Tinerii nu acceptă locurile de muncă prost plătite

29 ianuarie 2014, Chişinău.  Târgul locurilor de muncă Foto: Nadea Roşcovanu

29 ianuarie 2014, Chişinău.
Târgul locurilor de muncă
Foto: Nadea Roşcovanu

Din 2010 până în prezent, circa 44 de mii de moldoveni s-au întors din străinătate

Cei mai vulnerabili pe piaţa muncii sunt tinerii migranţi întorşi în Republica Moldova, aceştia constituie cea mai mare parte a şomerilor (24,7%). Ei sunt dezamăgiţi de salariul lunar care li se propune. Se angajează doar cei care au peste 50 de ani. Tinerii vor salarii mari, condiţii mai bune şi sunt gata să plece oricând.

Potrivit directorului Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, din 2010 până în prezent, circa 44 de mii de moldoveni s-au întors din străinătate. Aceştia locuiesc la sate. Principalul motiv care i-a determinat să se întoarcă este de natură personală. Ion B., 45 de ani, din Mândreşti, Teleneşti, ne-a spus că a fost vreo trei ani în evidenţa AOFM Teleneşti. În această perioadă, a primit câte 100 de lei pe lună pentru cei doi copii ai săi.

Salarii pentru pâine şi sare

„Am fost nevoit să merg la Moscova cu nişte săteni. Am lucrat la construcţii. Din februarie curent, sunt acasă pentru că mi-a expirat termenul de şedere, imediat după Paşti voi merge înapoi”, spune bărbatul. Ion este şofer, ar vrea să lucreze acasă, însă nu are un loc de muncă. „Iar dacă găseşti ceva, venitul lunar îţi ajunge numai de pâine şi sare, dar noi avem copii. Cum să trăieşti cu 1500 de lei pe lună?”, se indignează el.

Poziţii oficiale

„Studiile efectuate recent arată că circa 60 la sută dintre cei plecaţi vor să se întoarcă în ţară”, a spus viceministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Sergiu Sainciuc, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, anul trecut, ANOFM a gestionat peste 57 de mii de locuri vacante. „Sunt raioane în care numărul locurilor de muncă este mult mai mare în comparaţie cu cel al persoanelor care caută un loc de muncă”, menţionează oficialul.

De la începutul anului curent, la AOFM Orhei, circa 515 moldoveni îşi caută un loc de muncă, ne spune şeful oficiului Petru Lisu. 133 de persoane au fost angajate în locurile înregistrate la oficiu (362). Potrivit acestuia, din 515 şomeri 232 sunt femei; circa 42% din şomeri sunt tineri cu vârste până la 29 de ani, restul sunt oameni de la sate cu vârste trecute de 40 de ani. Din spusele lui Lisu, mărimea medie a ajutorului de şomaj este de 1464 de lei. Funcţionarul mai spune că, în acest an, 19 persoane revenite din Rusia sunt în căutarea unui loc de muncă.

Schimbă Rusia pe Israel

În raionul Teleneşti, în primele trei luni ale anului curent, s-au înregistrat 332 de şomeri pentru 109 locuri vacante, ne spune Vasile Frunză, specialist principal la AOFM Teleneşti. Angajaţii AOFM Teleneşti le propun celor întorşi din Rusia locuri de muncă în Israel. „Era o listă de 80 de persoane care voiau să lucreze în Israel, dar nu sunt la curent câţi au trecut testarea”, ne spune Vasile Frunză.

Acesta mai spune că salariile care le propun angajatorii moldoveni sunt de 1000–1300 de lei, „oamenii refuză să se angajeze cu asemenea salariu”.

STATISTICI

În 2013, la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) au fost înregistrate peste 43 de mii de persoane în căutarea unui loc de muncă. Migranţii întorşi constituie circa 2,6% din populaţia cu vârsta între 15 şi 64 de ani.

Peste 40% din cei întorşi au o ocupaţie stabilă, fiind angajaţi la munci agricole pe terenul propriu, fie că sunt antreprenori; peste 1/3 sunt şomeri sau muncesc ocazional. Cei mai mulţi sunt bărbaţi din mediul rural. Cei mai vulnerabili pe piaţa muncii sunt tinerii migranţi întorşi din străinătate. Aceştia constituie cea mai mare parte a şomerilor (24,7%).

Salvarea pământului

Şi Valeriu B. din Verejeni, Teleneşti, a lucrat 25 de ani în Rusia, la construcţii. „Am vrut să-mi încerc norocul în altă ţară, deoarece în Rusia, situaţia s-a înrăutăţit. Este inundată de caucazieni, salariul a scăzut”, relatează bărbatul.

A vrut să plece în Israel printr-un contract de muncă pe un an. I se propunea 1400 de dolari pe lună, cazare, plus 200 de dolari lunar achitaţi la sfârşitul anului. „Nu am trecut testarea de la Chişinău. M-am grăbit când am pus câţiva metri de teracotă”, povesteşte experienţa sa bărbatul. Crede că în Republica Moldova nu are unde lucra. Familia sa se hrăneşte din cota de pământ pe care o lucrează.

Circulaţia este dificilă între urbe şi sate

Solicitată de JURNAL, şefa AOFM Cantemir, Elena Baba, a spus că, de la începutul anului curent, au fost înregistraţi 264 de şomeri, dintre care 133 de femei. În acest an, au fost plasate în câmpul muncii 51 de persoane.

„O parte dintre şomeri au fost angajaţi la lucrări publice. De la începutul anului, şapte persoane au absolvit cursuri de formare profesională, trei dintre acestea au fost angajate. Există 129 de locuri vacante, majoritatea sunt în centrul raional, dar sunt şi locuri în sate. „Nu putem acoperi şase locuri de contabili şi unul de economist. Restul locurilor sunt pentru muncitori, dar sunt în oraşul Cantemir. Cei de la sate nu se pot angaja din cauza circulaţiei dificile. Salariile sunt de la 1200 până la 2500 de lei”, ne informează Elena Baba.

59 de bărbaţi din Cantemir vor să plece în Israel

Potrivit acesteia, 19 persoane s-au întors din Rusia, dar s-au întors şi din Occident. Aceştia vor să-şi deschidă afaceri. „În prezent, 59 de bărbaţi cu vârste între 25 şi 50 de ani vor să plece în Israel. Vor fi selectaţi”, explică Elena Baba. Aceasta mai spune că cei care se întorc din străinătate nu vor să lucreze cu 2000 de lei pe lună. „Tinerii nu acceptă asemenea salarii, sunt gata să plece oricând.”

„Cum să-i ajutăm pe cei care vin în ţară?”

Potrivit directorului Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, s-a demonstrat că, până acum, toate apelurile la reîntoarcere în ţară nu au răspuns. Cum să-i ajutăm pe cei care vin în ţară? R. Moldova are nevoie de braţe de muncă.

Atunci când vorbim despre deschiderea locurilor de muncă, trebuie să avem în vedere locuri de muncă atractive. Din discuţia avută cu conaţionalii noştri de peste hotare, am constatat că s-ar întoarce pentru un salariu de circa 7 mii de lei”, a explicat Lutenco.