Timofti admonestat de Dodon // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre preşedintele Nicolae Timofti, care a spus că vorbeşte limba română pe care o numeşte moldovenească, fiindcă aşa scrie în constituţia judeţeană. Unii spuneau că astfel el a încălcat angajamentul statalităţii, pe care l-a luat în faţa rotundului Dodon. Alţii spuneau că nu a încălcat nici un angajament, căci în constituţie scrie care este limba de stat, nu care este limba de vorbit. Dacă s-au înţeles să spună limba moldovenească, înseamnă că trebuia să spună moldovenească, nu română! Limba de stat este moldovenească! – strigă Colesovnazadov energizat bine.

Timofti a fost întrebat ce limbă vorbeşte, nu care este limba de stat. El a spus că vorbeşte româna, dar a precizat că limba de stat este moldovenească, ceea ce înseamnă că a respectat angajamentul, replică ironicul Cozonac. El a încălcat legea fundamentală, fiindcă a spus că vorbeşte limba română ocupantă. Trebuia să spună că vorbeşte limba moldovenească natală, insistă Colesovnazadov comprehensiv. În constituţie este scrisă limba de stat, nu de vorbit. Eu vorbesc limba română mioritică, iar limba de stat este moldovenească ortomană. Deci nu există nici o încălcare flagrantă, am răspuns la întrebarea care mi s-a pus, – răspunse Cozonac exhaustiv. Dacă moldoveneasca duioasă este limbă de stat, înseamnă că trebuie să vorbim cu toţii în limba de stat, să fim patrioţi multilateral dezvoltaţi! – se revoltă Colesovnazadov. Dar eu cum vorbesc acum? Nu în limba de stat, ca Dvs? – se interesă flexibil Cozonac. În limba de stat, nu zic că nu în limba de stat, dar Timofti a spus că vorbeşte româna, iar limba de stat este moldovenească. Înseamnă că vorbeşte în limba moldovenească. Iar dacă spune că vorbeşte româna, înseamnă că nu vorbeşte în limba de stat! – forţă nota Colesovnazadov. Păi, vă mai întreb încă o dată: eu în ce limbă vă întreb acum? Nu în limba de stat? Cum nu vorbesc în limba de stat, dacă vă întreb în limba de stat? Şi dacă vă întreb în limba de stat, cum încalc eu constituţia noastră sexi? – întrebă Cozonac.

Voi încălcaţi constituţia nu când vorbiţi, dar când spuneţi ce limbă vorbiţi. Eu respect constituţia fiindcă spun că vorbesc moldoveneşte, nu româneşte! – strigă Colesovnazadov.

 

Ceea ce spuneţi este irelevant, important e cum vorbiţi în realitate. Dar cum vorbiţi în realitate? Ca şi mine. Ce este mai important? Cum spuneţi sau cum este în realitate? – întrebă Cozonac.

 

Acuma stau şi mă gândesc ce va fi când în constituţie va scrie că limba de stat este limba română. Despre ce vom vorbi noi atunci?

 

Al vostru perchizit, bairacoglî, beiefend, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga