Tineri cu dizabilităţi îşi exprimă viziunea supra lumii prin intermediul fotografiei. Vezi foto

DSCN0556„Vrem să avem aceeași viață” acesta este mesajul cu care au venit tinerii cu dizabilități mintale în cadrul expoziției de fotografie:„Lumea așa cum o văd Eu”. Eveniment desfășurat în holul Ministerului Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

Ieri de ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități organizaţia nonguvernamentală „Keystone Moldova” în parteneriat cu Ministerul Muncii au lansat expoziția de fotografie a tinerilor cu dizabilități care au fost integrați în familii de plasament. Aceștia au făcut poze la lumea ce îi înconjoară, lumea de care au fost lipsiți fiind închiși în instituții specializate unde nu au văzut nimic, și nu au învățat nimic după cum ne spune Elizaveta Stratulat manager de caz și asistent social.

La expoziție au fost prezenți tinerii fotografi și familiile acestora. Participanții au primit în dar câte un aparat foto pentru a continua să facă poze. Doamna Vera mama lui Dima Topciu unul din fotografi a spus că este foarte bucuroasă că fiul său este acasă. „Este singurul bărbat în casă, el ne ajută la treburile casnice, acum este cel care întreține familia”.

Dima Topciu, cu zâmbetul pe buze, ne arată pozele făcute de el. „Asta e mama și sora mea, iar ăsta este calul”. Pozele sunt simple dar cu o încărcătură emoțională puternică. Îmi zâmbește și îmi spune că îi place să fotografieze și o va face în continuare pentru că are propriul aparat foto.

DSCN0548 DSCN0543În cadrul vernisajului au fost expuse lucrările a șapte fotografi care au peste 18 ani. Autorii fotografiilor sunt originari din raionul Orhei. Fiecare stand cu poze conţinea diverse mesaje: „Vreau să am o viață demnă”; „Vreau să învăț”; „Eu pot să muncesc”; „Suntem la fel”. Aceste mesaje exprimă năzuinţele tinerilor de a fi acceptați de societate, și nu marginalizați. Cele mai multe cazuri de discriminare se depistează împotriva persoanelor cu dizabilități. Conform unui raport emis de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în RM sunt 183693 de persoane cu dezabilităţi de diferite grade, dintre care 14753 sunt copii.

Cristina Straton, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)