Timofti, preşedinte jucător?

 

 


Mai multe voci spun că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este prea comod şi nu-şi face simţită prezenţa în viaţa politică a Republicii Moldova. Vreau să cred că lucrurile nu stau tocmai aşa din simplul motiv că Timofti nu acţionează ca ex-preşedintele Voronin, ci în conformitate cu prevederile Constituţiei.

 

Totuşi, acum câteva zile, Timofti, în cadrul unei întrevederi cu preşedintele UEFA, Michel Platini, a menţionat că autorităţile Republicii Moldova vor să reconstruiască fostul Stadion Republican şi a solicitat sprijinul UEFA pentru realizarea acestui proiect. De altfel, despre acest proiect, Platini a auzit până acum şi de la fostul premier Vasile Tarlev, şi de la actualul prim-ministru Vlad Filat, iar acum, după doi ani şi jumătate de guvernare a AIE, şi de la preşedintele Timofti.

 

Nu ştiu ce crede Platini despre aceste intenţii cu care este „hrănit” de ceva timp, dar îmi imaginez că nu are o părere bună despre foştii şi actualii guvernanţi moldoveni. Autorităţile Republicii Moldova încă nu au înţeles că UEFA sau FIFA nu sunt organizaţii care finanţează construcţia stadioanelor şi a infrastructurii de acest gen. Platini, fiind diplomat, le-a comunicat oficialilor moldoveni că „forul fotbalistic european va sprijini acest proiect, analizat în prezent de experți ai UEFA și ai FMF”.

 

Din păcate, după doi ani şi ceva, guvernarea AIE nu a înţeles că are posesia mingii, că deja e timpul să paseze decisiv sau chiar să marcheze. Sau probabil au realizat că acest proiect ar putea fi unul buclucaş. Liderii AIE s-au certat din cauza instalării în faţa Casei Guvernului a unui drapel de trei milioane de lei, şi nu o vor face când vine vorba de o arenă de cel puţin 25 de milioane de euro?

 

Şi Filat, şi Ghimpu, şi Lupu vor vrea să taie panglica acestui stadion, dar nu împreună. Aici trebuie să intervină preşedintele Nicolae Timofti, un pasionat al sportului rege. Am avut prilejul să discut cu actualul preşedinte despre fotbal şi chiar despre demolarea Stadionului Republican acum câţiva ani, când JURNALUL a organizat în premieră pentru Republica Moldova Cupa Liceelor la Fotbal, cu participarea a peste 30 de licee din RM. Dl preşedinte, al cărui fiu juca pentru liceul „Spiru Haret”, mi-a spus atunci că autorităţile ar trebui să întreprindă ceva pentru a reconstrui vechiul Republican.

 

Acum, după câţiva ani, Timofti e preşedinte, prin urmare, poate interveni şi realiza acest vis al moldovenilor. Poate demonstra că e un preşedinte jucător şi, cu siguranţă, va acumula un plus de imagine. Şi cum sunt organizate concerte cu Julio Iglesias sub patronajul cuiva, cred că astfel ar putea fi reconstruit şi Stadionul Republican. Timofti e cea mai potrivită persoană pentru a patrona această reconstrucţie.

 

Platini s-a întâlnit pe 7 mai la Chişinău şi cu Vlad Filat. Premierul a informat reprezentanţii presei că a discutat cu preşedintele UEFA „despre ce urmează să facem aici, în Republica Moldova, ca fotbalul, în primul rând, să aibă o infrastructură adecvată pentru ca cei care vor facă acest sport să-l poată practica, iar cei pasionaţi să se bucure de acest spectacol”.

 

Cei doi s-au revăzut pe 9 mai la Bucureşti, pe „Naţional Arena”, unde Filat a ajuns după ce a sărbătorit cu mult fast la Chişinău „Ziua Victoriei”. Cei care au urmărit în faţa micilor ecrane finala Europa League dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao l-au văzut pe Vlad Filat cât de mândru şi confortabil se simţea în loja VIP a „Naţional Arena”, printre prinţi, prinţese, regi şi regine. A simţit pe viu atmosfera creată de fanii echipei din Madrid la golurile lui Falcao şi Diego.

 

Şi în R. Moldova am putea avea un stadion frumos, nu de 55 de mii de locuri ca „Naţional Arena”, dar măcar de 20 de mii. Cu o arenă de până la 20 de mii de locuri, R. Moldova ar putea organiza un campionat european. Bineînţeles, nu e vorba de echipe de seniori, ci măcar de Under 19 sau chiar de Under 21. FMF are deja experienţa în organizarea Turneului de Dezvoltare WU-17 al UEFA, la care a asistat Michel Platini.

 

Apropo, Vlad Filat a promis pe 23 februarie curent, în cadrul Clubului Presei Sportive din R. Moldova, că în termen de trei luni va fi găsită o locaţie pentru construcţia unui stadion şi va fi definitivat proiectul. Până la expirarea acestui termen, dat de Filat „cu toată responsabilitatea”, mai sunt 12 zile. Deocamdată, nu se ştie nimic de locaţie şi de proiectul definitivat, însă poate fi vorba de o surpriză…

 

 

Vitalie HADEI