Tineri basarabeni la Concursul Internaţional Hariclea Darclee

Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée împlineşte vara aceasta 15 ani de existenţă. Ediţia din 2010 va avea loc la Brăila, în perioada 27 iulie–18 august, la ea va participa un număr-record de concurenţi: 185 din 27 de ţări, de pe 5 continente.

Cei mai mulţi (81) participanţi sunt din România, iar din Republica Moldova au fost selectaţi pentru concurs 28 de tineri talentaţi. De asemenea, în competiţie vor intra 76 de tinere voci din ţări de mare tradiţie în muzica de operă şi arta cântului, ca Italia, Spania, Germania, Austria, Franţa, Statele Unite, Rusia, precum şi din Brazilia, Canada, Coreea de Sud, Australia, China, Polonia, Ucraina, Georgia, Armenia, Finlanda, Grecia, Islanda, Israel, Letonia, Norvegia, Serbia, Turcia şi Ungaria. Tinerii interpreţi – soprane, mezzosoprane, tenori, baritoni, başi, se vor întrece în acest concurs consacrat memoriei legendarei Hariclea Darclée, soprana pentru vocea căreia au fost compuse nu mai puţin de 13 opere, printre care „Tosca” şi „Manon Lescaut” de Puccini, „La Wally” de Catalani sau „Iris” de Mascagni.

«În mod indiscutabil prima soprană a lumii timp de trei decenii, Darclée e un simbol al culturii noastre, pe care, cu mândrie, l-am readus în conştiinţa publică, declară iniţiatoarea concursului, celebra cântăreaţă Mariana Nicolesco. Prezenţa la manifestările din acest an a atâtor talente venite din toate orizonturile e dovada triumfului la scară mondială a marii aventuri pe care am iniţiat-o acum un deceniu şi jumătate, spre a cinsti memoria legendarei predecesoare».

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)