Tineri pianişti basarabeni la Piatra Neamţ

Cea de-a XIX-a ediţie a Concursului de Pian „Carl Czerny”, organizat de Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ, a reunit pe scena sălii „Theodor Macarie” zeci de concurenţi din R. Moldova, reprezentând cinci instituţii muzicale – Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”, Şcoala de muzică „Alexei Stârcea”, Şcoala de Muzică „Eugen Doga” şi Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău.

Concursul de Pian „Carl Czerny” cuprinde două etape – tehnică şi interpretare. La fel ca în anul precedent, tinerii din Republica Moldova au uimit juriul prin virtuozitate, prin asiduitatea cu care s-au pregătit de competiţia artistică. „Copiii din Chişinău sunt bine pregătiţi, talentaţi şi sporesc calitatea concursului prin prestaţia lor interpretativă. Orice festival este pentru copii o şansă în plus de a se face cunoscut, este o experienţă care îi face să crească, le creează o motivaţie în plus de a studia. Totodată, se realizează şi un schimb de experienţă”, a precizat managerul proiectului, Mihăiţă Alb. În acelaşi context, preşedintele juriului, conferenţiarul universitar doctor Maria Bodo, a menţionat: „Am fost bucuroşi să ascultăm interpretări de valoare pornind de la vârste fragide. Ne-au impresionat interpretările bazate pe agilitatea din toate puncte de vedere: al sunetului, ritmului, dinamicii, pedalizării; tot ce se investeşte pentru o artă de valoare nu este niciodată în zadar”.

Laureaţi ai concursului au devenit Dumitru Mihalcean (Şcoala de Arte „Alexei Stârcea”, profesor Irina Bogataia), Maxim-Leonid Rezan (Şcoala de Muzică „Eugen Doga”, profesor Elina Tamazlâcaru-Prisacari), Mihaela Culea (Liceul „Ciprian Porumbescu”, profesor Larisa Jar), Talmaci Ecaterina (Liceul „Ciprian Porumbescu”, profesor Angela Beleaev), Suruceanu Marina (Liceul „Ciprian Porumbescu”, profesor Ludmila Pancovschi) şi Lazarenco Mariana (Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”, profesor Irina Bogataia).

Carl Czenry a învăţat pianul la o vârstă fragedă cu tatăl său. A debutat public la 9 ani, în 1800, iar la 15 ani era deja un profesor căutat în Viena secololui al XIX-lea. Czerny a triumfat în calitate de compozitor şi interpret şi a fost un mare pedagog, numărându-se printre „părinţii” studiului didactic muzical.

Evelina Tamazlâcaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)