Tinerii basarabeni mizează mult pe instituţiile de învăţământ din România pentru a-şi asigura o viaţă decentă

central f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Sute de tineri din R. Moldova, absolvenţi ai ciclului gimnazial, împreună cu părinţii lor, îşi depun în aceste zile, 10–16 iulie curent, dosarele pentru a candida la locurile oferite de statul român în instituţiile de nivel preuniversitar. Aceşti oameni cred că instituţiile de învăţământ din România le vor oferi copiilor lor studii mai bune decât şcolile din R. Moldova şi, prin urmare, o viaţă decentă.

Absolvenţii gimnaziilor din R. Moldova care vor să facă studii la licee şi colegii din România au dat buzna, începând cu 10 iulie curent, la punctele de depunere a actelor. Pe 13–14 iulie curent, în faţa Liceului Teoretic român-francez, „Gheorghe Asachi” din Chişinău, au avut posibilitatea să-şi depună actele pentru ciclul gimnazial mai mulţi tineri basarabeni din Chişinău şi din localităţile apropiate acestui municipiu. Cu noaptea-n cap sau chiar de cu seară, aceştia au stat la rând pentru a deveni elevi ai instituţiilor de învăţământ de peste Prut.

Sub umbrelele unei foste berării, deschisă în perioada Campionatului European de Fotbal, în faţa liceului şi a Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla” (!), Tatiana şi Ruslan Pascaru îşi aşteaptă rândul. Au venit cu fiica lor, Ioana, care a promovat clasa a opta la Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar” din Chişinău. Candidează pentru un loc la un liceu cu profil umanist de la Iaşi. Părinţii consideră că studiile făcute în România îi vor asigura fiicei lor o viaţă mai bună decât cele pe care le-ar obţine la Chişinău.

„Am făcut ambii liceul la Iaşi. Ştim că acolo se face carte, dar şi viitorul este altul decât aici. Sunt convinsă că fiica mea va reuşi. Este un copil bun”, speră mama Ioanei. Ruslan Pascaru ne spune că, în acest an, a fost modificată metodologia şi se poate merge la studii şi după clasa a opta, „nu va avea bursă, însă celelalte cheltuieli vor fi asigurate de statul român”, a precizat el. Au meditat câteva zile ca să aleagă profilul liceului. „Ioana este mai mult pentru profilul umanist. Are media 9,33”, ne-a spus Tatiana.

De ce România, de ce Iaşi?

„Am învăţat ambii la Iaşi. Este mai aproape de noi. E ceva nostalgic”, îmi povesteşte Ruslan. „După absolvirea liceului în România, am încercat de două ori să merg înapoi, dar am eşuat din cauza statului R. Moldova. Mai întâi, în expunerea pe care am scris-o la Universitatea de Stat din Moldova, am ortografiat textul cu „â” şi nu cu „î”, iar cei care au controlat lucrările au considerat că aceasta este greşeală. Evident că am fost depunctat, am avut nota 6, nu am trecut examenul la limba română. Cea de-a doua încercare a eşuat din cauza unei neînţelegeri dintre ministerele de educaţie de la Chişinău şi Bucureşti”, ne-a relatat Ruslan Pascaru din Chişinău.

Şi Dan Scrantan din Mitoc, Orhei, a venit să-şi depună actele pentru a-şi continua studiile în România, vrea să meargă la un colegiu cu profil tehnic. Are media 8,9. Până la urmă, a ales Colegiul Tehnic din Braşov, dar va încerca şi la colegii din Iaşi, Bucureşti şi Sibiu. „Aleg România pentru studii temeinice, fără corupţie, vreau condiţii de studii mai bune. Nu vreau să-mi pun părinţii la cheltuială”, ne-a spus Dan Scrantan.

„În R. Moldova nu este viitor”

Olivia Frunze este absolventă a Gimnaziului Cişmea, r. Orhei. Are media 9,6. A optat mai întâi pentru Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Bucureşti. „Cred că nu avem niciun viitor în R. Moldova. Cheltuielile pentru şcoală sunt foarte mari, iar corupţia este copleşitoare. În dreapta Prutului măcar se face carte”, opinează Olivia.
Şi Tatiana Crudu din Chişinău crede că studiile în România, şi anume la Iaşi, îi vor oferi fiului său, Iulian, absolvent al clasei IX la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, şanse mai bune ca să-şi aranjeze viaţa. Femeia îşi motivează alegerea prin faptul că vor o schimbare. „Să vedem cât de independent ar putea să fie el. Eu am făcut studii superioare la Piteşti. El va merge la Iaşi, are doar 15 ani şi trebuie să fie mai aproape de casă. Iulian are media 9,64”. Familia Crudu a ales liceele din Iaşi cu profil de matematică şi informatică.

„Colegiile moldoveneşti au o reputaţie proastă”

Tudor Gâdilica din Chişinău a venit să-şi depună actele împreună cu mama sa, Liliana. Tânărul a absolvit ciclul gimnazial la Liceului Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău cu media 8,29. Vrea să meargă la un colegiu în România „pentru că în R. Moldova aceste instituţii de învăţământ au o reputaţie proastă”, îşi explică alegerea Tudor. A optat pentru un singur colegiu la care îşi va depune dosarul, la Iaşi.

Şi absolventul Gimnaziului din Dubăsarii Vechi, Criuleni, Ion Coşovschi, vrea să înveţe în România. „Am ales România deoarece vreau să am de lucru după încheierea studiilor. Am media 9,6 după metodologia din România”, ne-a spus tânărul, care optează pentru instituţii de învăţământ din Iaşi şi Bucureşti.