Timofti le dă „câteva zile” celor trei

„Constituția Republicii Moldova adoptată în 1994 e plină de găuri ca brânza olandeză”

Președintele RM Nicolae Timofti poate să înainteze când vrea un candidat la funcția de prim-ministru al RM. La fel, la discreția președintelui rămâne și dizolvarea parlamentului. Cel puțin aceasta reiese din interpretarea articolului 85 din Constituția RM. Purtătorul de cuvânt al președintelui ne-a declarat că Nicolae Timofti nu va tărăgăna intenționat procedura de înaintare a prim-ministrului.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a interpretat articolul 85, Dizolvarea Parlamentului, din Constituția RM spunând că ultima decizie se află în mâinile președintelui Nicolae Timofti. Acesta a declarat într-un interviu oferit portalului de știri omega.md că președintele are în ultimă instanță prerogativa de a dizolva parlamentul. Potrivit lui Tănase, numai președintele are dreptul de a decide dacă va dizolva sau nu parlamentul, în cazul în care prim-ministrul propus de acesta nu va avea vot de încredere din partea legislativului.

„În cazul de față, este dreptul președintelui de a dizolva sau de a nu dizolva parlamentul. Președintele poate încerca să înainteze o candidatură de două ori, apoi să o mai înainteze de două ori”, a specificat Tănase.

Consultări prevăzute de constituție

Președintele Nicolae Timofti a lansat luni, 11 martie, o invitație la consultări grupurilor parlamentare. În ziua următoare, președintele a expediat invitații în scris tuturor fracțiunilor parlamentare, în care acestea erau invitate să precizeze programul consultărilor. Deși inițial, prin vocea deputatului Maria Postoico, PCRM le-a acceptat, ulterior le-a refuzat, astfel consultările se vor purta separat doar cu celelalte trei fracțiuni parlamentare.

Aceste detalii au fost precizate pentru JURNAL de Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti. „Președintele le acordă câteva zile pentru a negocia un eventual acord. În perioada după aceste negocieri președintele va reveni la consultările care sunt prevăzute de constituție”, a menționat Țurcanu.

Nu este constrâns

Cele trei componente ale fostei coaliții au decis să poarte negocieri pentru a semna un nou acord de coaliție. Purtătorul de cuvânt al președintelui a declarat că Nicolae Timofti nu va prelungi artificial perioada în care se va căuta o candidatură pentru funcția de prim-ministru.

„Președintele nu este constrâns de niște termene de vreo lege sau de constituție. Președintele are o anumită perioadă rezonabilă care nu se va întinde prea mult timp. Astfel, 45 de zile sunt valabile de la prima solicitare pentru un vot de încredere în parlament. Nici măcar din ziua în care este desemnat candidatul, ci din momentul în care prima candidatură merge în Parlament să solicite un vot de încredere. De atunci începe numărătoarea inversă”, a specificat Țurcanu.

Consultările dintre președinte și fracțiunile parlamentare vor avea loc săptămâna viitoare. Un program al consultărilor urmează a fi stabilit.

Popa: „Comuniștii au dat-o în bară în 2000”

Despre subtilitățile articolului 85 din Constituția RM am discutat cu Victor Popa, președintele Comisiei juridice numiri și imunități din parlament, doctor habilitat în Drept constituțional. Potrivit acestuia, Constituția RM conține multe ambiguități, puncte care pot agrava criza politică din RM. Până în 2000, înainte ca PCRM să modifice această norma constituțională cu privire la dizolvarea parlamentului, articolul spunea că președintele consultă majoritatea parlamentară. În cazul în care se consultă o majoritate, desemnarea prim-ministrului e o problemă tehnică. Atunci când consulți fiecare formațiune în parte, ai drum direct la alegeri anticipate. „Norma constituțională pe care au votat-o în 2000 declanșează această procedură”.

„Nu o dată am spus: Constituția Republicii Moldova adoptată în 1994 e plină de găuri ca brânza olandeză. Iată că, încet-încet, aceste găuri din constituție ies la iveală. Am avut probleme cu articolul 78, acum am ajuns la 85”, subliniază deputatul.

Președintele poartă răspundere morală

Articolul 85 conține multe inexactități. Una dintre acestea se referă la faptul că aceasta nu specifică de cât timp mai are nevoie președintele pentru a propune un ministru după prima încercare eșuată. „Norma prevede 45 de zile de la prima solicitare și cel puțin după două solicitări președintele poate dizolva legislativul. Nu se spune câte zile trebuie să urmeze după prima solicitare. Ca să fie dizolvat parlamentul, trebuie cel puțin două solicitări”, subliniază deputatul. Potrivit acestuia, Constituția oferă președintelui posibilitate de manevră, una care nu este limitată în timp.

Potrivit lui Victor Popa, președintele ar purta răspundere morală. Dacă vine cu o candidatură care nu va fi susținută de o majoritate, el poartă răspundere morală pentru anticipate.

Curte Constituțională nefuncțională

Din alt punct de vedere, Curtea Constituțională nu va putea aviza dizolvarea parlamentului pentru că nu este complet colegiul judecătorilor constituţionali. Din 23 februarie, Parlamentul este în restanță față de Curtea Constituțională. Parlamentul nu a reușit să mai delege încă doi judecători pe lângă cei patru deja existenți. „Legea cu privire la CC spune că aceasta este funcțională doar dacă are un cvorum de cel puțin patru judecători desemnați de cele trei ramuri ale puterii: legislativă, executivă și judecătorească. Parlamentul nu și-a desemnat judecătorii. Astfel, CC este nefuncțională. Parlamentul trebuie să acopere această breșă, altfel se poate crea situația când parlamentul va fi dizolvat, iar CC nu va putea aprecia acest fapt”, conchide deputatul.

Negociatorii au temă pe acasă

Aseară, s-a încheiat cea de a doua rundă de negocieri dintre delegații celor trei partide ale fostei alianţe. Negocierile au durat mai bine de trei ore și jumătate. Scopul negocierilor este de a semna un nou acord de guvernare și de a desemna o candidatura pentru funcția de prim-ministru a noii majorități parlamentare. Deputata PL Corina Fusu s-a arătat optimistă: „Dacă e să judecăm după felul în care comunică cele trei părți, putem spune că am pășit cu dreptul. Este o atmosferă colegială”. Igor Corman, deputat PD, a specificat că nu poate face declarații cu privire la anumiți termeni. „Suntem în faza activă de negocieri”, a specificat Corman. Toţi au menționat că au de făcut tema pe acasă, după care vor reveni la negocieri. Delegații au mers la sediile partidelor lor pentru a comunica rezultatele negocierilor.

 Articolul 85 din Constituția RM cu privire la dizolvarea parlamentului

„1. În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

2. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

 Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)