Tinerii din R. Moldova preferă alcoolul şi ţigările în loc de sport, legume şi fructe

Three teenagers sitting on floor using technology

Fiecare al zecelea copil de 11 ani şi fiecare al patrulea, de 13 ani, s-a îmbătat cel puţin o dată, se menţionează într-un studiu despre deprinderile tinerilor din R. Moldova realizat cu susţinerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acelaşi studiu arată că adolescenţii nu preferă fructele şi legumele, nu fac sport şi nu iau micul dejun, preferând alcoolul, ţigările şi calculatorul.

Fiecare al zecelea respondent a spus că nu ia niciodată micul dejun şi doar o treime din cei chestionaţi ar consuma zilnic fructe şi legume. Fumatul şi alcoolul sunt printre principalele obiceiuri ale tinerilor. Astfel, potrivit studiului, fiecare al zecelea respondent de 11 ani şi fiecare al patrulea de 13 ani a spus că s-a îmbătat cel puţin o dată. În ce priveşte fumatul, fiecare al cincilea respondent de 15 ani a menţionat că a început să fumeze de la 13 ani.

La capitolul igienă orală, suntem la coada clasamentului în Europa. Aproape jumătate din respondenţi au indicat că se spală pe dinţi doar o dată pe zi, iar 11% o fac o dată pe săptămână. Tinerii sunt înnebuniţi de internet, 67% dintre ei petrec cel puţin două ore în faţa televizorului sau a calculatorului.

Viaţa sexuală de la vârste fragede

În R. Moldova, tinerii îşi încep viaţa sexuală de la o vârstă mică. Peste 18 la sută dintre copiii de 15 ani şi-au început deja viaţa sexuală, iar 6% dintre ei au avut prima relaţie sexuală la vârsta de 11 ani sau mai devreme. Conform studiului, cea mai frecventă printre tineri rămâne a fi violenţa.

Astfel 36% dintre copii au spus că au fost bătuţi în ultimele două luni, înainte de a fi chestionaţi. Totodată, 12% din tineri ţin o cură de slăbire. Acestea sunt mai frecvente în rândul fetelor. Acesta este primul studiu naţional despre sănătatea adolescenţilor. El a fost realizat în 2014 şi a cuprins peste 6.600 de repondenţi din peste 100 de instituţii de învăţământ.

Studiul a fost realizat cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, al unei echipe naţionale de cercetare şi cu suportul financiar al Biroului Elveţian pentru dezvoltare şi cooperare.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)