertate, încât să fie auziţi de cât mai mulţi oameni.

Bătăile pe care le-a suportat Sergiu Duminică pe 7-8 aprilie 2009 din partea poliţiştilor i-au deteriorat sănătatea. „Toţi cei care am fost bătuţi atunci, aveam vânătăi pe spinare, pe fese, pe picioare, pielea ne era umflată, ea semăna cu postavul unor pufoaice. Am avut fractură nazală, traumă a cutiei toracice, leziuni ale urechilor. Şi azi urechile mă dor şi îmi curg. Medicii mi-au recomandat o sacoşă de pastile, dar mă tem să le beau pe toate”, ne spune Sergiu Duminică, amintindu-şi că după ce i-au dat drumul de la comisariatul de poliţie, în aprilie 2009, a primit multe mesaje de ameninţare la telefonul mobil. De atunci nu are telefon mobil.

 

A fugit în România trecând Prutul înot

Bun înotător, în vara lui 2009 a trecut înot Prutul cu desaga în spinare, lângă satul Slobozia Mare, fugind de urmărirea celor care îl torturaseră în aprilie. A cerut azil politic în România şi a locuit acolo o jumătate de an. Dar a revenit la Chişinău, unde stă împreună cu mama sa, Valeria Duminică, profesoară, care îl susţine în toate acţiunile sale şi cere să i se facă dreptate.

În 2009, Sergiu era administrator la Teatrul „B.P. Hasdeu” din Cahul şi acum se ocupă de organizarea spectacolelor şi de deplasările teatrului. Ideea de a produce un spectacol despre 7 aprilie i-a venit cu o lună şi jumătate în urmă. A adunat un grup de 17 tineri care participă la acest proiect teatral inedit, băieţii au scris textele singuri, din propriile amintiri, şi tot ei vor prezenta scenete, monologuri, cântece la „Ginta Latină”, în ziua de 8 aprilie. „Sala va fi arhiplină”, e convins Sergiu, care a difuzat informaţia despre spectacol prin reţelele de socializare de pe net. În fiecare zi băieţii fac repetiţii, pregătindu-se intens de premieră.

Adevărul e îngropat cu bună ştiinţă

Tinerii au încercat să solicite sprijin financiar pentru acest proiect teatral din partea Guvernului, a Primăriei Municipiului Chişinău, dar nu au primit niciun sfanţ de la autorităţi. „Facem totul din banii noştri, nimeni nu ne-a dat un leu pentru un ceai sau o călătorie în troleibuz”, zice Sergiu. El consideră că indiferenţa din partea autorităţilor i-a decepţionat pe mulţi dintre protestatari. Dacă oficialii ar fi fost mai activi şi ar fi manifestat mai multă grijă faţă de victimele din 7 aprilie, ar fi existat mult mai multe plângeri în baza cărora ar fi fost intentate dosare penale împotriva torţionarilor. Aşa însă, poliţiştii nu recunosc că au comis violenţe, iar cei bătuţi se tem să se adreseze în instanţa juridică. Adevărul e îngropat cu bună ştiinţă şi rămâne în continuare inaccesibil.

La torturarea lui Sergiu a asistat un procuror, dar acesta nu-şi recunoaşte vina. Nici până azi nu s-a făcut lumină în cazul lui Sergiu Dumincă, dimpotrivă, tânărul de 26 de ani a fost nevoit să-şi schimbe avocatul, neavând încredere în cel anterior. Tânărul a obosit să tot alerge prin judecăţi, dar nu cedează. Spectacolul din 8 aprilie e un mod al său de a protesta împotriva nedreptăţii, de a demonstra că are un suflet puternic şi o inimă rebelă.

Irina Nechit