Tineretul rus, „antifascist”, al lui Tuleanţev

REZIDUURI //  Liga tineretului rus, prin şovinism rus şi „patriotism moldovenesc”, încearcă să suplinească frustrarea populaţiei rusofone

„Răul (citiţi libertatea – I.G.) calcă în picioare tot ce mişcă,/ Răul vrea să strice ceea ce încă nu e stricat,/ Răul devorează                                                                                                                                                                                                                                                         ceea ce încă nu e creat,/ Răul îşi are dreptatea sa,/ Dreptate care se numeşte minciună./ Ridicaţi-vă capetele, voi, cei scăldaţi în sânge, / Strigaţi din rărunchi să vă audă bestia nesătulă /Noi suntem forţele binelui!/ Încă nu ne-ai sfâşiat, încă nu ne-ai halit!/ O să te rupem în bucăţi, o să ne uităm cum te zbaţi în chinuri,/ Cum tremuri de frică, dihanie!/ Să luăm aminte – forţele binelui ne sunt date pentru a zdrobi fiara mincinoasă! (cut!)…”, este vorba de piesa trupei ruse „Discoteka AVARIA” „Fascismul nu va trece”.

Acest cântec xenofob – AVARIA a semnat mai multe piese şovine, amintiţi-vă de „Zakalebal tî, Zakalebal tî, pust’ menea uslîşut moldovanî i pribaltî” – constituie fundalul unui filmuleţ difuzat pe YOUTUBE ce reprezintă LTRM.

Liga tineretului rus din RM (LTRM), organizaţie extremistă ce îşi propune ca obiectiv apărarea istoriei şi simbolisticii comuniste, înregimentează tineri rusofoni şi încearcă, prin şovinism rus şi patriotism moldovenesc, să suplinească frustrarea populaţiei vorbitoare de limbă rusă, provocată de căderea URSS.

Aceşti tineri komsomolişti refuză să recunoască caracterul criminal al regimului sovietic, se impun printr-un comportament radical, chiar ameninţător pentru organizaţiile de tineret româneşti, şi demonstrează ostentativ intoleranţă faţă de alte opinii.

Libertatea privită ca fascism

Aşadar, pe fundalul cântecului trupei AVARIA rulează un film, prezentând mai mulţi oameni politici – pe ex-preşedintele SUA George Bush, ex-preşedintele Ucrainei Vladimir Iuşcenko, preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, preşedintele României Traian Băsescu – care întruchipează, în mintea lui Tuleanţev, liderul LTRM, „fascismul”, extinzându-se în fostul spaţiu dominat de URSS. În opinia autorilor acestui film, lumea liberă şi liderii statelor care tind spre libertate întrupează „răul”, adică fascismul.

Liga a fost înregistrată în RM în 2001 cu denumirea „Liga studenţilor ruşi”, iar din 2008 se numeşte „Liga tineretului rus”. Statutul acesteia stipulează că membrii organizaţiei nu se selectează după criteriul etnic, din formaţiune făcând parte reprezentanţi ai tuturor naţionalităţilor din Moldova – moldoveni, ruşi, bulgari, găgăuzi –, şi aceştia toţi luptă pentru apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă!

„Tineretul rus, sângele tânăr al RM”

După acelaşi statut, LTRM este o organizaţie independentă; „nu este subordonată niciunui partid politic din Moldova”, deşi la manifestaţiile acesteia Valeri Klimenko, liderul „Ravnopravie”, apare ca „consultant” (scuzaţi-ne cacofofia). Mai mult, la primul for al tinerilor compatrioţi stabiliţi în străinătate, Igor Tuleanţev a chemat tineretul rus din afara Rusiei să participe mult mai activ în viaţa politică a ţărilor în care locuiesc pentru a contribui la soluţionarea problemelor compatrioţilor şi a avea posibilitatea de a influenţa politic relaţiile acestor ţări cu Federaţia Rusă.

„Nu a fost finanţată niciodată din bugetul de stat al Moldovei, Rusiei, CSI”, lucru greu de crezut, având în vedere faptul că dezvoltă relaţii atât de strânse cu mişcările similare din Rusia. Manifestul ligii arată că tineretul rus este „sângele tânăr al ţării noastre…, cadrele necesare pentru modernizarea ţării”. Obiectivul principal al organizaţiei este apărarea drepturilor tinerilor rusofoni. În accepţia acesteia, „identitatea naţională a Moldovei este RM independentă, limba de stat, moldoveneasca. Anume moldoveneasca, şi nu româna, precum încearcă să i se inoculeze poporului”.

Inepţiile lui Tuleanţev

Pe 17 octombrie, membrii ligii, împreună cu mentorul lor, au năvălit în biroul rectorului Universităţii Tehnice din Moldova, Ion Bostan, acuzându-l că intenţionează să închidă grupele cu predare în limba rusă. Să ascultăm inepţiile lui Tuleanţev: „Ministrul Educaţiei, Bujor, nu înţelege ce se întâmplă în societate, dar noi, ruşii, nu vom ceda, nu vom admite discriminarea noastră. Aceşti studenţi sunt obligaţi să înveţe în limba română, nu în cea care este menţionată în Constituţia Republicii Moldova – limba moldovenească”.

Pentru această acţiune violentă, tinerii „paşnici” urmau să fie sancţionaţi de organele de drept.

Noii komsomolişti

LTRM a manifestat împotriva pietrei care anunţă ridicarea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar din RSSM. Protestatarii au invocat că regimul sovietic nu a fost unul de ocupaţie, ci „o epocă înfloritoare pentru moldoveni”. Iată ce a debitat secretarul serviciului de presă al ligii, Elena Baladina, în acest sens: „Această piatră ne deranjează nu doar pe noi, ci pe toţi cetăţenii Moldovei, deoarece ştim cu toţii foarte bine că perioada sovietică pentru RM nu a fost ocupaţie. În această perioadă, ştim foarte bine că au fost construite clădiri (sic!), şcoli, universităţi şi că în perioada sovietică Moldova a cunoscut o înflorire. De aceea, piatra jigneşte orice cetăţean al Moldovei. În orice timp, ştim foarte bine, au fost jertve atât din partea românilor, moldovenilor, cât şi din partea ruşilor…

Piatra ocupaţiei sovietice e instalată la gară (în faţa gării este instalată o piatră care anunţă edificarea în acel loc a unui monument în memoria victimelor staliniste – I.G.), considerăm că acea piatră e suficientă, aceasta blochează trecerea în parlament („patrioţii Moldovei” manifestau de fapt în faţa guvernului).

Continuatorii sutelor negre

LTRM dezvoltă relaţii cu mai multe mişcări extremiste din Rusia, printre acestea înregistrându-se şi mişcarea „Naşi”. Aceştia sunt noii komsomolişti, organizaţi de Vladimir Putin, după interzicea naţional bolşevicilor lui Limonov, pentru a înregimenta tineretul rus. Putin a mizat totul pe şovinism şi patriotism pentru a suplini sentimentul frustrării provocat de căderea imperiului sovietic.

Liderul de la Kremlin încurajează „mişcările antifasciste” – Naşi, Molodaia Gvardia, Rossia Molodaia, mişcări-surori ale LTRM – pentru a combate violenţele de extremă dreaptă din interiorul Rusiei şi pentru a influenţa deciziile politice în fostele republici sovietice. Acţiunea autorităţilor ruse amintesc de sutele negre ţariste, organizaţii teroriste fondate de guvernul ţarist pentru a combate mişcarea revoluţionară şi atentatele comise de membrii acesteia în inima Rusiei şi mişcarea de emancipare în guberniile de Vest ale imperiului. După cum vedem, nimic nou sub soare.