Tineri de excepţie la Concursul Internaţional de canto „Maria Bieşu”

Festivalul Internaţional de Muzică „Vă invită Maria Bieşu” rămâne o frumoasă tradiţie şi după plecarea în eternitate a primadonei Operei Naţionale din Chişinău. O nouă manifestare consacrată celebrei cântăreţe a luat naştere toamna aceasta – Concursul Internaţional de Canto „Maria Bieşu”.

Prima ediţie a concursului a inclus două tururi, desfăşurate la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, iar Gala laureaţilor a avut loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Onoratul juriu al competiţiei a fost alcătuit din personalităţi ale muzicii din Italia, România, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. Preşedinte al juriului a fost dirijorul Alexandru Samoilă, cunoscut în multe săli de concert ale lumii.

 

La semifinala eliminatorie, organizată în Sala Mică a Filarmonicii Naţionale, au participat 32 de concurenţi, cu un repertoriu bogat de arii şi romanţe din tezaurul muzicii naţionale şi internaţionale, secundaţi de maeştrii de concert Tamara Mahaeva, Natalia Dragoş şi Nadejda Plakinda.

 

Juriul a ales 16 finalişti care au evoluat în Sala Mare a Filarmonicii fiind acompaniaţi de Orchestra Simfonică a acestei instituţii, sub bagheta dirijorului Nicolae Dohotaru. La turul doi al concursului fiecare concurent a prezentat câte două arii din opere faimoase precum „Traviata” de Verdi, „Flautul fermecat” de Mozart, „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Romeo şi Julieta” de Gounod etc., participanţii reflectând starea şi emoţiile personajelor întruchipate.

 

Juriul a avut dificultăţi în alegerea premianţilor căci majoritatea erau foarte buni. Totuşi, după o selecţie riguroasă, au fost oferite şapte premii. Marina Radiş a obţinut Premiul special al sponsorului, Anastasia Tverdohleb a cucerit Premiul Simpatia Publicului. Premiul III le-a revenit interpreţilor Ion Timofti şi Andrei Jilihovski. Premiul II i-a fost acordat lui Iurie Maimescu, iar Premiul I i-a revenit lui Igor Ţurca. O soprană de excepţie, Mariana Bulicanu, a câştigat Marele Premiu şi trofeul concursului în valoare de 15 mii de euro.

 

Menţionăm că mulţi dintre participanţii la Concursul Internaţional „Maria Bieşu” sunt absolvenţi ai Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”: Ion Maimescu (bass-bariton), Andrei Jilihovski (bariton, specialitatea dirijat coral), Ecaterina Danu (soprano), Vitalie Cebotari (bariton). Câştigătoarea concursului, Mariana Bulicanu, de asemenea, este absolventă a Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău.

 

Faptul că discipolii Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” au obţinut premii la Concursul de Canto „Maria Bieşu” e o dovadă a prestigiului acestei instituţii, care pregăteşte artişti de valoare, apreciaţi la nivel internaţional.

 

Doina-Cezara Procopciuc

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)