Timofti: “Sunt mirat că dl guvernator mai este în funcție”

Timofti

Foto: Nadea Roşcovanu

 

Drept răspuns la revendicările protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, preşedintele Nicolae Timofti a emis un comunicat în care s-a declarat „mirat” de faptul că guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, a rămas în funcţie după fraudele comise în sistemul bancar. De asemenea, el a menţionat că a ştiut despre ceea ce se întâmplă în domeniul bancar, însă prerogativele pe care i le oferă constituţia nu îi permit să întreprindă mai mult decât ceea ce a făcut. În ce priveşte demisia sa, a spus că nu o va depune din cauza că plecarea sa ar provoca în Republica Moldova o amplă criză politică, potrivit moldpres.md.

Preşedintele Timofti a declarat că protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost determinate de „slăbiciunea unor instituții abilitate să intervină pentru a aplica legea”. „Aici mă refer, în special, la ineficiența Băncii Naționale, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, instanțelor de judecată”, a precizat el.

„La Consiliul Suprem de Securitate, am abordat nu o singură dată chestiunea devalizării unor bănci cu probleme. S-au făcut recomandări precise către Parlament, Guvern, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratură, Banca Națională, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul de Interne și alte instituții, în vederea prevenirii și remedierii unor probleme majore financiare de securitate națională. Am discutat personal în câteva rânduri cu guvernatorul Băncii Naționale, căruia i-am cerut explicații pentru acțiunile și inacțiunile instituției pe care o conduce… Sunt mirat că dl guvernator mai este în funcție, ca și întreaga administrație a BNM, dar amintesc că demiterea sa nu este prerogativa președintelui.”

El a mai precizat că, într-un stat de drept, președintele nu poate intenta dosare penale și nu poate condamna infractori. „Asemenea atribuții revin Procuraturii și instanțelor de judecată. Am insistat în repetate rânduri ca Procuratura să fie reformată. Găsiți această solicitare în zeci de documente și expuneri publice ale președintelui”, îndeamnă şeful statului.

În ce priveşte demisia sa, el a spus: „Nu voi demisiona, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică”.