Timofti regretă că a anunțat termene

Astăzi se face exact o lună de zile de când Parlamentul Republicii Moldova a acordat vot de neîncredere Guvernului Filat.

Partidele din fosta alianță de guvernare se acuză reciproc că vor să declanșeze alegeri anticipate

La 3 aprilie curent, s-a încheiat a doua rundă de consultări dintre președintele RM, Nicolae Timofti, și fracțiunile parlamentare care negociază constituirea noii majorități parlamentare. A doua rundă se anunța a fi decisivă în vederea identificării candidatului la funcția de prim-ministru. Nicolae Timofti a anunțat că astăzi, 5 aprilie, va face public numele candidatului la funcția de șef al cabinetului de miniștri.

Totuși, în urma celei de-a doua rundă de consultări, nu a putut fi identificată candidatura care ar avea susținerea unei majorități. „La întâlnirea cu noi, președintele a recunoscut că a greșit numind o dată anume”, a explicat JURNALULUI un deputat prezent la consultări. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a amintit ideea că PLDM trebuie să propună un nume cu condiția ca acesta să nu fie Vlad Filat. Totodată a rostit un discurs dur în care l-a învinuit pe Vlad Filat de instaurarea crizei politice.

PL: „Filat este compromis”

În opinia membrului fracțiunii liberale, Valeriu Saharneanu, Vlad Filat a pierdut credibilitatea în primul rând din cauza înregistrărilor audio care ar demonstra că acesta nu are calitățile morale pentru funcția la care aspiră. „Sunt semnale că Vlad Filat participă în calitatea sa de prim-ministru la lucruri care nu sunt demne de funcția pe care o deține. Înregistrările audio demonstrează acest fapt. Noi avem încredere că PLDM are o altă candidatură. Mizăm pe o personalitate care ar putea exercita funcția de stat, și nu funcția de partid. Rămâne la discreția PLDM dacă vor propune un candidat membru al partidului sau nu. Ei reprezintă partidul majoritar din fosta alianță și noi le acordăm în continuare dreptul pentru a desemna premierul”. Deputatul a declarat că PLDM se pregătește de campanie electorală, exprimându-şi temerea că negocierile sunt în zadarnice.

PLDM: „Dacă te temi de lup, nu te duci în pădure”

Contactat de JURNAL, Tudor Deliu, deputat PLDM, a subliniat încă o dată că este prerogativa președintelui de a desemna candidatura la funcția de prim-ministru. PLDM a amintit decizia privind candidatura lui Vlad Filat. Totodată, PLDM nu a cerut președintelui să se pronunțe asupra anumitor termene privind anunțarea candidaturii.

Tudor Deliu spune că nu înțelege de ce celelalte două componente ale fostei alianțe se tem de numele lui Filat. „În privința sperietoarei este o vorbă românească: ‘Dacă ţi-e frică de lup, nu intri în pădure’. Nu știu cât este de justificată frica lor de numele Filat, cred că sunt capricii și ambiții. Noi nu vom schimba candidatura. Înțelegem subtilitățile PL și PD de a decapita partidul nostru și de a încerca să culeagă roade în eventualele alegeri anticipate. Cu ambițiile lor, ei provoacă alegerile anticipate”.

Deputatul a declarat că PLDM nu vrea alegeri anticipate, ci să realizeze programul de guvernare și aspirațiile de integrare europeană. „Sperăm cu toții ca la Summitul de la Vilnius să realizăm ceea ce ne-am propus acum doi ani și ceva. Nu putem rupe acest curs”.

Lupu: „Să vină Filat la mine și să-mi dea garanții”

Pe de altă parte, liderul PD Marian Lupu a dat înțeles că Vlad Filat ar avea șanse să fie votat de către democrați în cazul în care prim-ministrul în exercițiu va veni la el și îl va convinge că nu se va repeta evenimentul din 13 februarie curent.

Amintim că, pe 13 februarie, Vlad Filat a denunțat acordul AIE2. „Dacă vine la mine și mă convinge că 13 februarie nu se mai repetă, mă convinge că mecanismele pe care le stabilim nu vor mai admite o lipsă de transparență în acumularea mijloacelor bugetare, în cheltuirea acestora, facem lumină și transparență pe achizițiile publice, la graniță, vamă, Fisc, vom fi gata să examinăm candidatura lui Vlad Filat!”, a menționat Lupu după consultările cu președintele Timofti.

La acest capitol, Tudor Deliu a subliniat că subiectele la care se referă Marian Lupu au fost discutate în cadrul negocierilor tripartite. „Noi nu avem de ce să ne închinăm în fața cuiva. Au fost șapte runde de negocieri, câte trei reprezentanți de la fiecare partid, care au convenit asupra tuturor problemelor care existau. Acum problema constă în numele și desemnarea candidaturii”.

Un guvern tehnocrat este imposibil

Comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat, pentru JURNAL, că PLDM are posibilitatea de a desemna o candidatură şi din afara formaţiunii. Însă este știut că guvernele tehnocrate nu pot fi încropite în RM, pentru că se pierde logica jocului politic. Fiecare din partide vrea la putere, funcții. Guvernele tehnocrate au loc de regulă în condiții specifice: criză, cauze naționale. PLDM are tot dreptul să spună că îl susținem pe Filat. Domnul Ghimpu, intrând în alianță, nu trebuie să meargă pe o anumită paritate, ci să se uite la cota PL în această alianță. Totodată, potrivit comentatorului, argumentul că numele lui Vlad Filat a fost compromis nu este unul plauzibil. „Până acum, Mihai Ghimpu spunea că nu contează cum este alianța, cu contrabandă și corupție; contează faptul că aceasta are scopul de a se integra în UE”.

Timofti, prizonier

Potrivit comentatorului, președintele Timofti este prizonierul situației. Nicolae Timofti trebuie să vină cu un candidat care să aibă susținerea majorității. Dacă vine cu un candidat de dragul candidatului, va declanșa alegerile anticipate. „Până acum, s-au conturat două opțiuni: ori Filat, ori anticipatele. Într-un final, președintele va lua o decizie. Va fi una în urma unor înțelegeri sau una pe cont propriu, care, cel mai probabil, va avea ca efect declanșarea alegerilor anticipate”, a subliniat comentatorul.

Acordul de asociere nu va fi nici măcar parafat

Expertul IDIS „Viitorul”, Eduard Țugui, doctor în politologie, consideră că perpetuarea crizei politice îndepărtează tot mai mult RM de ziua în care va semna Acordul de asociere cu UE.

„Din câte am aflat de curând, nu suntem în grafic cu semnarea documentelor la Vilnius – Acordul de asociere şi Acordul de comerț liber. Dar eram cel puțin preconizați pentru a parafa documentele respective. În cazul anticipatelor, chiar și parafarea va deveni mai îndepărtată”.

Potrivit expertului, anticipatele ar putea duce la formarea unei noi guvernări. Nu știm dacă această guvernare își va asuma programul proeuropean pe care și l-a asumat guvernul actual. „Încă o dată arătăm UE că suntem parteneri neserioși”, a conchis Țugui.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)